A száguldás művészete – Gender Tamás, az autóversenyzők őrangyala

Gyerekként is rajongott a kocsikért, majd tudatosan arra készült, hogy egyszer az autóversenyzés közelében dolgozhasson. Ma a legsikeresebb magyar formulaautó-istálló, a Gender Racing Team vezetője, fia pedig a gokart utánpótlás nagy reménysége. Felelős apaként a családdal töltött minőségi időben hisz, csapatfőnökként gondosan megválasztja csapattársait, ha szükséges lelkit támaszt nyújt nekik. Úgy tartja, hogy az igazi férfi családjáért dolgozik, felelősen neveli a gyerekét, és van tartása. Gender Tamás gyermekkori álmairól, a szervezettségről és a helyes értékrend diadaláról mesélt.

‒ Nagyon jó családban nőttem fel, ahol a klasszikus értékek alapján nevelkedtünk. Édesanyám a szeretetével fogta össze a családot, édesapám pedig a férfias tartásban, a felelősségvállalásban, a tudatos gondolkodásban mutatott példát ‒ idézi fel Gender Tamás. ‒ Sportrendezvényekre jártunk, vagy este a tévén követtük a közvetítéseket. Nagyra értékelte, ha valaki sikeres, ha tud küzdeni. Akár a sportban, akár más területen.

Apja a rendszerváltás után vállalkozást indított, előtte viszont sofőr volt. Vasárnaponként Tamás az édesanyjával és az öccsével templomba ment, délután a családfővel autót takarítottak.

‒ Rajongtunk a kocsikért, gyerekkoromban a teherautótól a buszon és a versenyautón át a személygépkocsiig mindenféle játékautót gyűjtöttem. Közösen néztük a Forma‒1-et, nagy álmom volt, nem is az, hogy egyszer versenyistállóm vagy csapatom legyen, hanem hogy legalább körülötte dolgozhassak majd. Végül túlszárnyaltam a gyerekkori álmaimat.

Az autószerelő-szakközépiskola után egy versenyautó-alkatrészekkel foglalkozó cégnél helyezkedett el, többek között tűzálló ruhákat importáltak külföldről. Közben azt figyelte, a formulaautózásban mi az, ami máshol működik, Magyarországon viszont még nincs. Egy barátjával ők hozták be az első Formula Renault-ot húsz éve, és apránként felépítették a Gender Racing Teamet.

‒ Szerszámokat, kerekeket vettünk, annyira hittem ebben az autós-motoros világban, hogy amit a többi munkámból, vállalkozásomból kerestem, ebbe forgattam vissza. Lett még egy versenyautónk, akkor még én szereltem, pakoltam, kamiont vezettem, és ahogy haladtunk előre, úgy bővültünk ‒ mondja. ‒ Mára az ország legkomolyabb formulaautós csapata lettünk, az elmúlt tíz évben szinte minden kategóriában bajnokok voltunk, ahol elindultunk. A nemzetközi porondon is becsületesen megálljuk a helyünket. 2016-ban például megnyertük a Közép-európai Bajnokságot – fűzi hozzá.

Tavaly a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség nekik ítélte a Jövő csapata-díjat. Tamás sok olyan fiatal, tehetséges pilótát fedezett már fel, akik azóta komoly eredményeket értek el. Ha a sikereinek titkáról kérdezik, a szakmai hozzáértést, a szervezettséget, az alapos tervezést és a csapattagok gondos kiválasztását emeli ki: a saját területén mindenki elhivatott, szeret itt dolgozni.

‒ Nem is szigorú vagyok, inkább következetes és rendszerető. Ha valaki nem felel meg a hosszú évek alatt felépített elvárásoknak, gyorsan megválunk tőle. Azzal sem tudunk hosszú távon együtt dolgozni, aki nem érzi át, amiben a csapat hisz. Fontos az egység, hogy segítsük egymást, és egy irányba húzzuk a szekeret ‒ fogalmaz. Úgy érzi, a versenyzők nemcsak az autóversenyzésben tekintik példaképnek: ügyel arra, hogy a helyes értékrend, az élethez és a munkához való hozzáállás, az alázat terén is jó példát mutasson. Sokat beszélget versenyzőivel, pilótáival, a nehéz pillanatokban számíthatnak rá, ha lelki támaszra vagy egy biztos pontra van szükségük az életükben.

Tamás tízéves fia, Tomika „nullaéves korától jár autóversenyekre”, ha az apa külföldre utazott, és kérdezte, mit hozzon ajándékba, a fiú mindig játékautót vagy -kamiont kért. Jól érezte magát a műhelyben és a versenyeken, üldögélt az autókban, szívesen segített a szerelőknek, ott volt a boxban és a pályán ‒ magába szívta az egésznek a hangulatát. Pici korától látszott, hogy az autósportban éli majd le ő is az életét.

Tomika az első gokartját három és fél évesen kapta, azt a család magával vitte a versenyekre, ugyanis több nagy pályához kis gokartpálya is tartozik. Az apa robogóval ment a fiú előtt, az egyik versenyzője követte őket, és a kanyarokban így mutatták a gyereknek az ideális íveket. Ma már komoly, sikeres versenyző, az utánpótlás egyik legnagyobb reménysége. Tavaly óta az osztrák VPD Racing Gmbh versenyzője, a Forma‒1-es pilóta, Alexander Wurz fiainak csapattársa.

‒ Szerencsés vagyok, mert az csinálom, amit szeretek. Reggelente imádok felkelni és dolgozni, ráadásul a munkám a fiam szenvedélye is ‒ folytatja az apa. ‒ Nagy élmény, hogy közösen járunk a versenyekre, és az egészet pozitívan fogjuk fel. Pedig Tomika is rengeteget küzd a gokartban, a ruhában negyven fok van, az aszfalt hatvanfokos, ezt mégsem éli meg szenvedésnek.

A csapatfőnök szerint az a jó apa, aki azonkívül, hogy stabil erkölcsi alapokat és világnézetet ad át a gyereknek, minél több minőségi időt tölt vele. Tamás bokros teendői ellenére is szakít időt arra, hogy a fiát iskolába kísérje, vagy Gödöllőről Budára vigye edzésre. Sikernek élte meg azt a helyzetet is, amikor Tomika másodikként száguldott a mezőnyben, ám leesett a láncvédője, ezért lecsúszott a dobogóról. Bár a fiút eleinte megviselte a kudarc, az apa olyan lelki támaszt tudott nyújtani neki, hogy a következő versenyen újra magabiztosan hajtott a pályára.

‒ A gyerekek másolnak, ezért a nevelésben lényeges, hogy jó példákkal vegyük őket körbe. Elengedhetetlen a biztonságos családi háttér. A párommal szerencsém van, támogat minket mindenben, és jön velünk a versenyekre. A tanulás mellett még fontosnak tartom a sportot. Amire büszke vagyok, hogy a fiammal együtt is sokat sportolunk, úszunk, futunk, állóképesség-növelő tréningeket végzünk, közösen nyomjuk a TRX-et és a crossfitet is ‒ mondja az apa, aki ősztől a Testnevelési Egyetemen gyarapítja a tudását.

Ajánló: Törhetetlen szövetség: Ilyés Gyula egy gerinctörés után állt talpra, majd a fiával együtt lett Európa-bajnok
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Bár szakmájából adódóan remekül bánik a szerszámokkal, azt vallja, hogy a férfiasság nem azon múlik, hogy valaki ügyesen szerel vagy jól vezet. Szerinte az igazi férfi arról ismerhető fel, hogy a családjáért dolgozik, felelősen neveli a gyerekét, és van tartása.

Tamás problémamegoldásból már többször jelesre vizsgázott. Egy versenyen például rommá tört az autó, egész éjszaka szerelték. Szükség lett volna egy alkatrészre, ami nem volt tartalékban. Ezért a férfi megszervezte, hogy Olaszországból az egyik csapatfőnök induljon el vele, Tamás is kocsiba ült, és félúton találkoztak. Reggelre kész volt a versenyautó, és rajthoz állhatott a futamon.

Pór Attila

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk