Mi okozhatja a tett halálát? Olvasóink válaszoltak!

Kíváncsiak voltunk, olvasóink véleménye szerint egy férfi életében mi jelenti a tett halálát. Erre az egyik korábbi Folytasd a sort! nevű játékunk keretében kaptunk tartalmas válaszokat közösségi oldalunk tagjaitól. Lássuk a véleményeket!

Számos jó, találó gondolatot fogalmaznak meg olvasóink. Jó a közösségünkkel együtt gondolkodni! Most a tett halálának okáról szóló válaszokat vesszük górcső alá, szemezgetve a legjobb hozzászólásokból.

„Szerintem egy férfi életében a tett halála a kényelmes, értelmetlen tunyaság. Ezt fel kell ismerni, ennek véget kell vetni!”

– indítottuk a játékot, majd arra kértük olvasóinkat, folytassák a következő sort:

„Szerintem egy férfi életében a tett halála nemcsak a tunyaság, hanem...”

a céltalanság!

Kemenes László olvasónk a kilátástalanság mellett a közönyösséget is az okok közé sorolja, Szabó Csaba pedig az ez utóbbi fogalommal rokonértelmű közömbösséget.

Ha vannak céljaink, lehetünk-e érdektelenek? Marschalek Ákos hozzászólása talán választ ad erre a kérdésre:

„...a tett halála a céltalanság. Ha nincs egy átfogó cél, melyhez képest a tettek értelmessége mérlegelhető lenne, automatikusan minden érdemi ötlet a »Minek?« »Nem éri meg« kategóriába sorolódik.”

Ha el akarunk érni valamit, küzdünk érte, ergo cselekszünk, vagyis nem jellemez minket a nemtörődömség. Élünk! Ahogy Liszkai Beatrix női olvasónk is rámutatott:

...a tett halála „az élet elengedése.”

Ám nem mindegy, mi ösztönöz minket arra, hogy cselekedjünk! Kővári László írta:

...a tett halála „sokszor a motiváció hiányából ered, egyik legnagyobb életpazarlás, karöltve az érdektelenséggel.”

Cselekvésre lelkesíthet-e minket csakis a pénz, illetve a munka, amiért a bérünket kapjuk? Válaszképpen Lelkes Zoltán hozzászólását emelném ki:

„Szerintem egy férfi életében a tett halála az, ha már »nincs kedve« előremutatót tenni, segíteni, törődni bármivel is, amit nem fizetnek meg.”

Hasonlóképpen vélekedik Szitter Beáta, ő maga is a céltalanságot tekinti a cselekvésképtelenség okának, hozzátéve azt is, „nemcsak a munka és az kellene motiváljon, amiért pénzt kapunk”, otthon is fel kell találjuk magunkat, mert bőven van mit tenni. „Nagyon fontos, és jó hatással van egészségünkre!” – zárja sorait. Ugyanakkor nem szabad a ló túloldalára sem esni, hiszen az is veszélyes, Debrei Helga erre így figyelmeztet:

... a tett halála „a maximalizmus és megfelelési kényszer. Aki fél tőle, hogy nem lesz elég jó, az nem csinál semmit.”

a felelősség hiánya!

Aki céltalan, képes-e felelősséget vállalni bármiért is? Kovács Balázs olvasónk szerint a tett halála „mások hibáztatása a saját felelősségünk megtalálása helyett.” Sokszor talán úgy gondoljuk, nem kell felelősséget vállalnunk olyan „dolgokért, amelyek úgysem rajtunk múlnak”, pedig – és erre Bangó Levente hívta fel a figyelmet – a cselekvőképesség a „nem rajtad múló dolgok azzá tétele és megoldása”.

a lustaság!

A céltalanság és a felelősségvállalás hiánya mellett a tett halálát a léhaság is jelentheti. Erre világítanak rá a már-már Pató Pál urat idéző („Ej, ráérünk arra még!”) hozzászólások.

„Szerintem egy férfi életében a tett halála a halogatás. (Majd = soha)”

– mutatott rá Bujdosó Csaba.

Tovább fonta a gondolatot Réz Cznok Irén:

a cselekvésképtelenség oka „a lustaság indoklása a személyes tulajdonságokkal, amelyeken »lehetetlen« változtatni.”

Ha már a lustaság megindoklásnál, megmagyarázásánál tartunk, a sebek nyalogatása sem szolgálhat ürügyként a tettek hiányára. A cselekvés halálát könnyen okozhatja „az önsajnálatból eredő tehetetlenség”, ahogy arra Koncz Máté közösségi tagunk is rávilágított.

Milyen az, aki csupán beszél, még akkor is, amikor cselekedetekre lenne szükség felesleges szófecsérlés helyett? Rest! Móréh Margit olvasónk szerint is „aki csak okoskodik, de nem tesz semmit, az nem is végez semmit!” Egyszóval semmittevő. A tudálékoskodás mit sem ér, ha a szavakat nem követik a tettek...

Cikkajánló: Mire tanít a sport? Olvasóink válaszoltak! 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

az elégedettség!

Hátradőlhetünk-e egyszer s mindenkorra, mint aki jól végezte dolgát? Nem jelent-e ez egyet a céltalansággal, amely mint tudjuk a cselekvésképtelenség egyik oka? Válaszul osztjuk meg a következő három kommentet: a tett halála Tarcsai Szabolcs szerint „a megelégedés”, Hornyák Csaba véleménye alapján pedig „a megszokás”, Hódi Zsuzsa pedig úgy gondolja, egy férfi cselekvésképességet az öli meg, ha „természetesnek kezdi venni a párját/feleségét/családját.”

Érdemes tovább fűzni a gondolatokat, kiegészíteni, hozzátenni, kérdezni, értelmezni, pro és kontra érveket megfogalmazni természetesen kulturáltan, építő szándékkal, ahogy azt elvárjuk egymástól, mert csakis így van értelme választ találni a kérdésekre, fogalmakat gazdagítani. Hajrá! 

Fotók: Internet Archive Book Images via Foter.com

Monkey Magic via Foter.com / CC BY-NC-ND

Photo Extremist via Foter.com / CC BY-ND

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk