Apa és fia egy tőről fakad

Nálunk régi szokás, ha fiúgyermek születik a családban, akkor a harmadik születésnapja táján, a tavaszi nap első sugarai alatt az édesapjával együttes erővel ásnak egy jó nagy gödröt az udvaron vagy a kertben, és elültetnek egy kis facsemetét.

Számomra a férfi és a fa egy tőről fakad! Nehezen bírja a viharokat az, amelyiknek nincs gyökere, amely nem abba a földbe kapaszkodik, ahol megpillantotta a napvilágot. Az a fa, amelyik honos környezetében, amelyik ismeri az ágai között költő madár dalát, amelyik tudja, honnan hoz a szél esőt, az nagyra nő és oltalmat, menedéket nyújt mindazoknak, akik érzik és értik hatalmas erejét.

Új, csenevész fáknak a legjobb iskola, ha évszázados tölgyek árnyékában kaphatnak lassanként erőre. Éppen ezért nálunk régi szokás, ha fiúgyermek születik a családban, akkor a harmadik születésnapja táján, a tavaszi nap első sugarai alatt az édesapjával együttes erővel ásnak egy jó nagy gödröt az udvaron vagy a kertben, és elültetnek egy kis facsemetét, amit aztán együtt nézegetnek éveken át nagy egyetértésben, közös büszkeséggel.

Ahogy a fa egyre több gyűrűt számol, úgy lesz a kisgyermekből lassanként ifjú felnőtt, jöhet eső, jöhet hó, villámlás vagy mennydörgés, tudván tudva: van egy hely a világon, ahol tanúbizonyságot találhat arra, hogy apa és fia egy tőről fakad. Ültess fát a fiaddal, hogy amikor férfivá cseperedik, fákkal népesítse be a kertet, az udvart, így a „családfa” azokra is emlékeztet, akik valaha „ágai, levelei” voltak.

Cs. Cs.

*

Cikkajánló: Mi a legjobb az apaságban?
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotók: Esther Merbt képe a Pixabay -en.

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk