„Ha megértőbbek lennénk, nem gyűlölködnénk többé” – interjú Regös Sziránszki Józseffel

„Aki megértő, nem fog részesévé válni annak a nagy és szélesedő körnek, amelyben megmondják, kire és miért kell haragudni…”

Ismerjétek meg Regös Sziránszki József hagyományőrzőt! A neve többeknek ismerősen csenghet a Férfiak Klubja apa-fia táborai miatt! Fogadjátok szeretettel!

– Mai modern kori táltosként, sámánként, illetve ahogyan nevezed magad, regösként, mi a hitvallásod?

– A hitvallásom, ami tulajdonképpen az életfelfogásom, világlátásom, az az őseink hite, s a természetközeliség. Én ekképpen is élek. El kell fogadjuk mindnyájan, hogy függünk a természettől, illetve szimbiózisban élünk Vele. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor olyanok leszünk, mint a mai kor embere, aki miután beköltözik egy betondzsungelbe, a lelke idővel már nem kap szerepet, csak a pénz és a karrier

– Hagyományőrzőként evidens, mi a missziód, én mégis megkérdezem, mit tartasz életküldetésednek?

– Életcélomnak tekintek két fontos főküldetést: az első az ősi hitvilágnak, illetve az abból eredő világlátásnak és életfelfogásnak a kutatása. A második pedig az előbbi átültetése a 21. századba, elérhetővé tétele a mai kor emberének, hogy az ősi értékrend ne merüljön feledésbe, sőt követhetővé váljon, illetve maradjon a modern világban is.

– Kíváncsi vagyok életed legnagyobb sikerére. Mesélj nekünk erről, illetve ezekről, ha több is volt!

– Mindent, ami az előbbiekhez köthető, óriási sikernek élek meg. Amikor például megkérnek, hogy óvodákban, iskolákban tartsak előadásokat az őseinkről, és a gyermekek csillogó szempárral hallgatnak végig… Siker! Vagy amikor az emberek meglátnak az utcán ősi magyar viseletben, és nem tévesztenek össze egy indiánnal, eszkimóval, hanem felismerik, milyen öltözetben mutatkozom, mit képviselek. Siker, ahogyan az is, mikor 2013-ban átvehettem az Év Hagyományőrzője III. helyezettnek járó díját.

– A sikereinkről szívesebben beszélünk, mint a kudarcainkról, pedig az utóbbiak is az életünk részei. Milyen csalódások értek eddig, illetve hogyan élted meg ezeket?

– Minden sikertelenséget életfeladatként élek meg. Nem személyes kudarc, mégis rossz érzéssel tölt el, amikor azt látom a sámáni hitvilágban, hogy azt üzletté teszik. A szemléletemmel meg akarom mutatni, hogy ezt másképp is lehet képviselni.

Interjúajánló: „A hősök akkor jelennek meg, amikor a történelmi idők a felszínre hívják őket” – interjú Kassai Lajossal
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

– Számodra mit jelent szívből élni?

– Életünk során számos döntést hozunk. Az emberek legtöbbször a körülményeket veszik figyelembe, amikor határoznak, és nem a lelkiismeretükre hallgatnak. Elterjedt a gyűlölködés, nemcsak politikai téren, hanem az élet minden területén. Inkább haragudnak, mintsem hogy megértsék mindazt, ami történik. Pedig a megértés csökkenthetné a dühöt. Ezt az erényt kellene előtérbe helyezni! A megértés segítségével képesek vagyunk a lelkünk mélyére nézni, válaszokat találni, és úgy cselekedni, ahogy az a legjobb nekünk. Megértéssel nem fogunk részeseivé válni annak a nagy és szélesedő körnek, amelyben megmondják, kire és miért kell haragudni, hiszen már nem egy olyan embert látunk majd meg a gyűlöltben, akire dühösek kell legyünk, hanem egy olyant, akinek problémája volt, rossz döntést hozott. Megértjük őt, és azt, mit miért tett. Szívből élni számomra azt jelenti, megértőbbnek lenni – ha többen válnánk ilyenné, összetartóbb lenne nemcsak a magyarság, hanem a világ is!

L. N.

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2018. április 25 12:01
    Téves megállapítás, hogy a természettől függünk, a természet teremtőjétől az élő Istentől függünk, aki teremtette az eget és a földet. Az hogy ki mit képvisel , nem a ruha határozza meg. Majd amikor szembe kell néznünk a kényelmünk elvesztésével, majd akkor mutatja meg az ember saját természetű valódiságát, a foga fehérét, hogy valójában mi is van a szívében... Megérteni mindenkit, és mindent lehet, de az nem azt jelenti, hogy egyet is értek vele. Sajnos mi emberek a világ játékszerei vagyunk és ezt sokan nem is veszik észre.
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk