Jobb, ha nincs „próbaházasság”

Egy széles körben elterjedt tévhit, hogy azoknak a pároknak, akik házasság előtt együtt élnek, alkalmuk van „kipróbálni” egymást, idomulni egymás elvárásaihoz, és ettől tartósabb és boldogabb lesz majd a házasságuk, mint azoké, akik nem éltek ilyen próbaházasságban.

Nos, ennek pont az ellenkezője igaz. Lényegében minden a témakörben végzett kutatás bizonyítja, azok, akik már a boldogító igen előtt együtt élnek, lényegesen kevésbé tartják kielégítőnek a házasságukat, és sokkal nagyobb az esélyük arra, hogy elváljanak. Az egyik ok erre minden bizonnyal az lehet, hogy akik képesek várni az együttéléssel, valószínűleg eleve komolyabban gondolják a házasságot, és ez fordítva is igaz, akik hajlanak a kötetlen együttélésre, valószínűleg eleve jobban ódzkodnak az elköteleződéstől. Ezen felül az együttélés már önmagában is olyan rutinokat alakíthat ki, amelyek megnehezítik, hogy az azt követő házasság boldog lehessen. Az amerikai Journal of Marriage and the Family című lapban 2002-ben megjelent egyik tanulmányban a következőket írják: „az együtt élő párok esetében lehetséges, kisebb a motiváció, hogy a problémamegoldó és egymást támogató képességeiket fejlesszék.”

Az igazsághoz hozzátartozik, azok a párok, akik úgy költöznek össze, hogy előtte már elhatározták, összeházasodnak, azoknak közel akkora esélyük van együtt maradni és boldog házasságban élni, mint azoknak, akik csak a házasságkötés után bútoroznak össze.

Neo

Kövess minket, folytatjuk a 10 dolog, amit gondolj végig, mielőtt megházasodnál sorozatunkat (olvasd el a korábbi részeket is: A házasság nem „párkapcsolat”!, A házasság nem a szerencsén múlik!, Akinek van „B” terve, készüljön a kudarcra!) Más, férfiakat, nőket, párkapcsolatokat, házasságot, családot érintő fontos kérdéseket is feszegetünk, amelyekről nemcsak férfiak írnak (A férfi útja, Férfiérték történetek rovatok), hanem a Férfiak Klubja Női Támogatói Köre. Hallgass bele előadásainkba, neves nőkkel, férfiakkal készült tartalmas interjúinkba:

Fotók: The Erica Chang via Foter.com / CC BY-SA

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk