Leáldozott a klasszikus udvarlásnak?

Honlapunkon az egyik poszt alatt Erdélyi Annamária Katalin fogalmazta meg a véleményét: „Az udvarlásnak van egy semmihez sem fogható bája, izgalma, könnyedsége pro és kontra, annak is aki adja s kapja. Az sem gond ha végül nem lesz belőle semmi, az udvarlás időszaka alatt sok minden kiderül egymásról ha tényleg magát adja az ember. Az egyik legjobb időszak a kapcsolatokban, s ha sok év együttlét alatt a nő udvarlásra készteti a párját vagy a férfi belecsempészi a hétköznapokba, annál nincs is jobb. Nem fárasztó, hanem lendületet ad a másnaphoz, bár lehet hogy csak én vagyok ilyen végtelenül romantikus.”

Nem, kedves nőtársunk nincs egyedül romantikus vágyaival. A probléma, amit felvetett viszont nagyon is égető és aktuális. Lassan kilép ugyanis a nagybetűs életbe egy olyan generáció, amelyik nem tudja, nem csak azt, hogy miként kell udvarolni, hanem az sem, hogyan kell egyáltalán párkapcsolatot létesíteni. Alkoholgőzös bulikon összejönnek egy-egy pillanatra, aztán szétmennek, majd megint összejönnek. Például az Egyesült Államok egyetemein mára ez lett a norma.

A végzős amerikai egyetemisták jelentős részének még soha nem volt semmilyen párkapcsolata, sokaknak pedig még klasszikus randevúban sem volt részük. Egyrészt azért, mert nem is akarják, másrészt azért mert nem képesek rá. A hagyományos udvarlás és együtt járás eltűnéséért az a viselkedésmód a felelős, amit angolul „hookup culture”-nek neveztek el, és ami már évtizedek óta jelen van az amerikai egyetemeken, de általános normává csak az elmúlt 10 évben vált.

Azt mondta az anyukám…

Egy klasszikus párkapcsolat és egy hookup nemcsak sorrendiségében, hanem kifutásában is jelentősen különbözik. A klasszikus udvarlás során moziba, színházba, étterembe járnak, sokat beszélgetnek, fokozatosan megismerik egymást, aztán megfogják egymás kezét, elcsattan az első csók is és szép lassan kialakul egy párkapcsolat. Egy hookupnál pedig egy buli során, általában erősen alkoholos állapotban „összejön” egy fiú meg egy lány, ami nagyon sok mindent jelenthet az „összemárolástól” kezdve a teljes szexuális aktusig. A hookup általában érzelemmentes, és vagy további sorozatos hookup a folytatása vagy semmi. Egy hookupból általában nem lesz párkapcsolat, de vannak párkapcsolatok, amelyek hookuppal kezdődtek – ezt a megállapítást Paula England, a Stanford egyetem szociológia professzora, a téma szakértője tette. A most felsőoktatásba járó generációnak a szülei még jellemzően az egyetemeken ismerkedtek meg egymással és a diplomaszerzés környékén házasodtak össze. Az ő szüleik még úgy küldték a lányaikat az egyetemre, hogy „fogj magadnak egy jó férjet”. A mai édesanyák viszont már teljesen mást mondanak most egyetemista lányaiknak: „légy független, teremts önálló egzisztenciát, nehogy lekösd magad, csak a saját érdekeidet tartsd szem előtt, amikor döntést hozol”. Ez nem kedvez az egyetemi párkapcsolatoknak, ahogy a jómódú családi háttér sem. A Michigan University szociológia professzora Elizabeth A. Armtrong egy nagyon érdekes összefüggést mutatott ki kutatásai során. Nevezetesen azt, hogy a szegényebb családi háttérből érkező, és/vagy elsőgenerációs értelmiségi hallgatók kevésbé vevők a hookup kultúrára, inkább a hagyományos randevúzást és párkapcsolatokat részesítik előnyben, míg gazdagabb háttérrel rendelkező kortársaik igyekeznek elkerülni a kötöttségekkel járó kapcsolatokat és minél inkább kitolni a felnőtté válást valamin az ezzel járó felelősségvállalást.

A szex vége

„Az igazi probléma az, hogy a fiatalok ma nem tudják, hogy miként kerülhetnének ki a hookup kultúrából”, mondja Donna Freitas a Boston University tanára, valamint a nemrég megjelent The End of Sex: How Hookup Culture is Leaving a Generation Unhappy, Sexually Unfulfilled, and Confused About Intimacy. (A szex vége, avagy hogyan tett a hookup kultúra  boldogtalanná, szexuálisan kielégítetlenné és az intimitás tekintetében zavarodottá egy generációt) című könyv szerzője. Nagyon sok diploma előtt álló hallgatónak fogalma sincs egy klasszikus randevú menetéről. „Nem tudják, hogyha megtetszik nekik valaki, akkor hogyan kell odamenni hozzá. Mit kell mondani? Milyen szavakat kell használni?”

Ez, azaz a fiatalok kapcsolatteremtési képtelensége az egyik legkomolyabb indok, amiért a hookup kultúrát kárhoztatni szokták. A másik pedig az, hogy tudományos kutatások bebizonyították, hogy ha éveken keresztül tudatosan különválasztjuk a szexualitást és az érzelmeket, akkor maradandó változások állhatnak be az agyunkban. Joe S. McIlhaney Jr. és Freda McKissic Bush Hooked című könyvükben publikálták azokat az eredményeiket, amelyek azt mutatják, hogy a szex és a másik személy eltárgyiasítása, valamint az érzelmek tudatos és huzamos kikapcsolása a testi együttlétekből hatással van a szenzoros emlékezetünkre és arra a képességünkre, hogy egészséges, elkötelezett párkapcsolatokat alakítsunk ki a jövőben. Hamis hát az a népszerű nézet, hogy az a jó, ha valaki fiatalon kiéli magát, mert akkor majd később nyugodt lesz – úgy tűnik, ennek éppen az ellenkezője igaz.

De kinek jó ez?

Persze nem mindenki képes ennyire előre gondolkodni és ki tudja, mit hoz a jövő. De vajon az „itt és most”-ban a hookup kultúra beváltja-e a hozzá fűzött reményeket? Nos, a dolog erősen kétséges – legalábbis ami a nőket illeti. Amikor egy nő először létesít érzelemmentes, alkalmi szexuális kapcsolatot egy férfival, akkor mindössze 11%-kuknak sikerül eljutni a csúcsara. A második és harmadik hookupnál ez 16%, míg a negyedik alkalmi együttléttől kezdve felkúszik 34%-ra, ahogy ez a már idézett szociológia professzor Paula England kutatásaiból kiderül. A stabil párkapcsoltban élő nők sokkal nagyobb eséllyel jutnak el a csúcsra, az ő orgazmus-arányuk 68 %.

Az egész hookup tájképet azonban némileg más megvilágításba helyezi a szeszesitalok központi szerepe. Ha kivonnánk az alkoholt a képletből, akkor az egyetemi hookup-ok száma a töredékére zuhanna vissza. Józanul ugyanis sokkal kevésbé merészek mind a fiúk, mind a lányok. Paula England és kollégái ezerszámra készítettek mélyinterjúkat, szerveztek fókusz csoportokat, és tízezeres nagyságrendben töltettek ki az USA 18 egyetemén az érintettekkel online kérdőíveket, a mintavétel tehát meglehetősen nagy. Kutatócsoportjuk pedig azt találta, hogy egy alkalmi szexuális kapcsolatot megelőzően a fiúk átlagosan hat, a lányok átlagosan négy italt fogyasztottak. Ilyen állapotban autót biztosan nem vezethettek volna.

Hát, nem tudom, kinek az érdekeit szolgálja a hookup kultúra. Lehet hogy tévedek, de nekem úgy tűnik, hogy a nőkét nem nagyon, de a férfiakét sem, mert nem erősíti, hanem gyengíti a nemek közötti megértést, tiszteletet és szeretetet.

Neo

Fotók: trinksphotography via Foter.com / CC BY

Pandora's Perspective via Foter.com / CC BY-NC-SA

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    András Bezzeg

    2016. július 16 10:32
    jó írás... csak az a kár, hogy pont azok nem fogják érteni, akiknek valójában tanulni kellene belőle...
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk