Apák, akiknek a fiuk „szintén zenész”

Nem is olyan régen láthattuk egy akusztikus tévés koncerten együtt énekelni Pataky Attilát és fiát, Gergőt az Edda zenekarban. A rock műfajban itthon korántsem csak ők nyomulnak apa-fia párosként egy bandában.

Edda

Nem is olyan régen láthattuk egy akusztikus tévés koncerten együtt énekelni Pataky Attilát és fiát, Gergőt az Edda zenekarban. Volt talán, aki meglepődött, pedig náluk hosszú évek óta az a módi, hogy a lemezeken ugyan továbbra is „Attis” a csapat egyedüli énekese, ám a bulikon bizonyos dalokat Gergővel duettben adnak elő (a fiú saját együttese, a Pataky művek előzenekara is szokott lenni az Eddának). A rock műfajban itthon korántsem csak ők nyomulnak apa-fia párosként egy bandában.

Beatrice

„Ők a zenekar mellett nőttek fel. Számukra az is a családjuk volt. Eleinte roadok voltak. Mindent megtanultak. Amikor Botond megszerezte a jogosítványát, akkor ő lett a sofőr. Sok mindenben részt vett. Egy idő után aztán ő lett a roadok főnöke. Megbíztam benne, a szállást ő intézte, később az én dolgaimat is. Ma már nélkülük nem tudnám elképzelni az életemet. Hunor hatéves kora óta dobol a zenekarban. Élete első fellépése a sárospataki várban volt, amikor már tudtuk, hogy jól dobol, és viccből felhívtam a színpadra. Amikor elváltak az útjaink a régi dobosunkkal, a zenekar szavazta meg, hogy Hunor legyen végleges tag. A digitális médián is ő uralkodik. Időnként jönnek ilyesmivel, hogy kell harminc rugó a Facebookon valami hirdetésre, de nem terhelnek a részletekkel. Vakon megbízom bennük” – mesélte bő két éve Nagy Feró, a Beatrice frontembere egy interjúban a fiairól, akik közül, mint látjuk, az egyikkel régóta együtt zenél, a másik pedig a zenekar ügyeit igazgatja. Náluk is remekül működik tehát a közös családi zajongás, a fiúk „belenőttek” édesapjuk hivatásába.

Zorall

Az énekesváltáson áteső, külföldi rockslágereket magyarító – sőt, azokat magyar örökzöldekkel is összekombináló – Zorall együttesben is együtt, egy húron pendül a zenekarvezető-basszusgitáros Lévai-Hangyássy László és fia, a gitáros Lévai-Hangyássy Bence. Ettől persze még ne fogadjunk rá, hogy a társulat következő énekese mondjuk „Hangya” másik fia, Botond lesz – ez tényleg csak elrugaszkodott gondolatkísérlet –, pedig olyan formációról valóban nemigen tudunk rock vonalon, amelyben úgy dolgozna össze egy család három férfitagja, hogy mindhárman a színpadon is megjelennének.

Auróra

Az apa-fia kombóra Feróékhoz hasonlóan énekes-dobos szereposztásban viszont a legendás punk-rock csapat, az Auróra is jó példa. Igaz, itt az édesapa, Víg László „Vigi” gitározik is, Víg Norbert „KisRóra” pedig egyrészt hátul püföli a bőröket, másrészt általában ő az együttes sofőrje. Sőt még művezető mérnök is egy cégnél civilben, igazán sokoldalú tehát. Ő azt mesélte, hogy már hároméves korától barátkozni kezdett otthon a hangszerekkel, és tizenévesen úgy nézte a „faterék” koncertjeit, hogy a dobos helyébe képzelte magát. Majd egyszer csak ott ült a szerkó mögött.

Van tehát, hogy a rocker édesapa ad lehetőséget fiának az álmai megvalósítására, persze ezekben az esetekben valahol maga az álom is az apától jön. Nyilván csak az szeretne hasonló szakmát űzni, mint a felmenője, aki felnéz, példaképként tekint rá. Nem működhetnének hosszú távon a színpadon sem az ilyen kooperációk elhivatottság nélkül (pedig, mint látjuk, tartósan működnek). Apropó, a zeneipar sincs könnyű helyzetben a járvány miatt, reméljük, a gondok megoldódnak, és családban maradnak.

Dr. Szász Adrián

Cikkajánlók: Óráról órára, apáról fiúra épül a magyar világsiker • Fiúból borász, szőlőből díjnyertes bor  • Messze zeng a hagyomány – Öröklődő férfimunka Gomboséknál • Szoboszlai Zsolt és Dominik – A fiú sikere az apa sikere is • Nemzedékeken át – Apa és fia, a férfiékszerkészítők
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk