Ezt tedd apaként, hogy a gyermeked biztonságosan vezessen!

Nagy öröm a családban, amikor gyermekünk megszerzi a jogosítványát. A jóléti társadalom fejlődésével ez egyre több családot érint hazánkban. Mi, szülők, apák hogyan segíthetünk a gyermekeinknek, hogy biztonságosan közlekedjenek újonnan szerzett engedélyükkel? Reile Zsolt biztonsági szakértő, férj, apa újabb írása a Férfiak Klubja magazinjában.

A jogosítvány megszerzése előtt

Nagyon fontos, hogy kitűnő gépjárművezető-oktatót találj a gyermekednek, hiszen ő lesz számára az elsődleges „tudásforrás”, a gyakorlati alapokat tőle fogja megtanulni. Kérdezd meg az ismerőseidet, rokonaidat, barátaidat, azok gyermekeit, osszák meg a tapasztalataikat (minél frisseb, annál jobb), keresd meg az autós iskolákról szóló online értékeléseket, és vedd fel a kapcsolatot a legjobbakkal. Nem minden tanuló egyforma, egyeseknek bizonyos területeken külön gyakorlatra van szükségük. Olyan oktatót keress, aki hajlandó a gyereked sajátos fejlődési ütemét figyelembe venni, és aki nem csak „leadja” a minimumot. Beszélj el az oktatókkal személyesen a kiválasztásuk előtt.

Példamutatással mi is hozzájárulhatunk – már évekkel a jogosítvány megszerzése előtt –, hogy gyermekünkben olyan vezetési kultúra alakuljon ki, amely egyben a saját és mások biztonságát is szolgálja. Sajnos Magyarországon még nem vezették be az úgynevezett tanulójogosítványt (learner's license), amely megengedné a szülői felügyelet alatt történő vezetésgyakorlást párhuzamosan az oktatással.

Biztonságos autó kiválasztása

A legfontosabb szempont, amikor gyermekünknek biztonságos használt, vagy új autót keresünk, hogy anyagi lehetőségeinkhez mérten a gépjármű minél több fejlett biztonsági funkcióval rendelkezzen, ami megvédi őt az esetleges balesetektől. Ez a családi autó kiválasztására is vonatkozik!

A következő általános iránymutatások segíthetnek:

 • Tartsuk magunkat távol a nagy lóerős, vagy turbós autóktól. Ezek a járművek arra ösztönözhetik a fiatalokat, hogy szükségtelen gyorsulásokkal „teszteljék” az autójuk és önmaguk teljesítményét.
 • A nagyobb, nehezebb autók jobban védenek balesetben. Ez nem mítosz. Egy hasonló védelmi rendszerrel ellátott kis és nagy autó között az utóbbi biztonságosabb. Tapasztalatlanságuk miatt vészhelyzetben a fiatalok nagyobb valószínűséggel túlkorrigálhatják, vagy levezethetik az útról az autójukat, amely így felborulhat. Egyes járművek, mint például a terepjárók és a pick-upok méretük és súlyuk miatt biztonságosaknak tűnhetnek, azonban nagyobb valószínűséggel borulnak fel ütközés közben. Az ilyen autók nem ajánlottak újdonsült autóvezetőknek.
 • A jármű rendelkezzen a lehető legjobb biztonsági minősítéssel. Sok ADAC (német autóklub) összehasonlító törésteszt érhető el a neten, hogy megbizonyosodjunk a számbavett autók ütközésvédelméről.
 • Amennyiben lehetőség van újabb, modernebb gépjárműre, az legyen elektronikus menetstabilizáló rendszerrel (ESC) ellátva, amely nagy segítség a vezetőnek a jármű irányításában kanyarokban és csúszós utakon is.

Vásároljunk a gyermekünknek autót, vagy inkább a miénket használja?

Ez sok családban kérdés. A kutatások azt mutatják, hogy majd’ kétszer annyi balesetet szenvednek el azok a fiatalok, akik a saját autójukat használják, mint társaik, akik a szüleikét. A statisztikák azt is kimutatták, hogy saját kocsival – nagyobb valószínűséggel – gyorsabban hajtanak majd az utakon, és – nagyobb valószínűséggel – gyakrabban használják a mobiltelefonjukat, mint akik a családjuk autójával járnak. Amikor a szülőtől kell elkérni a kocsikulcsot, az lehetőséget ad nekünk, hogy emlékeztessük gyermekeinket, ne használják a mobiljukat vezetés közben, kapcsolják be a biztonsági övet, tartsák be a sebességet stb. Nekik pedig arra ad lehetőséget, hogy megosszák velünk, hova mennek, kivel lesznek, és mikor térnek haza.

Biztonságos vezetés

Sokat segíthetünk gyermekeink biztonságos vezetésének megerősítésében, ha magunk is példát mutatunk ebben. Alap, hogy az alkoholfogyasztás tilos, tartsuk szemünket mindig az úton, tartsuk be a sebességhatárokat. Fontos, hogy megtanulják, figyelmüket mindig a vezetésre koncentrálják: a túl hangos zene hallgatása, a telefonhasználat, az internetes böngészés, a közösségi oldalak látogatása, posztolások nem vezetés közben végzendők.

A gyermekünknek meg kell tanulnia, hogy mindig tisztában legyen a környezetével! Ha például egy autó mögötte sávot vált, és a holttérbe kerül, tudjon róla, ha ő is sávot akar váltani, nehogy nekimenjen. Ne csak az előtte haladó autót nézze, hanem mögötte lévőket is figyelje. Ezt a komplex éberséget, körültekintést egy apa, anya vezetés közben demonstrálhatja, elmagyarázhatja a mellette utazó gyermekének már az autósiskola megkezdése előtt. Legyünk példamutatók ebben is. Hosszú idő kell ahhoz, hogy a gyermekünk felkészüljön a vezetésre, vegyük ki mi is a részünket ebből! Legyünk kreatívak. Vannak olyan területek, amelyekkel nem foglalkoznak a KRESZ-tanfolyam vagy a gyakorlati oktatás során, illetve kevés hangsúlyt fordítanak rájuk.

Ha például műszaki probléma miatt meg kell állni, akkor biztonságosabb a (nagy) forgalomtól minél távolabb lehúzni, leparkolni az autóval, ha van rá lehetőség, akkor olyan objektumok mögé (fák, épületek stb.), amelyek megvédik a gépjárművet, illetve minket a legtöbb veszélytől. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor a piros vészháromszög kihelyezése után várakozzunk inkább az autótól távolabb, biztonságos helyen, amíg a segítség megérkezik.

Télen legyen az autóban mindig valami harapni- és innivaló. Egy extra kabát, takaró, zseblámpa is hasznos lehet.

Lányaink számára külön kiemelném a következőket:

 • Legyen az autóban egy kényelmes sportcipő akkor, ha az ifjú hölgy magas sarkú cipőket szeret használni. Így módjában áll leváltani azt kényelmes teniszcipőre, hiszen azokban stabilabb a lábtartása, kevésbé fárasztó, könnyebben érzi a pedált, és nem csúszik meg a talpa rajta.
 • Ne vegyen fel stopposokat, idegeneket!
 • Ne veszekedjen, ne kerüljön vitába gyalogosokkal, vagy autóvezetőkkel!
 • Este, sötétben, zárja be az ajtókat, húzza fel az ablakokat!
 • Este, sötétben, ha defektet kap a gumiabroncs, vagy rendetlenkedik a motor, lassú sebességgel a vészjelző használata mellett hajtson biztonságos, kivilágított, lehetőleg sokak által látogatott helyre, még akkor is, ha ezáltal sérül, vagy tönkremegy a kerék.
 • Legyen nála mindig feltöltött mobiltelefon, telefontöltő az autóban, ha segítséget kell kérnie!
 • Mindig tankoljon tele, ha az üzemanyag szintmérő elérte a ¼-et.

Nem ülhetünk mindig a gyermekeink mellett az autóban. Viszont a segítségünkre lehetnek különböző applikációk és kütyük is, amelyekkel a kezdő autóvezetőinket ellenőrizhetjük: helyszín, útvonal, beállított sebességhatár átlépése, stb. Amennyiben használatukat szükségesnek érezzük, feltelepítésüket, beszerelésüket minden esetben beszéljük meg velük. Egyébként már maga a tudat, hogy leellenőrizhető a legmagasabb sebesség, visszatartó erővel bír.

Cikkajánló: 4 apai jótanács, hogy a lányod ne váljon az internet következő áldozatává

Summa summarum, már kicsi koruktól kezdve példát mutathatunk nekik autóvezetésben is, el-elmagyarázhatunk egy-egy szabályt, helyzetet, a közlekedési táblák jelentőségét stb. Ezek mind-mind hozzájárulnak majd a biztonságos gépjárművezetésükhöz. Amikor eljön az idő, segítsünk nekik kiválasztani a megfelelő oktatót. A mi felelősségünk, hogy biztonsági szempontból majd jó autóval közlekedjenek a gyermekeink – akár újról, akár használtról, akár a miénkről van szó. Mint láthatjuk, nagy a szerepünk abban, hogy a lányaink, fiaink biztonságosan jussanak el A pontból B-be. Használjuk ki a lehetőségeket!

A cikk szerzője Reile Zsolt apa, férj, biztonsági szakértő, a The Private Case vállalat alapítója, amely a nemzeti, vállalati és magánbiztonság területén szerzett közel 20 éves nemzetközi tapasztalat eredménye.

Fotók: Car photo created by freepik - www.freepik.com

Business photo created by yanalya - www.freepik.com

Background photo created by montypeter - www.freepik.com

Business photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Car photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk