A férfiak különleges felelősséggel rendelkeznek!

A jövő generáció nevelését illetően milyen különleges felelősséggel rendelkeznek a férfiak? – teszi fel a kérdést Bedő Imre Férfiak Klubja-alapító az előadásrészlet elején.

A jövő generáció nevelését illetően milyen különleges felelősséggel rendelkeznek a férfiak? – teszi fel a kérdést Bedő Imre Férfiak Klubja-alapító az előadásrészlet elején. Válaszában a helyes értékrenden alapuló férfiminta átadását hangsúlyozza, amely a fiúknak a férfivá válásban segít, míg a lányoknak abban, hogy támpontot nyújtson nekik, a jövőben milyen férfi legyen a párjuk, milyen értékeket keressenek benne nőként.

Készített a Férfiak Klubja egy komoly, 16 ezer fős – külön 8 ezer női és 8 ezer férfi válaszadóval – tudományos igényességű felmérést a férfiasság jelenkori állapotairól, melyből többek között az is kiderült, hogy ma honnan és kitől veszik át a fiatalok a férfimintát. A magazinokból és a filmekből – válaszolta a kutatásban résztvevők jelentős része. Azok a férfiak, akik ilyen-olyan lapokban szerepelnek, többnyire reklámoznak valamit, vagy celebek, akik nem éppen az értékeikkel, példamutató viselkedésükkel hívták fel magukra a figyelmet. Ők férfiminták?

Hallgasd meg az előadásrészletet, és nézd meg a többit is:

Szintén felmérések és kutatások igazolják, hogy a filmekben látott irreális férfiminták hatására a lányok, nők elérhetetlen, nem valósághű elvárásokat támasztanak a férfiak elé – amelyeknek élő ember nem tud megfelelni – tette hozzá Bedő Imre. A fiúk pedig – valós férfiminta híján – a filmbeli macsó karakterét akarják magukra erőltetni, és mivel „nagy a kabát”, nevetségessé teszi őket a keménykedő szerep. A másik véglet az, amit a magazinok sugallnak: a férfi legyen inkább „pihe-puha pasi”, aki minden érzelmet kimutat, ne vitatkozzon a nővel stb. Ezt a férfiak úgy értelmezik, ahogy nekik kényelmes, vagyis ráhagynak a nőkre, fontos kérdésekben is: „Döntsd el te, drágám!”

Tehát a jövő generáció nevelését illetően egy igen különleges és nagyon komoly felelősséggel rendelkeznek a férfiak: valós, értékeken alapuló férfimintát örökítenek, amely segít a fiúknak férfivá válni – és nem filmekből ismert macsókká vagy magazinokbeli puha pasikká. Továbbá segít a lányoknak, hogy felnőtt nőként reális elvárásaik legyenek a férfiakkal szemben, hogy azokat az értékeket keressék – és megtalálva méltányolják –, amelyeket az előttük álló minták képviseltek.

L. N.

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk