Agyban dől el

Aki folyamatosan és tudatosan kizárja az érzelmeket az intim együttlétekből, annak az agya egy idő után alkalmazkodik ahhoz, hogy ez a norma, és szerkezeti változások lépnek fel benne

Legutóbbi, 9. sorszámot viselő házasság-felkészítő – A házastársi hűség házasság előtt kezdődik című – cikkünkben statisztikai eredményekre hivatkozva azt állítottuk, hogy akik képesek várni a szexuális életük elkezdésével, azoknak nagyobb az esélye a hűségen alapuló, boldog, elégedett, hosszantartó házaséletre. Most következő sorozatzáró írásunkban azt is megmondjuk, hogy miért.

A válasz az emberi agyban keresendő. Az agykutatás feltárta, hogy a kamasz évek végére az agyban kb. 10 milliárd neuron (idegsejt) található. Ezek egymástól elszigetelten állnak, a kapcsolat közöttük az un. szinapszisokon keresztül valósul meg. Az egyes idegsejtek között a kapcsolatok azonban nem örökkévalóak, addig maradnak fenn, amíg megy át rajtuk ingerület, azaz amíg használják őket. Amit nem használnak, az megszűnik. Az agy nem egy statikus szerv, folyamatosan alakul, változik a megszerzett tapasztalatok alapján, a fiatal ember agya azonban sokkal képlékenyebb, jobban alakítható, könnyebben alakulnak ki új kapcsolatok, szinapszisok az idegsejtek között. Az agyunk működését magyarázó modell szerint minden minket érő élmény elraktározódik, új kapcsolatokat hoz létre a neuronok között, és ha ez az élmény többször megismétlődik, akkor ez a kapcsolat megerősödik, olyannyira, hogy egy idő után ez lesz egy adott helyzetre az alapválasz. Így alakulnak ki a rutinok, a megszokások. Ideges vagyok? Rágyújtok egy cigarettára. Minden egyes cigarettával, amire rágyújtok, megerősödik bennem a dohányos, és minden egyes cigarettával, amiről lemondok, megerősödik bennem a nem dohányos – a nemdohányzásnak ugyanis ugyanúgy megvannak az idegi pályái, mint a dohányzásnak. 

A szexualitás pedig ugyanolyan „kábítószer” lehet, mint az alkohol vagy a cigaretta. A szexuális aktus olyan neurokemikáliákat (endorfin, dopamin, oxitocin, vasopressin) szabadít fel az agyban, amelyek kellemes érzést keltenek, amit újra meg újra szeretnénk átélni.

Szex és/vagy szerelem

A képalkotó kutatási módszerek segítségével történt másik nagy felfedezés az, hogy a szeretet és a szexuális vágyat kontrolláló agyi területek máshol helyezkednek el az agyban. Íme, a válasz a régi kérdésre, hogy létezhet-e szexualitástól mentes szeretetkapcsolat (barátság) két ember között. Nos, nagyon is létezhet, az embernek nem minden kapcsolata van törvényszerűen átitatva szexualitással. 

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy létezik szex mindenfajta érzelem nélkül. (Általában a fiatal lányok esnek abba a hibába, hogy azt hiszik, alkalmi szexuális partnerük is azt érzi, amit ők, és kiábrándító csalódások árán tanulják meg, ez nem így van.) Aki tehát folyamatosan és tudatosan kizárja az érzelmeket a szexualitásból, annak az agya egy idő után alkalmazkodik ahhoz, hogy ez a norma, és szerkezeti változások lépnek fel benne – az agy ugyanis értéksemleges szerv. Akinél pedig egyszer az érzelemmentes szex lett a norma, annak nehézséget okozhat majd érzelmeket, gyengédséget és intimitás csempészni bele akkor, amikor már szeretné.

A legteljesebb szexuális élmény

Az agyunk bonyolult rendszere úgy van megszerkesztve, hogy a szexualitás örömet okozzon (endorfin, dopamin), hogy kedvünk legyen újra és újra gyakorolni, kötődés alakuljon ki a résztvevő felek között (oxitocin, vazopresszin), hogy összetartsanak, egymást és a születendő utódokat szeressék, felnövekvésüket biztosítsák. Beszédes tény, hogy amikor egy nő először létesít érzelemmentes, alkalmi szexuális kapcsolatot egy férfival, akkor mindössze 11 százalékuknak sikerül eljutni a csúcsra. Ez az arány a férfiaknál is csak 71 százalék és nem száz, ahogy esetleg képzelnénk. A második és harmadik alkalmi együttlétkor a nőknél ez az arány 16 százalék, míg a negyediktől kezdve felkúszik 34 százalékra, ahogy ez Paula England, a New York Egyetem szociológia professzorának kutatásaiból kiderül. A stabil párkapcsoltban élő nők sokkal nagyobb eséllyel jutnak el a csúcsra, az ő orgazmusarányuk 68 százalék

Az egész rendszer úgy van kialakítva, hogy a legtöbb örömet, a legmélyebb intimitást és a legnagyobb gyönyört(!) a tartós és monogám kapcsolatokban érhesse el az ember. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az emberi agy legmagasabb régióiból származó döntéshozó képességünk, vagyis a józan eszünk el tudna vezetni mindnyájunkat a legörömtelibb szexuális magatartáshoz – hacsak nem csúszik be valami „programozási hiba” a kamasz éveink során túl korán elkezdett vagy nem elég megfontolt szexuális tapasztalatokból fakadóan. Ez ugyanis károsan befolyásolja az egyén egészséges döntéshozó képességét. Ez egy olyan veszély, amivel sem a mai fiatalok, sem a szüleik jelentős része nincsen tisztában. Az a fiatal, aki teljesen bemerül egy kapcsolatba, ami aztán szakítással végződik, majd egy következőbe, ami szintén szakítással végződik és így tovább, komoly kárt tesz az agya bizalom és kötődés kiépülésére szolgáló természetes mechanizmusában. Nem érdemes hát mindent kipróbálni és jó alaposan kiélni magunkat, mielőtt lenyugodnánk.

De mit tehet az, aki számára túl későn érkezik ez a felismerés? Nekik sem kell elkeseredniük, hogy mindennek vége, mert számukra is van remény, a dolog ugyanis jelentős mértékben döntés kérdése. Arról már többször is volt szó, hogy az agy mennyire képlékeny szerv, egész életünk során változik, így a rossz beidegződéseket is meg lehet szűntetni. Ha az ember tudatosan teszi azt ami helyes, akkor egy idő után az is a „személyisége részévé” válik.

Neo

A 10 dolog, amit gondolj végig mielőtt megházasodnál című sorozat korábbi részeit a címekre kattintva érheted el: 1. A házasság nem „párkapcsolat”!; 2. A házasság nem a szerencsén múlik!; 3. Akinek van „B” terve, készüljön a kudarcra!; 4. Jobb, ha nincs „próbaházasság”; 5. „Nem a papír miatt szeretjük egymást!”; 6. A „jó válás” mítosza; 7. Ma jóval tovább élünk, a házasságot nem ilyen hosszú időre találták ki 8. A legnagyobb biztonságban akarod tudni a nőt, akit szeretsz? Vedd feleségül! 9. A házastársi hűség házasság előtt kezdődik

Testiségről, férfi-nő szövetség alapjairól, mint – többek között – bizalomról, őszinteségről szóló előadásainkat itt tekintheted meg:

Neo

Fotók: Deflyne on Pixabay.com

David Cassolato on Pexels.com

Counselling on Pixabay.com

Comfreak on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk