A felelős férfi büszkévé, a felelőtlen pedig szégyenbe tette családját!

Ma van ennek alapja?

A Ha folt esett a becsületén, a család becsületén esett folt című cikkünk kapcsán merült fel az egyik olvasónkban a következő kérdés: „Van ennek ma alapja? Úgy vélem a szülők minden tőlük telhetőt megtesznek, a többi nem rajtuk múlik. Akkor pedig miért az ő szégyenük az én viselkedésem, vagy döntésem?” Ti mit gondoltok erről?

Olvasónk előbbi gondolata kapcsán ezt válaszoltuk: „Van ennek ma alapja?” – jó kérdés! Dicsérendők azok a szülők, akiknek bár kevés idejük van, mégis energiát fektetnek a gyermekkel töltendő minőségi időbe. Bizony régen, de még ma is véleményt mondanak a szülőkről a gyerek, vagy a felnőtté vált fiatal viselkedése alapján. Ha , ha rossz. Lehet ezzel vitatkozni, tagadni, tudomást nem venni róla, de ez van! Megjegyzik, „nem esett messze az alma a fájától”. Ez egykoron nem csak dicséret vagy kritika volt, hanem nyomás is, társadalmi nyomás. Éppen ezért minden igyekezetükkel azon voltak a családok, hogy ne essen csorba a becsületükön. Persze családja válogatta. Visszahatott a szülőkre, rokonokra, családi barátokra, sőt még a szülőfalura is a fiatal viselkedése. A és a rossz is. Többek között ez is egy olyan társadalmi nyomás volt, amely jellemet formált. Felelősséggel terhelte meg az ifjút, hiszen ha rossz fát tett a tűzre, akkor szégyenbe hozta a családját, továbbá felelősséggel terhelte meg a szülőket, hiszen a gyermekük tulajdonképpen a saját maguk és nevelésük tükörképe, tehát nem volt mindegy, mire tanították – felelősségtudatra, értékekre, magára az életre –, valamint felelősséggel terhelte meg a tágabb környezetét is a fiatalnak, ugyanis mindegyik falu olyan volt mint egy nagy család, és ezt a közösséget is emelte vagy szégyenítette az a fiatal, jelen esetben a fiúkat, férfiakat emelném ki, akiket ilyen-olyan praktikákkal (erről a március 7-ei A férfinak vagy a nőnek nehezebb a családi felelősségvállalás? című előadáson több szó lesz) még inkább felelősségre tanítottak.

A praktikák közé sorolandó a különféle társadalmi nyomás, amelynek hallatán ma összerándul a 21. századi ember gyomra. Pedig ha jobban belegondolunk, a ma kevésbé ismert, népi bölcsességet tartalmazó saját kultúránk „eszközei”, fortélyai, amelyek felelősségre ösztönözték a fiúkat, férfiakat, keretet adtak az életnek, nem kellett emlékeztetni őket, mi a dolguk, Férfiak lehettek a Nők oldalán, megbízható apák, családfők. Kellett ehhez a fiúk, férfiak akarata is, hogy ők felelősségteljes felnőttekké váljanak, de a társadalmi nyomások, halványodó kulturáliseszközeink” is. Manapság, aki Férfiként áll egy kapcsolatban a Nő mellett, megbízható családapaként (persze ezt majd az idő fogja a leginkább igazolni) az az akaratán, érzelmein, önuralmán, felelősségén stb. múlott, múlik, illetve a szülői mintán, nevelésen, tanításon, és akármennyire is hihetetlen, de azokon a kulturális praktikákon is, amelyeknek lényege feledőben van ugyan, de ahol működik, még mindig – kapcsolatokat, családokat, társadalmat – megtartó erővel bírnak. Újra fel kell tárni, újra értelmet kell adni ezeknek, és a kapcsolatokból szövetség válik, erős közösség, család.

Van ennek ma alapja? Kulturálisan igen, csak sajnos értelmét, lényegét feledtük, vagy leromboltuk negatív jelentéstársításokkal, pedig jól értelmezve motivációt, erőt adhatnának ma is. Értelmezzük újra, jól! Ez az Ötvösműhely, a férfi-nő őszinte párbeszédének helye, ahol most a férfi és női családi felelősség a téma. Előadó: BEDŐ IMRE, Magyarország legnagyobb férfimotivációs társadalmi mozgalmának, a több mint 140 000 követővel bíró Férfiak Klubja vezetője, A megbízható férfi című új könyv és a Férfienergia bestseller írója. Praktikus, racionális, férfias megközelítésű előadásainak célja a férfi-nő szövetség megerősítése, azonban ehhez újra kell tárgyalni alapvető dolgokat, hogy a 21. században újraértelmezve úgy ültethessük át a mindennapjainkba, hogy az jó alapot nyújtson a kialakuló kapcsolatoknak, szövetséggé erősítse azokat, maradandóvá, felbomolhatatlan családdá.

Időpont: 2019. március 7.
Kapunyitás: 18.00 órakor
Előadás kezdete: pontosan 19.00 órakor (ezért mindenkitől pontos érkezést kérünk, legkésőbb 18.45-ig)
Helyszín: Lurdy Ház mozi, 10-es terem, 1097 Budapest Könyves Kálmán krt. 12-14. 
(térkép)
A helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

REGISZTRÁLOK AZ ELŐADÁSRA!

Vezető kép: pedrobeja on Pixabay

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk