Hogyan lesz ma a fiúból férfi?

Mi maradt ma a férfivá válás utolsó rituáléja?

Nem egyszerű kérdés, hiszen ma már nincs semmilyen beavatási szertartás: nem kell leugrani a toronyból, átúszni a zajló folyón vagy egy hétig magányosan kint bóklászni az őserdőben. De eltörölték a sorkatonaságot, a nagybácsik már nem viszik a rosszlányokhoz a kamasz fiút (nagyon helyesen!!!), az apák alig mernek követelményeket támasztani az utódaikkal szemben, a háztartásokban nincsen ló, tehén, birka, de még baromfi sem, legfeljebb egy kedves kis öleb, amit ugyebár nem ildomos levágni és megnyúzni. Vagyis a modern társadalomban a házasság maradt a férfivá válás utolsó rituáléja. Erre jutott W. Bradford Wilcox, a Virginiai Egyetem professzora és kutatócsoportja. A felfedezésüket egyebek mellett a The Washington Post-ban is közzétették.

Wilcox professzorék szerint a házasságra lépő férfinak megváltozik az identitása, megnövekszik a felelősségérzete, új értelmet talál az életének, máshová sorolja be magát a társadalomban. Kevesebbet jár kocsmázni és többet jár templomba. Az ismeretségi köre is átformálódik, megszaporodnak a hozzá hasonló életállapotban lévő barátai. És mindez az identitásváltozás azt is eredményezi, hogy komolyabban veszi magát mint kenyérkeresőt, tehát már nem mindegy, mennyit visz haza.

A cikk még nem ért véget! Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét: BEDŐ IMRE március 5-én Mi tesz ma Férfivá a városi rohanó világban? címmel tart előadást a Férfiak Klubja Ötvösműhely rendezvényén, a Férfi-Nő őszinte párbeszédének helyén. Részletekért kattintsanak az alábbi képre:

És éppen ezért a házas férfiak motiváltabbak, hogy a legmagasabb fizetséget harcolják ki maguknak a munkájukért. A megnövekedett felelősségérzet a férfiak munkahelyi teljesítményében is meglátszik. A nős férfiak több túlórát vállalnak és előnyben részesítik a jobban fizető munkahelyeket, míg a nőtlenek fontosabbnak tartják a személyes kiteljesedés lehetőségét. A házasemberek taktikusabban járnak el munkahelyváltás esetén is: sokkal kevésbé hajlamosak kilépni egy munkahelyről, amíg nincs meg, hogy hova mennek, míg nőtlen társaik hajlamosabbak előbb felmondani, és csak azután belekezdeni az új munkahely keresésébe. Ugyanez a taktikus megközelítés lehet az oka annak is, hogy egy nős férfinak kisebb az esélye arra, hogy kirúgják, mint nőtlen társának.

Noha ezzel kapcsolatban kevesebb kutatási eredmény érhető el, Wilcox professzor és kutatócsoportja úgy sejti, hogy a nős férfiak feleségük tanácsaiból és támogatásából is profitálnak.

Neo

*

Olvasd cikkeinket, férfi és női szerzőink írásait, nézd meg a neves férfiakkal, nőkkel készült interjúinkat, előadásainkat, és nagyon sok kérdésre választ fogsz kapni! Férfi. Érték. Minta. Példa. Az erkölcsi alapok, a férfi-nő szövetség, a család és a társadalom megerősítésén dolgozunk, regisztrálj, iratkozz fel a hírlevelünkre, és értesítünk Téged széleskörű tevékenységeinkről! Hajrá!

REGISZTRÁLOK!

Fotó: Olya Adamovich képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk