10 atyai jótanács a lányodnak, hogy biztonságban tudd őt az egyetemi évei alatt

Főiskola, egyetem, kollégium, albérlet, bulik, éjszakai séták... és megannyi veszély, amely a lányunkra leselkedhet. Hogyan óvhatjuk meg a biztonságát, hiszen nem lehetünk vele? Reile Zsolt biztonsági szakértő, férj, apa tíz apai jótanácsot ad nekünk, illetve a lányodnak. Oszd meg vele bátran, olvassátok el!

A család ünnepel, amikor az ifjú hölgy új életkorba lép, és elkezdi az egyetemet. Nálunk, Magyarországon ez azt is jelenti, hogy nagy valószínűséggel lakhelyet is fog változtatni. Többen külföldön kezdik meg, vagy folytatják tanulmányaikat. Tehát távolabbra kerülnek a család óvó ölelésétől. Sokaknak ez egyben az első alkalom, hogy huzamosabb ideig külön költöznek a szülőktől, testvérektől. Egyetemre kerülve megnyílik a világ gyermekünk előtt, aki az új kötelességeken kívül számtalan lehetőség és szórakozás közül is válogathat.

Természetes, hogy gondoskodó szülőként megpróbáljuk a legtöbbet nyújtani ilyenkor a lányunknak, a biztonságát is szem előtt tartva.

A statisztikák alapján, sajnos több veszélyforrást is figyelembe kell vennünk a fiatal hölgyeket illetően főleg az első két év során (új környezet, új ismerősök, kezdeti naivitás), ezek közül is leginkább a szexuális ragadozók a kiemelendők.

Vannak olyan alapkövetelmények, amelyek nagyban hozzájárulnak lányaink biztonságához. Amennyiben jó a kommunikáció a lányunkkal – ez nagyon fontos –, akkor biztosak lehetünk, hogy át tudjuk adni idővel azokat az ötleteket, tanácsokat, amelyeket hasznosnak ítélünk. A következő 10-es lista a legfontosabb tanácsokat foglalja össze a lányoknak:

1. Bízz az ösztöneidben!

Genetikailag a túlélésre vagyunk kódolva, szóval bízz az ösztöneidben. Ha valami azt sugja neked, hogy baj van, akkor nagy valószínűséggel így is van. Cselekedj, és ne várj!

Amennyiben valaki, vagy valami, például egy helyzet furcsa számodra, kényelmetlen, akkor hagyd ott, vagy rögtön keress segítséget! Ha valaki zavar a vonaton, állj fel és ülj át máshová, lehetőleg oda, ahol többen vannak.

Ha a könyvtárban piszkál valaki, ülj át máshová, lehetőleg egy olyan ember közelébe, aki ott dolgozik. Követ az utcán egy furcsa alak, esetleg épp szembe jön veled? Menj át a másik oldalra, és ha kell, hangosan kérj segítséget. Hallgass a megérzéseidre!

Sokszor nem tesszük meg ezeket a lépéseket mi, felnőttek sem, mert nem akarunk udvariatlanok lenni, ám van olyan helyzet, amikor ez másodlagos. Te se szégyellj segítséget kérni a bajban, még idegenektől sem. Ne félj nemet mondani, sikítani, rúgni, harapni vagy akár kárt okozni a körülötted levő tárgyakban, hogy felhívd magadra a figyelmet.

2. Kommunikáció

Mindig tudja valaki (a barátod, a szobatársad, a szüleid stb.), merre jársz és mikor szoktál, vagy tervezel visszaérni!

3. Biztonságos környéket és útvonalat válassz!

Amikor lakást keresel, és amennyiben van rá lehetőséged, a szüleid segítségével olyan környéket válassz, amely éjszaka is biztonságos: forgalmasabb útvonal mellett, tömegközlekedéshez közel, jól megvilágított utcákkal, kapualjjal. Lehetőleg távol a nagyobb buszoktól, vagy vasúti pályaudvaroktól. Próbáljatok többen együtt lakni. A kollégiumi szobátok, vagy a lakásotok ajtaját mindig zárjátok be. Tanuld meg, milyen helyek vannak a rendszeres útvonalaid mentén (pl. a lakásod és az egyetem közötti útvonalon), ahol este is mindig sokan vannak, és ahol baj esetén segítséget tudnál kérni (éjjel-nappali boltban, benzinkúton, korházban, taxiállomásnál, rendőrőrsön, tűzoltóságon, stb.)

4. Mindig legyen nálad mobiltelefon!

A telefonod egy nagyon fontos biztonsági eszköz a mai világban. Ennek helyes biztonsági használatáról részletesebben itt olvashatsz:

Cikkajánló: Így szolgálja lányod biztonságát a telefonja – életmentő mobiltippek egy apától

5. Este gyalogosan…

Este, ha gyalog mész, legyen mindig a (zsebre dugott) kezedben valami, amivel megvédheted magad (pl. egy kulcscsomó). Légy résen! A fülhallgatóval való zenehallgatást felejtsd el, akkor is, ha edzésképpen futsz.

Amikor este, sötétben kell gyalogolnod, inkább többedmagaddal tedd. Ha megáll egy autó, és kiszólnak belőle, például útbaigazítást kérve, soha ne menj közel a gépjárműhöz; ha válaszolsz, távolról tedd.

6. Este autóval…

Amennyiben este autóval közlekedsz, mindig húzd fel az ablakot, és használd az ajtózárat. Óvatosan közelítsd meg sötétben a leparkolt autódat, bizonyosodj meg arról, hogy nem leselkedik rád veszély. Lehetőleg kérj meg valakit a társaságból, hogy kísérjen el az autódig.  

7. Önvédelmi tanfolyam

Érdemes beiratkozni egy önvédelmi tanfolyamra! Ott nemcsak azt tanulod meg, hogyan védd meg önmagad, hanem azt is, hogyan ne fagyj le, amikor baj van.

8. Szerezz be olyan tárgyakat, eszközöket, amelyekkel megvédheted magad!

Tájékozódj, mielőtt önvédelmi eszközöket vásárolsz, hogy melyikhez kell engedély, és melyikhez nem.

9. Óvakodj a rosszhírű éjszakai szórakozóhelyektől és házibuliktól!

Esti programra, szórakozóhelyre mindig a barátnőiddel menj, és figyeljetek egymásra! Soha ne hagyjatok hátra senkit a csapatból: együtt érkezzetek, együtt távozzatok. Ne fogadj el pohárban italt senkitől, és az üveget mindig előtted nyissák ki. Légy óvatos, nehogy belecsempésszenek valamit. Mindig tartsd az üveg száján a hüvelykujjadat, amíg nem iszod meg az italodat. Ha leteszed valahová, ahol nem látod, és utána újra magadhoz szeretnéd venni, inkább ne tedd, inkább bonts fel egy másikat, és abból igyál; nem tudhatod, mit tettek bele, amíg nem volt rajta a szemed.

10. Ne adj ki személyes információt magadról idegeneknek!

Óvakodj feltenni a közösségi oldalaidra olyan információkat, amelyek árulkodnak a szokásaidról, napi rutinjaidról.

A fenti egyszerű módszerek alkalmazásával megakadályozhatjuk, hogy lányaink sebezhetővé váljanak, vagy veszélyes helyzetbe kerüljenek. Lassan, apránként tanítsuk őket már a középiskola alatt, hogy idővel maguk is felismerjék a potenciális veszélyforrásokat. Ajánljuk a fenti sorokat a lányodnak, olvassa el, olvassátok el együtt. Vigyázzatok magatokra!

A cikk szerzője Reile Zsolt apa, férj, biztonsági szakértő, a The Private Case vállalat alapítója, amely a nemzeti, vállalati és magánbiztonság területén szerzett közel 20 éves nemzetközi tapasztalat eredménye.

Fotók: Prettysleepy2 képe a Pixabay -en. 

StockSnap képe a Pixabay -en. 

superdirk képe a Pixabay -en. 

myowneviltwin képe a Pixabay -en. 

StockSnap képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ricsi1

    2019. november 28 14:31
    Nem szeretném a leendő lányomat arra nevelni, hogy a neme miatt paranoiásabb legyen, mintha fiú lenne. Persze egy egészséges óvatosság nem árt, de az a fiúknak is. A cikkben pedig van jó néhány olyan pont, ami már túlmegy az észszerű óvatosságon, és inkább már az életminőség rovására menő paranoia kategória. "Próbáljatok többen együtt lakni." Szerintem meg az a jó, ha az embernek van saját privát tere. Persze nyilván egyénfüggő, van, aki szeret állandóan társaságban lenni, de introvertáltabb típus valaki, és jobban érzi magát egyedül, akkor ne tegye az ellenkezőjét paranoiából. "A fülhallgatóval való zenehallgatást felejtsd el, akkor is, ha edzésképpen futsz." A fülhallgató nagyon nagy találmány. Pont. Zenére futni nagyon élvezetes, és motiváló dolog, méghogy paranoiából kihagyni. Jézusom... Amúgy van benne jó néhány hasznos tanács, de azok még egyszer mondom, fiúkra ugyanúgy vonatkoznak. A nemi erőszakok döntő többségét pedig ismerős követi el, rablás áldozatává meg kifejezetten a fiúk vállnak gyakrabban... Szóval amit meg tud tenni az ember józan paraszt ésszel, aránytalan költség, és kényelmetlenség nélkül, azt tegye meg, de amúgy az élet mindenképp életveszélyes, és a négyes főúton is ütközHETSZ forntálisan a szembejövővel, szóval a legjobb, ha egyáltalán nem ülsz autóba, SOHA...:D
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk