A kérges szem szava

Régi vágású férfi vagyok, és a magam 36 évével fiatal. Kifejezetten fiatalnak érzem magamat, és az érzés szöges ellentétben áll a születési dátumommal és más emberek megítélésével.

Én már a fiatal lányok előtt "öreg" vagyok. Vagy csak egyszerűen férfi? Túl sok a gondolatom a klasszikus értelemben vett férfiasságról, csapongó, rendszertelen, inkább napi szintű megdöbbenések sora csak!

Döbbenjünk meg együtt!

Többen írtátok azt, hogy a fiúk puszival búcsúznak el. Nem mindegyik. A többi mesterkélten "mű kemény" megjátszós férfiassággal. Süt róla, hogy nincsen férfi mintája, és nem forgácsolta sem az élet, sem a problémák.

A fiúból a férfit a "szenvedés" teszi. Meggyőződésem, hogy férfivá válni kifejezetten fáj. A fiúból a férfit a kitartás teszi, a nehézségek leküzdése, és olyan feladatok megoldása, ami lássuk be nem kellemes. A biztonság megteremtése, a konvektor megjavítása, egy kerékcsere a jeges szélben, favágás, és a férfias tevékenységek hosszú sora szinte mind kellemetlen és nem ritkán fáj. Két köbméter fát felvágni a végére fájdalmas. De megcsinálod, mert KELL! A férfi nem gondolkodik el azon, hogy ez bizony fájni fog. Sem azon, hogy helyette inkább a kanapén fetrengene, és nézne valamit a tévében. Hanem megcsinálja. Nem azért, mert ő nem akar a TV előtt lustálkodni, nem ostoba. Csak férfi, aki tudja, hogy ezt meg kell csinálni, ezért felkel és megcsinálja. Mert ő olyan! Férfi! Persze csak ha van miért. És főleg kiért!

Nem látom a szenvedést a fiúk arcán. Nem látom a "kérges szemet". Belenézel, és a fiú néz vissza, nem a férfi, legyen akár 30 éves is. Senki nem tanította meg fát vágni, nem ismeri a "KELL" szó igazi jelentését. Nem volt, aki megmutassa neki, nem bírja a kellemetlenségeket, nem képes kitartóan arcát megkeményítve a jeges szélben kereket cserélni. Nem olyan! A TV előtt ül és mindig megcsináltak helyette mindent. Ha nincsen pénze szakembert hívni, nem tud megcsinálni semmit. Csavarhúzót csak képen látott, a barátnője egy lány, nem pedig egy Nő. Egy olyan, aki szintén szakembert hív, főzni nem tud, de igazából jobb is, ha inkább rendeli az ételt, és nem érti azt a fogalmat, hogy egy igazi Férfi rá sem néz. Ezek a lányok Férfit akarnak, de egy Férfi nem nézi őket Nőnek, ezért nem kellenek nekik. Nekik csak a fiú jut, aki az autójából csak a kormányt látta még, és a fűtés gombot. 

De veszve azért semmi sincsen. Amíg vagyunk még páran Férfiak, és Nők.

Mi vagyunk a minta. De mind tudjuk, hogy kinevetett minta vagyunk! A "lejárt lemez", aki nem korszerű. De a végén kiderül mindig, hogy mi vagyunk a stabil pont, és mi is maradunk azok. A Férfi és Nő születetten az, ösztönösen. Csak rosszul nevelték őket. A Férfi és a Nő nem ugyanaz, sosem volt az, és soha nem is lesz. Mindkettő másban jobb, de abban nagyon. Aki nem érti, hogy az egyik kiegészíti a másikat, az lesz férfi soviniszta, feminista (a ma ismert módon), metroszexuális, és hosszan lehetne sorolni azokat az irányzatokat, amik másról sem szólnak, csak keressük, mi több újra definiáljuk azt az értéket, amit eddig is ismertünk. Csak divat kinevetni. Nem értünk már. Mert a gyerekből embert a "KELL" csinál. Tartást, erőt, és érték teremtő gerincet a "szenvedés" adhat, nem pedig a könnyebb út.

Ha egy fiút kiviszek a lőtérre egy kicsit lövöldözni, előbújik a férfi, megcsillan. Kiderül, hogy az önfegyelem, az egészséges érdesség ott van benne, mert így született. És amikor egy 15 éves lányt tanítok főzni, megérzi a gondoskodás ízét, és kedvvel csinálja egy idő után. Mert ő meg ilyen, csak meg kell rá tanítani. 

Jóleső érzés mintának lenni, lássuk be, ne hazudjunk önmagunknak, a pozitív visszajelzés az mindannyiunknak kell. De túl kevesen vagyunk jelenleg, és keresnünk kell egymást, ahogy itt is tesszük.

Vajon hányan lehetünk még?

Dancsok Zoltán
Fotó: tearbear / Foter / CC BY

Küldés
Hozzászólások (7)
 • ...

  Törölt felhasználó

  2015. március 04 20:57
  Érdekes cikk!
 • ...

  beja52

  2015. március 12 16:05
  Ez nagyon tetszik, és nagyon egyet értek vele!
 • ...

  Lion

  2015. július 25 17:32
  Nagyon jó írás, rámutatva a lényegre,az igazi férfimintára, ami eltünőben van, ahogy a nők nagyrésze is elfelejtett nőként viselkedni!
 • ...

  Zay Dénes

  2016. augusztus 17 21:03
  Általában nem így olvasom a cikkeket, de itt most nagyon nem értek egyet néhány kijelentéssel! Megvédem ezeket a fiatalokat, vagy "fiúkat", ha belegondol(na) a cikk írója, rájöhetne, hogy ezeknek a fiataloknak nagyon nehéz. Kár tagadni, mindenkinek nehéz. Ha egy apa(Férfi) megmutatja a gyerekének, hogy hogy vágjon fát és hogy szereljen autót, az egy jó folyamat, de ha nem mutatja meg, és előállt a helyzet, akkor pedig két lehetőség van. Vagy kifizetik neki ezen esetben az autó javíttatásának költségeit, ami azért lesz rossz, mert nem fogja tudni megbecsülni, tehát neki rossz! A másik az, hogy el kell mennie dolgozni és megkeresni neki a pénzt, ha már nem akar szerelni. Így vagy úgy, de ezeknek a "fiúknak" igencsak nehéz a sorsuk, tudom mert rengeteget ismerek. A pusziszkodás, az Iphoneok, a menőzések kisebbfajta segélykiáltások, gyakran egy rendes apa(Férfi) hiánya. Ebben az esetben a "fiú"nak magától kell rájönnie a dolgokra, hiszen valahol lakni kell, van ezer dolog amit muszáj! Sok esetben ezeknek a "fiúknak" még nehezebb is, mint a Férfi apákkal rendelkezőknek!
 • ...

  Visnyei Laszlo

  2016. augusztus 17 23:14
  Nagyon nem értek egyet. Ha a világ működését nem egy rövid időszakban, hanem hosszabb távon próbálod értelmezni, akkor észreveszed, hogy az "univerzális" de mindenben kissé balfasz ember felől - a társadalmi munkamegosztáson keresztül - a "specialisták" felé tartunk. A nők már nem szőnek ruhát, a házainkat sem magunk építjük, az ételünket sem mi termesztjük. De mégis jobb az élet, csak sokan beleragadtak a múltba, mert itt nem megy nekik ..... 30 éve mindenki otthon mosta és szerelgette a szirszar ladáját a lakótelep parkolójában. Rettenetes mennyiségű emberóra ment rá, emlékszem hogy mi is kéthavonta állítottunk gyújtást, és hetente mostuk a kocsit. Apám mindenféle otthoni munkát, amihez a fentiek alapján értenünk kellene férfiként, megcsinál. De inkább összegányol. Én semmit. Én kétféle munkát ismerek: 1, Szükséges, hogy meglegyen, de nem kapok érte pénzt. 2, Pénzt kapok érte. Az 1-et maximálisan kiszervezem, vagy gépesítem. Sikerült 0-körülire redukálnom az ilyeneket. Csak azt a feladatot végzem el magam, amit nagyon megéri megcsinálnom. De nem vagyunk egyformák.
 • ...

  Làszlò Polybook

  2016. augusztus 18 07:04
  Érdekes cikk,találó,de egyetlen dologban meg kell adni a fiataloknak az igazat,nincs olyan nekik,hogy "kell" mert pont ez a korosztály kényeztette el őket ennyire...mondom ezt 38évesen ;)
 • ...

  Mónika Stepper

  2016. augusztus 18 18:53
  Kedves Visnyei László! Még előttem is ott van a kép, ahogy apukám a háztartásban található feladatok zömét ugyan megpróbálta megcsinálni, de inkább összegányolta. Lehet, hogy ez számodra nem logikus, és talán megvan a lehetőséget, hogy szakembert hívj. De ha meg sem próbálod... akkor nem fogod megtanulni a kitartást. Nem vagyok egy tipikus nemek közötti kötelező munkamegosztás párti. Ha kell, kisebb javítási munkákat megcsinálok, és mivel városban élek, nekem sem kell kútból vizet húznom, órákig sikálnom a koszos ruhát. De... Amikor valaki a közösségünk férfitagjai közül szerszámot ragad, és bütykölni kezd valamit, akár ügyesen csinálja, akár nem, azon kapom magam, hogy ott lebzselek körülötte. Mert jó nézni. Valami fura ösztön folytán azt lesem, hozhatok -e neki egy pohár vizet, kér-e valamit, ha ideges jó érzés nem zavarni, inkább hagyni, visszavonulni, bölcsen csendben lenni, és nem a szeme előtt összerakni azt az IKEA asztalt... Néha üres estéken arról álmodom, hogy ugyan ronda vagyok, és duci, ja, és már öreg is, a fenének sem támadna pont rám gusztusa, de mégis olyan jó lenne főzni valakinek valami finomat, átölelni, mellé bújni, megkérdezni, milyen volt a napja. Jó lenne tiszta lakással várni valakit. Talán mégiscsak van bennem valami női?
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk