A „jó válás” mítosza

Aki úgy gondolja, hogy mindegy, házasodjunk össze, legfeljebb majd elválunk, azok inkább ne házasodjanak össze, ha jót akarnak maguknak. Jó válás ugyanis nincs.

A neves pszichológus, Ranschburg Jenő mondta egyszer, hogy egy rossz házasságnál valóban jobb egy jó válás, ugyanakkor ő olyat még nem látott. 

A válás a második legnagyobb stresszhatás, ami egy embert érhet – az első a házastárs halála. Legmélyebb emberi kapcsolataink felbomlását nem lehet könnyedén átvészelni. A házasságba született gyerek érdeke és vágya is egyértelműen az, hogy a szülei együtt maradjanak, még némi konfliktusok és veszekedések árán is. Egy kutatás értelmében a válások kevesebb, mint 10%-a (más kutatások szerint alig 3%-a) vet véget erősen konfliktusos házasságnak. Ám az esetek túlnyomó többségében a válással csak a házasság ér véget, a konfliktus nem, az ugyanolyan hevesen – ha nem hevesebben – tombol tovább a gyerekelhelyezés, láthatás, tartásdíj, stb. kérdések miatt. A válások csak kis százaléka van valóban a gyerekek hasznára. (Minden kutatás arról számol be, hogy az intakt családban felnövő gyerekek jobban teljesítenek az iskolában, kevésbé válnak bűncselekmény elkövetőivé, később kezdik el a szexuális életüket, szorosabban kötődnek a szüleikhez, jobb általános testi és lelki egészségi állapotnak örvendenek, kevésbé esnek erőszakos bűncselekmények áldozatául, kevésbé fenyegeti őket a szegénység veszélye.) Az esetek túlnyomó többségében a válás okaként a felek a „boldogtalanságot” jelölik meg. Sok ember ugyanis nem veszi tudomásul, hogy egy rossz házasság is javulhat, ha időt és energiát szánnak rá. Az idő már önmagában is javító tényező, a permanens boldogtalanság rendkívül ritka. Egy kutatás arról számol be, hogy azoknak a házaspároknak a 86%-a, akik eljutottak a válás elhatározásáig, ám mégis együtt maradtak, öt éven belül jelentős javulásról számoltak be és jóval boldogabbnak érezték magukat.

Neo

Olvasd el a 10 dolog, amit gondolj végig, mielőtt megházasodnál! cikksorozatunk korábbi részeit is:

1. A házasság nem „párkapcsolat”!

2. A házasság nem a szerencsén múlik!

3. Akinek van „B” terve, készüljön a kudarcra!

4. Jobb, ha nincs „próbaházasság”

5. „Nem a papír miatt szeretjük egymást!”

Hallgasd meg a Hogyan ne váljunk el?, valamint a Férfiak és a válás című előadásainkat, videórészleteinket is, valamint a neves  férfiakkal és nőkkel készült interjúinkat, kattints a képre:

Vezető kép: TheVirtualDenise on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Tamás_

    2019. augusztus 20 17:43
    Azt az apróságot elfelejtették konkrétan megnevezni, hogy a válást nem fele-fele arányban kezdeményezik a felek,hanem az esetek túlnyomó többségében a nők azok. Ők "boldogtalanok" annyira, hogy inkább feláldozzák a gyerekeik jövőjét, és eldobják a meglévő apát-férjet annak reményében, hogy találnak helyette jobbat. Hiába válik a legritkább esetben valóra ez az elképzelés, akkor is megteszik, mert joguk van hozzá. Amikor meg a családok szétesésének okait kellene konkrétan feltárni és kimondani, hogy orvosolni lehessen, mégis megy az értetlenkedés és a mellébeszélés...
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk