18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Mikor születtél?

Ilyen egy 21. századi úriember a magyarok szerint

Milyen egy igazi gentleman? A nők miben várják el egy férfitól, hogy gavallér legyen? Az urak társaságában ki számít példamutató úriembernek? Mi jellemez ma, a 21. században egy gentlemant? Hogy állunk az illemszabályokkal? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Férfiak Klubja és a Jack Daniel’s az úriemberségről szóló felmérésében. Több mint ezren töltöttétek ki a kérdőívünket, értékes válaszokat adtatok! Köszönjük! Arra is fény derült, hogy néhány közismert létező és létezett, illetve kitalált férfi közül ki testesíti meg számotokra a gentlemant. Izgalmas és érdekes eredmények születtek, lássuk!

Ez a téma felcsigázta a fiatalokat és a férfiakat

A kutatás a férfiakat jobban megmozgatta – több mint 900-an válaszoltak –, mint a nőket, akik közül alig 90-en vettek részt a felmérésben. Íme, a nemek aránya a férfiak javára: 91,5 % – 8,5 %.

Lám-lám, a fiatalok körében igencsak népszerű az úriemberség mint témakör. A kitöltők 55 %-a 18-25 év közötti, 34 % pedig 26-35 éves. Az ifjú korosztály tagjait tehát nagyon is érdekli, milyen egy igazi gentleman… Vajon olyan, „aki folyton, minden helyzetben figyelmes, udvarias a környezetében lévőkkel”, vagy esetleg „együtt érző, kedves, türelmes és megértő másokkal”? A felmérésben résztvevők 72 %-a, vagyis több mint 700 ember a figyelmesség és udvariasság mellett döntött ebben a kérdésben, míg kb. 260-an az empátia és a megértés mellett. Volt egy harmadik válaszlehetőség is, miszerint egy igazi úriember „mindig kiigazodik a dress code-ok útvesztőjében és kínosan ügyel az ápoltságára”. Nem nehéz kiszámolni, mennyien választották ezt: alig 20-an, tehát kb. 2%, ami azért érdekes adat, mert ezek szerint a belső értékeket többre becsülik a magyar emberek, mint a külsőségeket! Egy úriember most megemelné a kalapját!

Mit válaszoltak a nők? És az urak?

A hölgyek a férfiaktól elsősorban az előzékenységükben és a figyelmességükben várják el, hogy úriemberek legyenek, valamint a jólelkűségükben, együttérzésükben és tisztelettudásukban. Bizonyára az is fontos, hogy meg tudjanak jelenni velük bárhol, illetve a partnerük jól öltözött és igényes legyen magával szemben, azonban több mint 80 nőnek – a válaszaik alapján – e tekintetben az értékek számítanak a legfőképpen. Az a férfi, aki figyelmes, illetve tisztelettudó, feltehetően ad a külső megjelenésére is, így tiszteli meg a hölgyet, valamint a környezetében lévőket.

Kiderült, a férfiak számára sem azok számítanak példamutató úriembereknek, akik drága, szabott öltönyökben mutatkoznak, hanem elősorban akik tisztelettudóan és barátságosan viselkednek – több mint 800-an gondolják így! Az illemszabályok betartása kb. 100 embernél szerepelt az első helyen…

Tévedni (úri)emberi dolog?

Kijelenthetjük, sokan ismerik az alapvető illemszabályokat, viszont volt néhány kérdés, amire több százan adtak helytelen választ. Körülbelül 650-en nem tudták például azt, hogy egy nyakkendőnek meddig is kell érnie. A felmérésben résztvevők kb. 37 %-a válaszolt jól, miszerint „éppen az övig”.

Több mint 300-an nincsenek tisztában azzal, ki kell először kezet nyújtson. A többség – közel 700-an – szerencsére jól tudta: „az, akit a köszönéssel megszólítottak, illetve a magasabb rangú munkatárs az alacsonyabb rangúnak, de ha nincs munkaviszony, akkor idősebb a fiatalabbnak, a nő pedig a férfinak.”

Lovagiasságból jeles!

Ami a lovagiasságot, valamint a randevúkon való úriemberséget illeti, válaszadóink nem vallottak szégyent! Jól tudták ugyanis, hogy egy étterembe mindig a férfi kell belépjen először, így védve meg a nőt bármilyen kellemetlenségtől. Ez egy régi illemszabály, aminek érvényessége pont ezért vitatott. Manapság több férfi inkább előre engedni a hölgyet pusztán kedvességből, udvariasságból…

Legalábbis kb. 400-an gondolják így. A régi szabályt 600-an ismerték, és csupán 2 % felelte azt, hogy ez ma már nem számít. Tehát ezek szerint igenis fontos a figyelmesség, ami pedig a szabályt illeti, bizonyára még nagyon sokáig fog vitatémául szolgálni.
A hölgyeknek nincs okuk a panaszra, hiszen ha a férfiak autóval mennének értük, vagy ha egyszerűen csak andalognának velük az utcán, biztos úriemberként tennék. Sokan tudják (900-an!) ugyanis, hogy a nőknek illik kinyitni a kocsiajtót, 100-an az autó kitisztítását is bejelölték mint választ. Amennyiben sétáról lenne szó, több mint 700-an tudták, hogy a nő a jobb-, az úriember pedig baloldalon megy, méghozzá azért, mert a férfiak régen a bal oldalukon hordták a kardot, és így, ha azt ki kellett rántaniuk, nem sérült meg a hölgy. Ez megint csak egy olyan illemszabály, amelyet értelemszerűen nem mindenki tart aktuálisnak – hiszen ma már nem visznek magukkal kardot a férfiak –, viszont a nők megvédését mindenféleképpen fontosnak érzik: kb. 150-en válaszolták azt, hogy egy hölgy a bal oldalon kell menjen, méghozzá azért, mert így a férfi jobb keze szabad marad, ha meg kell óvnia a nőt.

Az úriemberek kedvenc itala a whiskey – kifinomult ízlésre vall!

Meglepően sokan válaszoltátok ezt – 670-en –, valamint hogy egy gentleman képes megkülönböztetni a whiskey-t a whiskytől. Az előbbi ugyebár az ír és az amerikai változat elnevezése, míg a whisky skót! Valóban nem mindegy!

A bor a második helyen szerepel mint az úriemberek favorit itala, legalábbis a válaszadók 30 %-a szerint, viszont a véleményük alapján egy gentlemannek mindig tudnia kell, melyik fajta milyen ételhez illik.

Kifinomul ízlése van annak, aki szereti a whiskey-t – ezen az állásponton volt a felmérésben résztvevők 45 %-a, közel 400-an pedig úgy vélték, aki ilyen nedűt fogyaszt, az mindenben az egyedit választja, különbözni akar az átlagostól.

George Clooney képviseli ma az úriemberséget

Kossuth Lajos az előkelő harmadik helyen szerepelt azok között, akik számotokra megtestesítik a gentlemant. Közel 300-an gondoltátok úgy, hogy ez a nagyszerű államférfi nemcsak a magyar érdekek, hanem a klasszikus úriemberség képviselője is volt a szabadságharc több hozzá hasonló nagy alakjaival együtt.

Ian Fleming James Bond-karaktere örök gentlemannek számít, legalábbis a kérdőívet kitöltők 30 %-a szerint.

Körülbelül 370 résztvevő számára pedig George Clooney színész testesíti meg az úriembert – szerintük nemcsak a vásznon, hanem a valóságban is!

Ezek jellemeznek egy 21. századi gentlemant!

Körülbelül 540-en a kedvességet és az érzelmi intelligenciát tartják a 21. századi úriemberek jellemzőinek, mintsem az etikett görcsös betartását vagy a külsőségeket. Az illemszabályok ismerete ugyan lényeges, viszont egy mai gentleman rugalmasan alkalmazza azokat – a válaszadók kb. 31 %-a véli így. Csupán 165 ember, kb. 16 % döntött ebben a kérdésben a helyes öltözködés, viselet mellett.

A válaszokból az rajzolódott ki, hogy az értékes belső tulajdonságok – mint a figyelmesség, az empátia, a kedvesség, a tisztelet stb. – az úriemberek mérvadó jellemzői. Mindaz, ami megtanulható, mint az illemszabályok, fontosak ugyan, de másodlagosak, elsősorban az érzelmi sajátosságok a döntők abban a kérdésben, ki számít ma gentlemannek.

Vezető kép forrása: jasicaJaew via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk