A bőrüket viszik vásárra – a 10 legveszélyesebb munkahely a világon

Akik ezt a cikket olvassák, feltehetően egy iroda mérsékelten veszélyes környezetéből szemlélik a világot, vagy otthon ülnek a karosszékükben, esetleg valamilyen járművön utaznak éppen valahova. Akárhogy is van, az egészen bizonyos, hogy nagyobb biztonságban van az életük...

Akik ezt a cikket olvassák, feltehetően egy iroda mérsékelten veszélyes környezetéből szemlélik a világot, vagy otthon ülnek a karosszékükben, esetleg valamilyen járművön utaznak éppen valahova. Akárhogy is van, az egészen bizonyos, hogy nagyobb biztonságban van az életük, mint az itt felsorolásra kerülő szakmák képviselőinek. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala (BLS) évente rangsorolja a világ legveszélyesebb foglalkozásait, amelyekben a halálozás kockázata a legmagasabb.

1. Buszvezető Guatemalában

Guatemalában a szándékos emberölések aránya 4-szer magasabb, mint Mexikóban. Talán meglepő, de ez a mezei buszsofőröket sújtja a leginkább.

Egy menetrendszerinti járat vezetője könnyen bajba kerülhet, ha nem hajlandó engedelmeskedni a maffia bandák követeléseinek. Az elmúlt években több mint 900 járművezetőt öltek meg.

2. Repülőgép-pilóta Oroszországban

Aki most arra gondol, hogy a nagy utasszállító gépeken nagyobb biztonságban van az élete, mint az autójában, annak igaza is van. A kisméretű, mezőgazdasági vagy sportrepülőgépekre mindez viszont már nem igaz. Világszerte az egyik legveszélyesebb foglalkozás egy ilyen pilótájának lenni.

2011 óta Oroszország az az ország a világon, ahol a legmagasabb a repülőgép-szerencsétlenségben történő elhalálozás kockázata (a Kongói Demokratikus Köztársaságot is megelőzve). Jelentős repülőpark, szeszélyes időjárás, laza ellenőrzés, na meg a vodkagőzős éjszakák – talán érthető, hogy miért kockázatos egy oroszországi kisrepülőút.

3. Bányász Kínában

Nagyon kemény körülmények között dolgoznak (robbanások, földcsuszamlások, árvizek, gázszivárgás). Noha rohamos a javulás, és évről évre egyre csökken a számuk, 2018-ban még mindig 333-an vesztették életüket a kínai bányákban. 2011-ben még 1973-an, 2000 előtt pedig naponta 20 ember halt meg a tárnákban vagy azok környékén. A tavalyi 333 azonban a hivatalos statisztika, amit minden bizonnyal felül kell vizsgálni, mivel sok bányát illegálisan használnak.

4. Biztonsági őr Irakban

A szunniták és a síiták közötti feszült helyzetet súlyosbítja a szomszédos Szíriában zajló háború. Tavaly 3319 civil halt meg Irakban, akiknek a 15%-a, több mint 350 fő, a biztonsági szakmában dolgozott.

Cikkajánló: Női munka, férfi munka

5. Újságíró Szíriában

Nem lehet mindenkinek tetszeni. Most, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet hivatalosan eltűnt a képből, továbbra is ugyanolyan veszélyes Szíriában újságírónak lenni.

A sajtó képviselői ugyanis vagy a szíriai kormányoldalnak vagy az ellenzéknek szúrják a szemét, mert olyan nincs, hogy mind a kettőnek egyszerre tetszenek. Az újságírók ezenkívül meglehetősen sérülékeny célpontot jelentenek.

A szíriai háború 2011-es kezdete óta több mint 450 újságírót öltek meg, és ennek többszörösét csukták börtönbe.

6. Tűzszerész

Nem meglepő, hogy a képzés és a professzionális felszerelések ellenére a munkaidő alatt a robbanóanyagokkal való játék elég kockázatos.

7. Halász a nyílt tengeren

A nyílt tengeren a halászok nap mint nap nagy kockázatoknak vannak kitéve: viharok, csúszós fedélzetek, több száz font súlyú hálók.

Cikkajánló: Miért keresnek többet a nős férfiak?

8. Favágó

A 20 méter magas fák nem veszélyesek. Ha a tapasztalat bizonyos mértékig előre jelzi a törzs bukását, ez nem mindig megbízható. Elég, ha a fa más ágakhoz ragaszkodik, vagy a fa súlyát rosszul értékelik, és az esés eltér a favágó elvárásaitól.

9. Kamionos Afrikában

Nem ritka eset, amikor Afrikában meghal egy tehergépkocsi-vezető. A WHO (World Health Organization) szerint a közúti halálesetek 80% -a szegény országokban történik (túl régi, balesetveszélyes utak, elhanyagolt közúti előírások és támadások). A leginkább érintett országok a következők: Dél-afrikai Köztársaság, Csád és Burkina Faso.

Cikkajánló: Marketingemberek kora

10. Rendőr Mexikóban

A bűnözés Mexikóban rendkívül magas. 2012-ben 75 gyilkosság volt naponta, ebből 98% büntetlenül marad. A drogkereskedők kedvenc céljai természetesen a rendőrség, akik az állam hatalmát képviselik.

Neo

Fotók: Deedee86 képe a Pixabay -en. 

skeeze képe a Pixabay -en

Dianne Ket képe a Pixabay -en. 

CJ képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk