Félsz az ünnepi veszekedéstől? 6 játékos kérdés, amit bedobhatsz, és 8 téma, amit kerülj el!

Általában biztonsággal kapcsolatos témákban szoktam írni, de az ünnepek közeledtével, ha megengedik, mint családfő és édesapa, most egy másik területet szeretnék érinteni, könnyedén, amely ugyanakkor sokunknak fontos... Reile Zsolt biztonsági szakértő, férj, apa rendhagyó ünnepi írása karácsonyra! Fogadjátok szeretettel!

Többféleképpen lehet ünnepelni a karácsonyt, függetlenül attól, hogy valaki vallásos-e, vagy sem, de egyvalami a legtöbb magyar család esetében is közös: ez pedig a vacsora szentestén, vagy a másnapi ebéd. Az ünnepek alatt általában több időt töltünk családtagjainkkal, de a gyertyagyújtást követő, vagy az azt megelőző vacsora mindig különleges. Ám hogy mennyire is az, tőlünk, szülőktől is sokban függ.

Ez a vacsora lehet szűk – gyerekeinkkel –, vagy tágabb körben – nagyszülőkkel, nagybácsikkal, nagynénikkel, unokatestvérekkel stb. Egyvalami azonban fontos, ne csak a finom falatokról szóljon mindez, hanem kihasználva a karácsonyi hangulatot, ismerjük meg egymást jobban. Higgyék el, mindig lehet újat tanulni a másikról, még akkor is, ha nap mint nap együtt vagyunk. A karácsonyi vacsora más családi ünnepekhez hasonlóan egy olyan alkalom, amikor a rohanó szürke hétköznapok és a munkába, iskolába járás során rögzült rossz szokásaink miatt kialakult távolságokat gyorsan feloldhatjuk. A karácsony emlékeztet minket a család fontosságára.

Ha kisebb körben vacsorázunk, jó alkalom, hogy számot vessünk az elmúlt évvel, összefoglaljuk a történteket és akár megosszuk egymással jövő évi terveinket. Ám elgondolkodhatunk az ünnepi időszak jelentéséről is: család, hála, szeretet, stb. Néha nehéz ilyen irányba terelni a beszélgetést, és az sem jó, ha erőltetett. Itt van néhány játékos téma, amelyet, mint családfők „bedobhatunk” az ünnepi halászlé, töltött káposzta, vagy pulyka mellé:

 1. Mi a legkedvesebb emléked arról, aki a jobbodon ül?
 2. Melyik az a három pozitív szó, amivel jellemeznéd a családodat?
 3. Ki a legviccesebb az asztalnál és miért?
 4. Szerinted milyen lesz az életed tíz év múlva? Minél több jó változást említs meg!
 5. Milyen jó dolgokat találnál, találnátok ki, ha néhány napig, vagy pár hétig, esetleg egy hónapig együtt lehetne a család?
 6. Abban a korban, amiben vagytok, mi a legnehezebb számotokra, és mi a legkönnyebb? – Pl.: Harminckét éves vagyok, nekem a közösségi média kezelése nehéz, de a család és munka egyensúlyának megteremtése már könnyebb, mint volt.

Végtelen számú területet érinthetünk, a lényeg a kommunikáción van, hogy beszéljünk, meghallgassuk a másikat, figyeljünk egymásra. Olyan témákra próbáljunk támaszkodni, melyek párbeszédet generálnak és erősítik a kapcsolatokat.

Nagyobb körben ajánlott semleges beszédtémákat választani, melyek nem generálnak heves vitákat. Ilyen lehet a sport, filmek, szünidei tervek, stb.

Aztán vannak azok a témák, amelyeket nem illendő előhozni a karácsonyi vacsoraasztalunknál. Összegyűjtöttem ezeket a teljesség igénye nélkül, néhányat egy kis iróniával tálaltam:

 1. Politika – ezirányú véleményünket tartsuk meg a választásokra, de semmiképpen ne párosítsuk a legszebb ünnepi vacsorával.
 2. Régi családi vitáknak, sebeknek, örökséggel kapcsolatos témáknak nincs helye az ünnepi asztalnál.
 3. (Nem) lehetséges eljegyzések, esküvők – A „Most akkor mi van veletek?”, Hány éve is vagytok már együtt?” és a „Mikor lesz a nagy nap?” kérdéseket csak akkor hangoztassuk három generáció előtt, ha éppen egy jegygyűrűt mutogatnak felénk az asztal másik oldaláról. Különben a kínos csendet a tücsökciripelés fogja majd csak megtörni. Ugyanez vonatkozik a „Hogy-hogy te még nem házasodtál meg?” típusú kérdésekre.
 4. Munkahely – Amennyiben hirtelen vágyat érzünk arra, hogy mások előtt az egyik családtagunk munkahelyi problémáiról szerezzünk információt, akkor azt se most tegyük inkább…
 5. Valakinek a súlya, kinézete, ruhája – Ha azt a személyt tényleg szeretjük és tiszteljük, illetve azt akarjuk, hogy még jövőre is szóba álljon velünk, lehetőleg ne az egész család előtt kérdezzük meg olyan dologról, amihez ráadásul semmi közünk sincsen. Fitnesz tanácsokkal sem kell ellátnunk senkit.
 6. Valaminek az ára – A „Mennyibe is került a tavalyi síelésetek?” helyett udvariasabban is társaloghatunk.
 7. Gyereknevelési tanácsok – Nagyon veszélyes terület...
 8. Vallás – A karácsonyi asztal szerintem nem az a hely, ahol valakit meg kell téríteni, vagy szembefordítani a meggyőződésével, hitével, ennek megvan a kulturális módja, helye, ideje.

Amennyiben olyan kérdés merül fel, amely kellemetlen lehet, mint családfők udvariasan, de határozottan váltsunk témát.

Este, vacsora után kiülhetünk a kertbe, a teraszra, pokrócba bebugyolálva a csillagos ég alá, vagy meghúzódhatunk a világító karácsonyfa melletti félhomályban és fiainkkal is elbeszélgethetünk „férfias” dolgokról, vagy lányainkat magunkhoz ölelve társaloghatunk egy pohár finom, gőzölgő forralt bor mellett. A lényeg az, hogy érezzék, szeretjük őket, és ők, illetve amiket mondanak, fontosak számunkra. Ilyenkor könnyebben megnyílhatnak előttünk, könnyebben megoszthatják – reméljük, nemcsak ekkor, hanem máskor is – érzéseiket, terveiket. Fogadjuk kritikamentesen azokat, lesz idő még máskor a részletekbe menni. 

Végezetül, ne feledkezzünk meg azokról sem, akik nem annyira szerencsések, hogy családban ünnepelhessenek, mert ilyen-olyan módon egyedül maradtak, vagy rossz körülmények között élnek. Segítsünk nekik a társaságunkkal, vagy ajándékainkkal. Hasznos élettapasztalat gyermekeinknek is, ha az ünnepek előtt, vagy között, elvisszük őket egy kis önkéntes munkára. Higgyék el, ez ajándék mindkét félnek.

Szeretetben gazdag, boldog karácsonyt kívánok!

A cikk szerzője Reile Zsolt apa, férj, biztonsági szakértő, a The Private Case vállalat alapítója, amely a nemzeti, vállalati és magánbiztonság területén szerzett közel 20 éves nemzetközi tapasztalat eredménye.

Fotók: Food photo created by freepik - www.freepik.com

Food photo created by freepik - www.freepik.com

Food photo created by freepik - www.freepik.com

Christmas photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk