A hétvégén, ha felmegyünk a hegyekbe

Érezni a levegőben a tavaszt, ilyenkor apáknak és fiaiknak eszébe juthat kerékpárra pattanni s kitekerni a zöldbe. De nem mindegy, milyen biciklivel teszik, mert nem biztos, hogy a városban használt darab ugyanúgy helytáll hegyen-völgyön is. Lehet, kell egy új vagy használt hegyikerékpár (mountain bike). De milyet válasszunk?

Szerényebb árkategóriában gondolkodva legfontosabb szempont a jó kormányozhatóság és a keret típusa. Érdemes kerülni a teljes felfüggesztésű kerékpárokat, mert nehezek, nem működnek igazán jól terepen. Csak drágább típus esetén kacérkodjunk velük. Célszerű könnyű alumíniumból készült bicajt választani, amely tárcsafékekkel, és nem felnifékekkel van felszerelve. Fontos megnézni a gumiabroncsok futóprofilját is, ez dönti el, mennyire alkalmasak terephasználatra.

A futóprofilnak lágyabb gumikeverékből kell készülnie, mint az alapgumiknak, így vizes-sáros talajon is jobban tapad. A tengelykapcsolóval felszerelt hátsó váltó pedig azért praktikus, mert megakadályozza, hogy egyenetlen terepen leessen a lánc. Ha magasabb árkategóriát is megengedhetünk magunknak, akkor az is az elvárásunk lehet, hogy a mountain bike jól vezérelhető, állítható légrugós villákkal rendelkezzen, lehetőleg egytengelyes kialakítású, egykúpos kormányzású legyen. Nyeregbe hát – jó időben nincs is jobb apa-fia csapatépítő program, mint a szabadban bringázni, s két etap közt megpihenve férfias témákat négyszemközt megvitatni!

Neo

*

Cikkajánló: Mi a legjobb az apaságban?
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotók: Love photo created by freepik - www.freepik.com

LaterJay Photography képe a Pixabay -en.

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2020. március 15 13:53
    Inspirálóan jó gondolatok !
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk