Boldogabbak azok a gyermekek, akik sok időt töltenek a nagyszüleikkel

Rengeteg felmérés és kutatás támasztja alá a címbeli állítást, sőt, nemcsak az unokák, hanem a nagyszülők is boldogabbak, ráadásul az egészségükre is jó hatással van a közösen eltöltött idő. Lássuk az eredményeket.

Az Oxfordi Egyetem kutatásában 1600 ember vett részt. Kiderült, azok a gyermekek, akik szoros kapcsolatot ápoltak a nagyszüleikkel, stabilabb érzelmi világgal, és jobb trauma-feldolgozási képességgel rendelkeztek, mint társaik. Ezt a – talán kézenfekvő – tényt további kutatások is alátámasztják.

Egy 2013-as amerikai felmérés szerint, melyet a Boston College végzett el, a nagyszülő és unoka közötti érzelmileg szoros kapcsolat csökkenti a depresszió kialakulását úgy az időseknél, mint a fiataloknál. „Minél nagyobb az érzelmi támogatás, amelyet a nagyszülő és unoka nyújt egymásnak, annál jobb a szellemi egészségük” – vonta le a konklúziót a kutatás vezetője, Sara M. Moorman szociológus.

A fenti kutatás azt is kimutatta, hogy a nagyszülők egészségét a „fizikai támogatás” is kimondottan javította. Ezalatt olyanokra kell gondolni, mint a fiatalok ház körüli munkákban való segítsége, illetve a bevásárlás.

Az előbbieket bizonyítja egy 2007-es felmérés is, mely közel 13 ezer nagyszülő bevonásával zajlott. Kiderült, az unokákra való vigyázás, a közös játék, mozgás, a megannyi nevetés, öröm, nagyon jó hatással van a nagyszülők – főképpen a nagymamák – egészségére.

Akik gyakran találkoznak és töltenek minőségi időt a nagyszüleikkel, kevésbé hajlamosak arra, hogy letargikussá váljanak – áll egy 2007-es kutatásban. Ez a pozitív hatás még markánsabban megmutatkozott azoknál a gyermekeknél, akik a szüleikkel is sok közös és értékes időt töltöttek együtt. Egy, több mint 900 fiatal (18-23 évesek) körében végzett vizsgálat során pedig azt is megállapították, hogy a nagyszülőkkel való szoros kapcsolat csökkenti a depressziós tüneteket – különösen az egyszülős családokban élő fiataloknál. Utóbbi esetben a nagyszülők óriási érzelmi támaszt tudnak nyújtani a gyermeknek, de még egy kamasznak is, velük együtt könnyebben tudják feldolgozni a traumát, a veszteséget, az apa vagy az anya hiányát.

Úgy foglalhatnánk össze a kutatások eredményeit, hogy a gyakori, személyes kapcsolatok, az együtt töltött minőségi idő csökkenti a depresszió kialakulását mind a nagyszülőknél, mind az unokáknál. Külön fontosak az unokák részéről a nagyszülők felé tett gesztusok, mint a mindennapos segítségnyújtás. A nagymamák vigyázó tekintete pedig láthatóan nem csak a mesékben, de a valóságban is jó hatással van a gyerekekre.

Cikkajánló: Székely tatám furfanggal okított, legendás pofonjait csak hírből ismertem

Mindez azért fontos, mert manapság igen népszerű az a gondolat, miszerint „az a család, amit annak tartasz”. A valódi családnak igenis vannak pozitívumai, lásd azokat a hatásokat, amelyek a nagyszülők és unokák szoros viszonyából származik, és akkor még nem is beszéltünk a többi családi, rokoni kapcsolatról…

V. L. B.

Fotók: colormesunny via Pixabay.com

sylviebliss via Pixabay.com

varunkul01 via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk