Az igazi „fapados”

Talán sokan már nem is tudják, honnan származik a „fapados” kifejezés, ami ma lebutított tartalmat, a szükséges minimumra csökkentett szolgáltatást jelent, csak semmi luxust. Így van fapados autó, fapados légitársaság, fapados bármi. Eredetileg azonban csak egy dolog lehetett fapados...

Talán sokan már nem is tudják, honnan származik a „fapados” kifejezés, ami ma lebutított tartalmat, a szükséges minimumra csökkentett szolgáltatást jelent, csak semmi luxust. Így van fapados autó, fapados légitársaság, fapados bármi. Eredetileg azonban csak egy dolog lehetett fapados: a mozi. Nem is olyan nagyon régen még akkora dolognak számított egy-egy új film megjelenése, hogy a nagyérdemű egyáltalán nem bánta, ha azt a másfél-két órát a szó legszorosabb értelmében faszékeken – fapadon – kellett végig ülnie. Nem kellett se plüssfotel, se kóla, se popcorn (esetleg csak egy kis szotyi), hogy becsábítsa az embereket a moziba, elég volt maga a film. De persze más emlék is fűződik hozzá. Nekem például az, hogy életemben először egy fapados moziban karoltam át hanyagul egy lány vállát. Ő pedig hagyta. 15 éves voltam ekkor és mivel attól féltem, hogy még egyszer nem fogom tudni összeszedni a bátorságom, ezért egész film alatt nem vettem le a karom, ami negyedóra után el kezdett zsibbadni. Onnantól kezdve nem is tudtam másra figyelni, kínszenvedés volt az egész, a filmről sincs semmi emlékem, mégis megérte. Mert az a lány (egy bizonyos K. D.) lett ugyanis az első barátnőm.

Ez a bizonyos mozi az Alkotás volt Budapesten, a Déli Pályaudvarral szemben. Hol voltak még fapados mozik? Ha emlékeztek egyre, írjátok meg a nevét!

Neo

Cikkajánló: A világ legrosszabb cigarettája
 További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotó: FORTEPAN / Budapest Főváros Levéltára / CC BY-SA

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk