A kékgalléros munkák csökkenésével a házasodási kedv is alábbhagy?

Egyre kevesebb férfi házasodik meg, de mi ennek az oka? Erre kereste a választ amerikai férfiakra vonatkozóan a Thrive Global. Milyen kapcsolat van a házasságkötések és a „kékgalléros” állások csökkenése között? Érdekes összefüggésekre bukkantak a kutatók.

Az elmúlt három évtizedben a „kékgalléros”, azaz munkásosztálybeli állások drasztikus csökkenése is negatív hatással volt a házasságkötésekre – mutatott rá Drake Baer, társadalomtudományi témákban jártas író, aki ezt új tanulmányokkal indokolja.

Mint írja, nem csak a nőkön múlott, hogy 1960 és 2014 között a házasok száma 72%-ról 50%-ra esett (az Amerikai Egyesült Államokban). Ennek okait általában a női jogok kiterjesztésében, a válás „normálissá” válásában és a születésszabályozás megkönnyítésében szokták látni.

David Dorn svájci kutató egy idei tanulmányában – amit Drake Baer is többször idéz írásában – összevetette a házasodási esélyek és a foglalkoztatottsági mutatók közötti összefüggéseket. 1990-ben az amerikai férfiaknak a 22%-a volt  munkásolytálybeli, 2007-ben pedig csupán a 14%-a. Ezek az állások magasabb kezdő fizetésekkel kecsegtettek, mint a legtöbb értelmiségi szakmában lévők, illetve irodai munkák, igaz, veszélyesebbek is voltak, de pont ezért – mutatott rá a kutató – azokat a férfiakat, akik ilyen körülmények között dolgoztak, a nők vonzóbbnak tartották. Ez pedig nem elhanyagolható szempont, ami a frigyre kelést illeti, mint ahogyan az sem, hogy ezek a munkakörök közösségeket is jelentenek, a megszűnésükkel viszont sokan maradnak egyedül.

Dorn és kutatótársai arra jutottak, hogy amikor egy településen vagy városban megszűnnek a kékgalléros munkahelyek, azzal egyidejűleg a házasságok és a gyermekszületések száma is csökkenésnek indul. A házasságon kívül megszületett és az egyszülős családokban élő gyermekek száma viszont növekedésnek. Mindeközben ott, ahol jobban foglalkoztatják a munkásosztálybelieket, a házasodási kedv is nagyobb.

Marianne Bertrand chicagói kutató a téma kapcsán új információkat oszt meg: „ha egy nő több pénzt keres, mint a férfi, azt szinte garantáltan problémákat okoz a párkapcsolatban, házasságban”. A kutatás eredménye alapján gyakrabban tartják magukat boldogtalannak azok a párok, amelyeknél a nő többet keresett a férfinál. „A férfiak vagy nem szeretik, ha a nő többet keres, vagy pedig ha a férfi nem visz haza elég pénzt, akkor a nők érzik úgy, hogy a férfi nem ér el eleget” – állítja a kutató.

A tengerentúli férfiak körében a kékgalléros munkák megszűnésével megnőtt azoknak a haláleseteknek a száma, amelyeket máj- és cukorbetegség, valamint tüdőrák okozott, ez pedig szenvedélybetegségre utal. A munkanélküli amerikai férfiaknak közel fele szed valamilyen féle fájdalomcsillapítót. A svájci tanulmányt jegyző Dorn szerint a szenvedélybetegség is nagyban közrejátszik a házasságkötések számának csökkenésében.

Baer azt a következtetést vonta le, ha fennmaradnak a hagyományos férfimunkák, és azokat szép számban be is töltik a férfiak, a házasságkötések száma emelkedni fog. Ha viszont nem maradnak fenn, az kihat majd a párkapcsolatokra, a házasságokra, a családokra, súlyos válságba döntve azokat, ahogyan az az elmúlt évtizedekben történt.

V. L. B.

Fotók: Pexels via Pixabay.com

makunin via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk