A Nők „győztesre” vágynak?

A győzelem, a siker ugyan vonzó, de ami mögötte van, még inkább, sőt elismert, becsülendő, alap, amire építeni lehet.

Már gyermekkorunkban vágyunk a győzelemre. Mi akarunk lenni az elsők minden versenyben, osztályozásban. Miért vágyunk erre? Mert bizonyítani akarunk, megfelelni, azt szeretnénk, hogy büszkék legyenek ránk a szüleink, a tanáraink. Vagy mert jó érzés az elismerés, és mert korábban azt láttuk, akik győztesek, sikeresek, azokat nemcsak elismerik, hanem körülrajongják, megbecsülik, tisztelik, szeretik. Fókuszba kerülnek, beszédtémává válnak, ismertté. Akár önmagunkért, akár másért, de győzni akarunk.

A tapasztalatok birtokában

Nem mindenkiből lesz győztes. A „piros szalagig” hosszú út van, sokan elvéreznek közben. Először azt tanuljuk meg, ha győzni akarunk, „edzésre” van szükségünk. Anélkül vagy egyáltalán nem nyerünk, vagy csak szerencsével, mely utóbbira nem mindig számíthatunk, hiszen forgandó. Ezért aztán tanulunk, fejlődünk, tapasztalunk, minél többet, annál gyorsabban lépünk. Tapasztalás és gyorsaság. Természetesen mit sem érne mindez, ha nem lennénk kitartóak, alázatosak, céltudatosak, ambiciózusak...

Értékrenddel a győzelem is értékes

A célt el lehet érni az értékek kizárásával is – csalással. Azonban aki így tesz, tudja, nem győztes. Idő kérdése, hogy mikor lepleződik le, illetve mikor emészti fel a hazugság. Van, aki drágán megfizet azért, mert csalással „győzött”: „örökre kimarad a játékból”, folt esik a becsületén, tisztességén, „hátránnyal indul”, amit ő maga okozott. Óriási súly ez, a versenyben pedig a súly nehezítés.

Már a győzelem előtt győztessé kell válni! A folyamatos „edzés”, tapasztalás, az önfejlődés, a helyes értékrend, erényesség – mint alázat, tisztesség, becsületesség, kitartás stb. – az ezeken alapuló magabiztosság és az ehhez párosuló gyorsaság meghozza gyümölcsét. Ha nem, a győztes tudja, más győzelméből is lehet tanulni, majd újra felállni és a „rajtvonalhoz” lépni.

Egy győztes a sikere után is győztes kell maradjon. Helyes értékrendje a siker után is meg kell mutatkozzon, többek között a szerénysége, alázatossága, méltósága által.

Legalább annyian irigylik a győzteseket, mint amennyien elismeréssel, büszkeséggel, szeretettel, rajongással viseltetnek irántuk. A győztes Férfiak iránt a Nők nem közömbösek. Mi vonzó ezekben a Férfiakban? A sikerességük, vagy mindaz, ami mögötte van?

A Nők „győztesre” vágynak, vagy ami mögötte van?

A győztest a folyamatos fejlődése, tapasztalása és értékrendje teszi győztessé: a szorgalom, céltudatosság, döntés- és cselekvőképesség, kitartás, alázat, a tudásán alapuló magabiztosság, megbízhatóság, emellett az igazságérzet, felelősség, a tisztesség és becsületesség (mely az igazi győzelemhez kell), szerénység és méltóság. A „győztesben” koncentráltan vannak jelen azok a vonzó értékek, amelyeket a Nők többségben a Férfiakban keresnek. (Érdemes ez ügyben megtekinteni a Férfiak Klubja nagyszabású kutatását, melyben 8000 Női választ elemeztek ki a férfiértékekről és férfiasságról!) Azok, akik hiányolják a többi erényt, kérem, gondolkozzanak nyitottabban! „Győztesek” alatt értsük azokat is, akik az élet legfontosabb területein érnek el sikereket – magánéletben, hivatásban, egy jó célért folytatott harcban, egy társadalmi ügyben stb. Máris újabb értékeket kapcsolhatunk a „győzteshez”. 

Olvasd el ezt is, illetve hallgasd meg az előadásrészletet: Ez a tévhit bűntudatot kelt a férfiakban
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Bárkiből válhat „győztes”! Bárki lehet az! Például azok az egyszerű emberek, akik a nehézségek ellenére mindig arra törekednek, hogy a rossz helyett a jó utat válasszák inkább! Vagy azok a szülők, akik igyekeznek tisztességesen helytállni nap mint nap, ételt tenni az asztalra, minőségi időt tölteni a gyerekeikkel, értékeket átadni nekik... Azok, akik a megkeresett pénzt értelmes, családot építő célok szolgálatába állítják. Azok a férfiak és nők, akik kitartóan újra és újra felállnak... Azok, akik elkötelezetten követik az értékrendjüket. Mindazok, akik értelmes és értékes életet akarnak élni... Folytathatnánk a sort – aki szeretné, megteheti hozzászólásban!

Cs. E. F.

Fotók: steenml via Pixabay.com

Foundry via Pixabay.com

947051 via Pixabay.com

SimonaR via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk