Apukám, a lányodat így készítsd fel jól a téli autóvezetésre!

Leesett az első hó… Nálunk néhány centiméter hó is országos káoszt tud okozni a forgalomban, és ennek egyik fő oka a felkészületlenség. Reile Zsolt biztonsági szakértő, férj, apa újabb jótanácsokat oszt meg a szülőkkel, apákkal és lányaikkal.

A következők leginkább azoknak a szülőknek, apáknak szólnak, akiknek lányuk (is) van, illetve maguknak a lányaiknak. Meglehet, a lányok többségét nem annyira, vagy nem úgy érdeklik az autók, mint a fiúkat, de természetesen tévedhetünk. Ha lányokról, ha fiúkról van szó, segítsük felkészíteni őket a tél kihívásaira. Nyilván a körülményektől is függ, mire van szükség. Egy olyan autó, amellyel sosem hagyják el a várost, és egy olyan autó, amellyel rendszeresen közlekednek dombos, hegyi úton, más felkészítést igényel. Íme, néhány tanács kezdő (és fiatal) vezetőknek, fiaitoknak és főként a lányaitoknak!

 • Az alap, hogy a motor hűtőrendszere fagyállóval legyen feltöltve, és az ablakmosó folyadék is fagyálló legyen – utóbbit időnként ellenőrizze, mennyi van, nem kell-e utántölteni. Legyenek jó minőségűek az ablaktörlő gumik!
 • A megfelelő tapadás és irányítás végett a gépjármű legyen téli gumikkal felszerelve, vagy esetleg négy évszakossal, de a nyárit mindenképpen felejtsük el.
 • Jégkaparó és jégoldó spray legyen az utastérben és egy pár ötujjas kesztyű is – nem kellemes mínusz 10 fokban gumit cserélni, fémcsavarokat és emelőket markolászni szétfagyott ujjakkal.
 • Legyen nagyméretű meleg pléd/pokróc lehetőleg az utastérben, hogy ha az autó elakadna valahol, és huzamosabb időt kellene benne tölteni a hidegben, akkor se fázzon.
 • Néha idehaza is, de külföldön több környező ország adott területén kötelező lehet a hólánc használata. Érdemes megvásárolni, és próbaként egyszer felrakni, hogy éles helyzetben már tudja, hogyan kell. A csomagtartóban elfér. Vigye magával.

 • Közepes méretű műanyaglapát is legyen a csomagtartóban, hogy a behavazott autót könnyebben ki lehessen szabadítani.
 • Tankoljon időben, ne engedje, hogy az üzemanyag mennyisége a tartály fele alá csökkenjen. Egy komolyabb elakadásnál több ideig tudja fűteni az autót, amíg segítség érkezik. Továbbá az autó súlya is nehezebb. ha féltartálynál több az üzemanyag, ami segít a kipörgő kerék esetében, főleg hátsókerék-meghajtásnál.
 • Indítókábel (vagy bikakábel) szintén legyen a csomagtartóban. Télen a hideg miatt nagyobb az esélye annak, hogy az akkumulátor lemerül. Ennek sorrendbeli használata: 1. Piros kábel egyik vége az autó lemerült akkumulátorának pozitív csatlakozójára. 2. Piros kábel másik vége a segítséget nyújtó, járó motorú autó akkumulátorának pozitív csatlakozójára. 3. Fekete kábel egyik vége a segítséget adó autó akkumulátorának negatív csatlakozójára. 4. A lemerült akku tulajdonosa keressen egy festékmentes fémfelszínt a saját autója motorterében (a segítségre szorult autó motorblokkja, vagy karosszéria eleme) és csatlakoztassa ahhoz a fekete kábel másik végét. 5. Indítsa be az autót. 
 • Mindig legyen telefontöltő kábel az autóban.

További tanácsok kezdő (és különösen fiatal) vezetőknek télre:

 • A követési távolság megnövelése nedves, havas, síkos út esetén szükségszerű.
 • Javasolt alacsony fordulattal indulni havon, jégen (vagy kettesből), és vezetni, a megcsúszást elkerülendőleg. Gyengéden használja a féket, a gázpedált és a kormányt is.
 • Induljon el időben, ne siessen! Rosszabb, téli útviszonyok mellett a legrosszabb az, ha még időszűkében is van.
 • Jégfolt – nehéz észrevenni, de ha a hőmérséklet mínuszba megy át, vagy nulla közelében van, akkor számíthat rá. Fagyos időben óvatosabban vezessen és igyekezzen a hirtelen kormánymozdulatoktól tartózkodni. Megcsúszás esetén ne a fékre lépjen, hanem vegye vissza a gázról a lábát, és két kézzel óvatosan korrigáljon.

Cikkajánló: Ezt tedd apaként, hogy a gyermeked biztonságosan vezessen!

Mi, apák használjuk ki az első havas napokat és hétvégén, vagy a téli szünidőben vigyük el kezdő autóvezető gyermekeinket egy kis autózásra! Ilyenkor biztonságosabb körülmények között átadhatjuk tapasztalatainkat, és ők is kipróbálhatják többek között az alul-, vagy túlkormányzást, a megcsúszást, a síkos úton elindulást és fékezést (ABS-szel, vagy nélküle), a fékút megnövekedését. Legyünk türelmesek, pozitívak és akkor egy kellemes és hasznos apa-lánya, apa-fia együttlétről térhetünk haza a család többi tagjához.

A cikk szerzője Reile Zsolt apa, férj, biztonsági szakértő, a The Private Case vállalat alapítója, amely a nemzeti, vállalati és magánbiztonság területén szerzett közel 20 éves nemzetközi tapasztalat eredménye.

Fotók: geraltIoannis IoannidisPezibear képe a Pixabay -en. 

Canislupus képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk