A sebezhetőség hatalma

Mit is jelent a sebezhetőség? Az emberek alapvetően két csoportba sorolhatóak. Pontosabban a sebezhetőség 0-100-ig terjedő skáláján valaki vagy az egyik, vagy a másik végponthoz van közelebb.

Vannak, akik több tonnás pajzsokkal és páncéllal felszerelkezve, a tagadás, a dominancia, a perfekcionizmus álarca mögé bújva élik az életüket, míg vannak olyanok – es ez a kisebb csoport – akik rájöttek arra, hogy ezek az álarcok nem csak, hogy nem tesznek boldoggá, de egyenesen halálosak. Ők azok, akik tiszta szívvel, őszintén, önmagunkat megmutatva és felvállalva, másokat felemelve élni az életünket, ők a bátor szívűek.

Édesapám egy olyan ember volt, aki mindent elért az életben, amit kitűzött maga elé. Egy kis faluból indulva, kutató és gyakorló orvosként megszerezte a professzori címet és egy sor másik rangot, amivel messze kiemelkedett az „áltagos halandók” sorából.

Ennek ellenére életének utolsó 20 évét mély depresszióban élte le, az utolsó öt évében pedig végül elvesztette a rákkal szembeni küzdelmet. A fájdalom és tagadás fátylán át akkor jutottam el arra a felismerésre, hogy a tökéletesség, a sérthetetlenség nemcsak, hogy nem tesz boldoggá, de egyenesen halálos is.

Egy olyan ember volt, akitől sosem hallottam, hogy nincs igazam, aki sosem beszélt az érzéseiről, aki sosem kért bocsánatot. Pedig ezek ez a szándék és a megfelelő érzések ott voltak legbelül, de a több tonnás ólom pajzsok és a jól felépített perszóna szerepek meggátolták, hogy a felszínre törjenek. Ahogy a legtöbb férfi is teszi édesapám úgy döntött, nemet mond a sebezhetőségre.

Mire jók a pajzsok és miért éri meg a sebezhetőség?

A pajzsok, amiket magunkon viselünk, meggátolják, hogy szembe kelljen néznünk a negatív érzelmeinkkel, az élet nehéz helyzeteivel, de ugyanúgy kirekesztik az élet ajándékait és az olyan pozitív érzelmeket, mint az öröm, az együttérzés vagy a hála. Kevesen tudják, hogy a pozitív és negatív érzelmek valójában egy tőről fakadnak. Nem nyomhatjuk el a negatív érzelmeinket anélkül, hogy a pozitív érzelmeinket is elutasítanánk. A sebezhetőség elleni pajzsok pontosan úgy működnek, mint a középkori páncélok. Legyőzhetetlenné tesznek, ugyanakkor korlátozzák a szabadságunkat és elrejtik a viselőjüket a külvilág elől. Ha jobban belegondoltok, ki akarna megölelni egy teljes páncélba öltözött lovagot?

A pajzsok tehát megóvnak minket a félelmektől, de kívül rekesztik a szeretetet, a kapcsolódást és korlátozzák a szabadságunkat. Pedig ezek a vágyak minden ember legalapvetőbb lelki szükségletét képezik. Mindannyian vágyunk a kapcsolódásra, hogy másokhoz és valami rajtunk túlmutató dologhoz tartozzunk. Egy csecsemő meghal, ha nem kapja meg a folyamatos testi kontaktust és a gondoskodást. Hasonlóképpen a lelkünk is és mi magunk is meghalunk, ha a tökéletesség pajzsai mögé rejtjük az életünket.

Miért bújunk mégis páncélok mögé?

Mert megszoktuk, hogy amikor megmutatjuk magunkat, akkor a külvilág kritikával és elutasítással illet minket. Pedig csakis olyan emberektől jön ez a kritika, akik saját ólom páncéljuk súlyát nyögik. Az, aki valódi önmaga, rendben van a saját érzéseivel, együtt érzően viszonyul másokhoz is, sosem húz le, épp ellenkezőleg, felemel.

Miért félünk ennyire a kritikától és az elutasítástól?

Azt gondoljuk, hogy ezáltal pont a legfontosabb lelki igényeinktől kerülünk távol, elveszítjük, a szerethetőségünkhöz és a kapcsolódáshoz való jogot. Azt gondoljuk, hogy önmagunk, a vágyaink és az érzéseink felvállalása által elutasítást, kritikát kapunk és ezáltal megkérdőjelezzük saját szerethetőségünket. Pedig ha jobban belegondolunk, pont azáltal veszítjük el a kapcsolódásunkat másokkal, hogy nem vállaljuk fel a valódi érzéseinket, gondolatainkat. Szerepeket játszunk, de ezáltal mások is csak egy színészt fognak látni, aki maszkok mögé rejtőzve próbál megfelelni a külvilágnak. Ha ezek a szerepek bármikor leomlanak, akkor pedig ott maradunk meztelenül és azok, akik a maszkok miatt voltak mellettünk gyorsabban tovább állnak mint ahogy bármikor gondoltuk volna. Azt szeretnénk, hogy mások egy színészt szeressenek vagy valódi önmagunkat? A döntés rajtunk áll.

Godó Gábor

Fotó: A Schultz / Foter / CC BY-NC-SA

Küldés
Hozzászólások (2)
 • ...

  Vajda Daniel

  2015. szeptember 12 10:06
  Üdv. Nagyon jó bejegyzés. Mi férfiak ugy növünk fel, hogy tulzottan ránk sujkolyák a "pajzsok" fontosságát. Egyértelmü, hogy szükség van rájuk a maguk helyén, külömböző mértékekben és ezt ugy tanuljuk meg, hogy közben sebezhetők maradunk. A szeretet eleve sebezhetővé tesz, gondoljunk csak az ölelés szándékának tipikus kéztartására amely egy eszköze a szeretet kifejezésének de ezzel egyidőben a pajzsokat letesszük és sebezhetőek leszünk. Ezért nagyon fontos a kölcsönös bizalom a szeretett személyek és köztünk. Egyetértek a megálapíttással, hogy a kritikáktól való félelem miatt, amelyeket képesek vagyunk beengedni a személyiségünk mélyére ahol maradandó károkat okozhat, hordunk mindig pajzsokat. Meggyőződésem, hogy ha megvan az a pár személy az életünkben akikkel a kapcsolatunk bizalmon és feltétel nélküli szereten alapszik, akkor ezen személyek bátorittásai, támogatásai nagy mértékben képesek ellensulyozni a jogtalan kritikáka. A legszerencsésebb ha ezen személyes körünk családtagjainkból áll. Ez esetben a legfontosabb a feleséggel való jó kapcsolat. Hihetelen bátorittó erő tud lenni egy ragaszkodó és támogató házastárs szavaiban de ennek igaz az ellenkezője is, és a legrosszab ha ebben a kapcsolatban kell pajzsot használni. A talány és kihívás, hogy létrehozzuk az igazi otthont ahol mindenki maga lehet mindenféle állarc és páncél nélkül. Lehetséges!
 • ...

  Aniko87

  2016. január 02 18:04
  Ezt a cikket saját apukámról is írhatták volna, Őt is szupermennek hittem, sosem panaszkodott, sosem sírt, sosem kért bocsánatot, olyan volt, mint egy rendíthetetlen szikla, aztán egyszer csak...tragikus vége lett. AKkor kellett átértékelnem, amit a férfiak sebezhetetlenségéről, erről a szupermen szerepről addig hittem. Nincs könnyű dolguk, mert úgy tartjuk sírni, megmutatni az érzelmeket nem férfias. De vannak szerencsére számukra is megoldások erre.
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk