A házastársi hűség házasság előtt kezdődik

A békés, nyugodt, hűséges közép- és idős kor záloga a viharos ifjúság. Sokan hiszik ma ezt így, ki kell azonban ábrándítanunk őket.

Az a jó, ha valaki fiatal korában kiéli magát, mert akkor nem fog rátörni a kíváncsiság és a vágy az ismeretlen iránt, amikor már házasságban él. Mindent ki kell próbálni, meg kell tapasztalni, majd továbblépni. A békés, nyugodt, hűséges közép- és idős kor záloga a viharos ifjúság. Sokan hiszik ma ezt így, ki kell azonban ábrándítanunk őket.

Hűséges későn kezdők

A legújabb agykutatási eredmények például összefüggést mutattak ki a korán elkezdett szexuális élet és az elköteleződésre való képtelenség között.  Joe S. McIlhaney Jr. és Freda McKissic Bush mindketten szülész-nőgyógyász kutatóorvosok, Hooked, New Science on How Casual Sex Is Affecting Our Children (Fennakadva, Új tudományos eredmények arról, milyen hatással van az alkalmi szex a gyerekeinkre) című könyvükben például arról számolnak be, hogy minél fiatalabb korban kezdi el valaki a szexuális életet az elköteleződés vágya nélkül, annál inkább csökken a képessége a későbbi elköteleződésre. Ez lesz számára a „norma”, amit nagyon nehéz megváltoztatni. A statisztikai eredmények is ezt támasztják alá. Az amerikai Center for Disease Control and Prevention (Betegség Felügyelet és Megelőzés Központ) egy felmérése szerint azon lányok közel 60%-kának, akik 16 éves koruk előtt szerzik az első szexuális tapasztalatukat, hat vagy több szexuális partnerük lesz az életük során, míg azoknál a lányoknál, akik 20 éves koruk után szerezték az első szexuális tapasztalatukat, csak 15,2% ez az arány, míg több mint a felüknek mindössze egyetlen szexuális partnere lesz egész életében – a férjük. A szexuális hűség pedig a hosszú, boldog párkapcsolat titka. (Ma a két legfontosabb válóok a hűtlenség és az alkoholizmus.)

Hátra van még egy kutatás, és az abból készült grafikon ismertetése, amiről a témában jártas szakértők azt mondták, hogy „az egyik legfontosabb összefüggés a társadalomtudományban”. Ebben a felmérésben azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés a szexuális partnerek száma és egy házasság tartóssága között. Az alábbi grafikonban foglalták össze az eredményeket. 

Azoknak a férjeknek és feleségeknek tehát, akiknek egyetlen szexuális partnerük (a házastársuk) volt egész életük során, több mint 95%-a élt az első házasságában a vizsgált ötödik év végén, azaz kevesebb mint 5%-uk vált el. Azoknak viszont, akiknek öt vagy több – öt szexuális partner felett már nincs lényeges változás –, csak alig több mint a fele van együtt a házastársával az ötödik év végén. Érdekes megfigyelni, hogy a második illetve harmadik szexuális partner megjelenése sokkal meredekebb zuhanást eredményez a nőknél a házasságok tartósságában, három fölött viszont kiegyenesedik a grafikon, míg a férfiaké egyenletesen csökken, hogy aztán öt szexuális partnernél a két görbe összeérjen.

Aki tehát hűségen alapuló, monogám házasságban szeretné leélni az életét, az jól teszi, ha minél később kezdi el a szexuális aktivitását, és lehetőleg egyetlen emberre koncentrálja azt: a házastársára.

Neo

Tisztában vagyunk vele, hogy lesznek olyanok, akik nem fogadják majd el a statisztikákat és a kutatási eredményeket és saját tapasztalatukra hivatkozva azt mondják, igenis szükség van a széleskörű szexuális tapasztalatszerzésre házasság előtt; valamint lesznek olyanok is, akik megrettennek, hogy az eddigi életük alapján nehéz idők elé néznek a házasságukban. Előbbiek számára magyarázattal, utóbbiak számára reménnyel tudunk majd szolgálni a következő cikkben, a 10 dolog, amit gondolj végig, mielőtt megházasodnál! cikksorozatunk záró írásában.

A sorozat korábbi részeit a címekre kattintva érheted el: 1. A házasság nem „párkapcsolat”!; 2. A házasság nem a szerencsén múlik!; 3. Akinek van „B” terve, készüljön a kudarcra!; 4. Jobb, ha nincs „próbaházasság”; 5. „Nem a papír miatt szeretjük egymást!”; 6. A „jó válás” mítosza; 7. Ma jóval tovább élünk, a házasságot nem ilyen hosszú időre találták ki 8. A legnagyobb biztonságban akarod tudni a nőt, akit szeretsz? Vedd feleségül!

Párkapcsolatról, házasságról, a válás megelőzéséről, férfiértékekről szóló előadásainkat megtekinthetitek itt:

Fotó: Picography on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk