A Férfi nem macsó, de nem is puha pasi!

A fiúk macsók akarnak lenni, a másik véglet pedig a „puha pasi”. Aki Férfi, tudja, hogyan képviselje az értékeit, legyen szó kapcsolatról, házasságról, családról.

Egy korábbi írásunkban már érintettük a témát: a fiúk valós férfiminta híján a filmekből ismert macsók szerepébe akarnak belebújni, ezt a karaktert akarják utánozni, azonban ettől pojácává, nevetségessé válnak. Van egy másik véglet is, a „puha pasi”, a jellemzői a magazinok hasábjairól köszönnek vissza mintegy elvárásként: minden érzelmet mutassanak ki a férfiakne vitatkozzanak a párjukkal stb. A férfiak pedig úgy értelmezik ezt, ahogy számukra kényelmes, azaz a nőkre hagyják a választás jogát, így legalább nem kell foglalkozzanak fontos kérdésekkel. „Dönts ebben te, szívem!” Azonban a nők mit sem gyűlölnek jobban annál, amikor egy férfi semmiben sem tud határozni – vagy legalább javaslatot tenni –, tehát ha mindenben ráhagy a nejére! – hívta fel a figyelmet Bedő Imre Férfiak Klubja-alapító. „Abba az étterembe megyünk vacsorázni, ahová te mondod!” „Oda utazunk el, ahol te akarsz nyaralni!” „Hogy melyik iskolába írassuk be a gyermekünket? Hát, te tudod, drágám! Öt iskolát megnéztél, ha szerinted az a jó, amelyiket kiválasztottad, akkor oda járjon!” Az ilyen, illetve hasonló válaszok tulajdonképpen azt jelentik, hogy a nőt magára hagyták a kérdésekben.

Hallgasd meg az előadásrészletet, és nézd meg a többit is:

Macsóskodás és puhaság. Két véglet, két vakvágány. Egy kapcsolatban, családban Férfiként (jelen) lenni azt jelenti, hogy állandóan proaktívak vagyunk, javaslatokat teszünk, akár a házasságunk megóvása, fenntartása, akár gyermekünk nevelésének tekintetében – hangsúlyozta Bedő Imre. Csak úgy nyújthatunk biztonságot egy nőnek, illetve a gyerekeinknek, ha tudják: a mellettük való elköteleződésünk egyértelmű. Céljaink főprioritása szintén – és az nem más, mint a családunk! Férfiértékeinket csak úgy tudjuk érvényesíteni, ha megosztjuk a saját álláspontunkat; a korábbi iskolás példánál maradva azt, szerintünk melyik tanintézet lenne a legjobb a gyerekünknek, és miért. Természetesen kompromisszumkészek vagyunk, nem azt mondjuk, hogy mindenben nekünk van igazunk, de ismertetjük a saját véleményünket, ahogyan a párunk is, utána megbeszéljük, megvitatjuk. Nyugalmat és biztonságérzetet kelt az ilyen Férfi. A párja és a gyerekei látják, érzik, tudják, hogy van célja, szándéka, képviselni akarja férfiértékeit.

L. N.

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk