A La Manche lovagjai – Híres férfiak Jersey-n

Jersey egy sziget Anglia és Franciaország között a La Manche-csatornában, amely az Atlanti-óceán francia partjaihoz esik közelebb, ám a brit korona fennhatósága alatt áll, a főnyelve is az angol. Formálisan nem tagja az Egyesült Királyságnak, sem az EU-nak: van saját kormánya, parlamentje, autójele (GBJ), internetkódja (.je), valutája (jersey-i font) és persze – megvannak a maga férfihősei. Lássuk a legnagyobb Csatorna-sziget négy kiemelkedő alakját, akiknek a neve ismerősen fog csengeni!

1. Ha időrendben haladunk, az első név azé a Victor Hugóé, aki 1852 és 1855 között élt – politikai száműzetésben – családjával Jersey-n, ahol rabul ejtette az írás mellett a fotózás is. Nem csoda, hogy beleszeretett a szigetbe, hiszen a szobájából lélegzetelállító kilátás nyílt az óceánra. Állítólag a nappal együtt ébredt, ebédidőig dolgozott, délután pedig sétált, lovagolt a parton, vagy úszott. Egy sziklára, ahonnan gyakran tekintgetett – és tiszta időben rá is látott – hazája, Franciaország partjaira, később emléktáblát helyeztek el a tiszteletére. A Fenyítések és a Szemlélődések című művei születtek Jersey-n, de egyszer arról is írt verset, hogy egy rák megcsípte, ám ő megsajnálta és visszadobta a tengerbe.

2. Gerald Durrell indiai születésű, brit zoológus-író legnépszerűbb regényeit – például a Családom és egyéb állatfajták – a görögországi Korfun eltöltött gyermekévei ihlették. Durrell felnőttként már Afrikában gyűjtött össze egy egész parkra való állatot, ám a gyűjteményt Anglia nem fogadta be, így 1959-ben Jersey-n nyitotta meg a saját állatkertjét, amely ma is üzemel. Az általa alapított Jersey Vadvédelmi Alapítvány szerte a világban veszélyeztetett állatfajok fenntartását, szaporítását segíti, például a gorillákét. A jersey-i állatkert jelképe mostanra az emberek által kipusztított fajok jelképe is lett: a Mauritiuson élt és Mauritius címerében is megjelenő – remetegalambként is ismert – dodó madár az, amelynek ma már sajnos csak a szobra látható Jersey-n, az 1995-ben elhunyt Durrellével együtt.

3. Nigel Mansell Formula-1-es világbajnok (1992) is hosszú évekig élt a szigeten, még a pilótakarrierje relikviáiból összeállított gyűjteményt is ott nyitotta meg afféle autósport-múzeumként. Érdekes, de – és ez a személyes tárgyaiból is kiderül – Mansell Magyarországhoz is igencsak kötődik. 1989-ben a tizenkettedik helyről rajtolva nyert meg csodával határos módon egy versenyt a Hungaroringen, a mindent eldöntő budapesti előzését – Ayrton Sennát hagyta maga mögött – festmény is megörökíti. Ráadásul nem Mansell az egyetlen jersey-i érdekeltségű egykori Formula-1-es versenyző, a helybeliek – az ugyancsak főleg a 80-as években száguldozó – ma is ott élő Derek Warwickot is nagyra becsülik.

4. Akárcsak a „szupermenjüket”, Henry Cavillt (a lenti képen jobbra)! A közelmúltban befutott sármos brit színész a sziget legnagyobb – azaz egyetlen – városában, Saint Helier-ben született és nőtt fel négy fivérével együtt. Olyan sikerfilmekben láthattuk őt, mint a Monte Cristo grófja, a Csillagpor vagy – hogy sorozatot is említsünk – a Tudorok. A legtöbben mégis talán a 2013 és 2017 között három szuperhősfilmben is alakított Superman-karakteréről ismerik. Akiknek bejöttek ezek a mozik, azok szerint még jó, hogy Cavill nem a hadseregbe lépett be, vagy ment el egyiptológiát tanulni az egyetemre, mert egyszer azt nyilatkozta, ilyen tervei is voltak a színészet mellett, helyett. Bár biztos ezekben is szuper lett volna!

Noha a „négyek” közül csak utóbbi férfihős született helyben, vagyis ő az igazi „Jersey bean” – a jersey-i származásúak így hívják magukat kedvenc zöldséges-babos egytálételük, a bean crock nyomán –, a többiek csak életük későbbi szakaszában költöztek a szigetre, a lakosok befogadók, így mindnyájukat közülük valónak tekintik. Büszkék rájuk, akárcsak a jersey-i tehenek kiváló minőségű tejére vagy az ékszerként népszerű jersey-i gyöngyre, az elismert Jersey Royal burgonyára, a jersey-i „fekete vajra” (amely valójában egy cider-alapú, fahéjas lekvár), illetve a jersey nevű textilanyagra, amely eredetileg a gyapjúból kézikötéssel a jersey-i halászoknak készített vastag pulóvert jelentette.

Dr. Szász Adrián

Fotók: wikipedia.org countrylife.co.uk i.pinimg.com esquireme.com 

britannica.com 

ofilmedatarde.files.wordpress.com 

i.pinimg.com 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk