Miért félek, amikor semmi okom rá? – Az élet nagy kérdései (1. rész)

Közeledik a karácsony, amit mindenki szeretne békében, boldogan, a szerettei körében tölteni. A hagyományos világban ilyenkor böjtöltek és bűnbánatot tartottak...

Közeledik a karácsony, amit mindenki szeretne békében, boldogan, a szerettei körében tölteni. A hagyományos világban ilyenkor böjtöltek és bűnbánatot tartottak, azaz végigtekintettek az életükön, hogy az ideálhoz – az örökkévalósághoz – képest éppen hol tartanak. Bár ma már ritkábban járunk gyónni és böjtöt is inkább csak egészségügyi okokból tartunk, a karácsonyi előtti készülődés mégis remek lehetőség, hogy egy kicsit elgondolkodjunk az életünkről.

Nem rajongok túlzottan a repülésért. Szent borzalommal tölt el, hogy egy akkora fémdarab a levegőbe emelkedik és minden emberi tapasztalatom ellenére fenn is marad. Többnyire. A repülés okozta félelmet remekül oldja például a statisztika, amikor az ember végig gondolja, hogy minden 2 000 000-ik repülőúton történik valami súlyos baleset, akkor megnyugszik. Vele ez nem fog megtörténni. (Bár azok is mind ezt gondolták, akik végül mégis lezuhantak.) A szorongásnak ez a konkrét fajtája azonnal eltűnik, amint a repülőgép földet ér: volt, nincs. Másmilyen és még kevésbé szívesen látott vendég az általános szorongás, ami folyamatosan váltogatja a tárgyát: mi lesz, ha elveszítem a munkám; mi lesz, ha nem tudjuk fizetni a törlesztő-részletet; mi lesz, ha lekésem a vonatot; hol van már ez a gyerek, miért nem jön időben haza, és így tovább, mindig lehet találni valamit, ami miatt az ember szoronghat. Vannak hivatásos szorongók, akik még a legbékésebb pillanatokban is találnak valami félni valót (jaj, meg ne fázz!), de láttam már látszólag tökéletesen derűs embereket is elsüllyedni az aggályoskodás tengerében. Aztán van evolúciós szorongás, amit vadászó őseink hagytak ránk (ez a stressz kellett ahhoz, hogy folyamatosan fókuszált tudjon maradni és ne préda legyen, hanem predátor), és vannak a túlzott médiakitettségből fakadó félelmek, amikor valami annyi csatornán keresztül jut el hozzánk, hogy messze eltúlozzuk a jelentőségét. Ilyen például, amikor valamilyen halálos vírus – pl. ebola – dühöng a világban és elterjed, hogy Magyarországon is regisztráltak egy esetet… És ugyanezért van, hogy kegyetlenebbnek érzékeljük korunkat, pedig az erőszakos bűncselekmények száma valójában csökken. Ezek mind olyan félelmek, amelyekkel általában azért megbirkózik az ember, és ha mégsem, akkor különböző módszerek vannak a kezelésére. Rollo May, akit az amerikai egzisztencialista pszichológia atyjaként tartanak számon, ezeket „neurotikus szorongásoknak” nevezi. Van azonban egy másik fajta, amelynek May az „egzisztenciális szorongás” nevet adta.

A cikk még nem ért véget, felhívásunk után folytatódik: szeretettel várjuk a férfiakat, nőket Bedő Imre Férfiak Klubja-alapító, író Ünnepek a kapcsolatokban – kapcsolatok az ünnepekben című előadására, a nagy sikerű Ötvösműhely rendezvény-sorozat idei utolsó alkalmára. Férfiasan, racionálisan, rengeteg felismerést és kapaszkodókat nyújtva ás a témák mélyére, biztos alapot nyújtva férfiaknak, nőknek, kapcsolatoknak, melyek ezáltal széttéphetetlen férfi-nő szövetséggé erősödnek. Ötvösműhely – a férfiak és nők őszinte párbeszédének helye, ahol stabil közösségként egy értékrend mentén gondolkodunk. Legyél és maradj a részese (kattints a képre):

„A halál ötéves korom óta foglalkoztat, úgyhogy ilyen szempontból 5 és 85 között nincs nagy különbség, mert egész életemben a halál küszöbén éreztem magam és mindig rettegtem tőle. Ezért nem készítettem nagy terveket soha. Szomorúsággal tölt el, amikor valakinek a hetvenedik, nyolcvanadik, kilencvenedik születésnapját ünneplik, mert annyira hamisnak érzem.” Ezt Woody Allen mondta egy interjúban. Aki ugyanúgy retteg a haláltól 85 évesen, mint 5 évesen, arra igazán nehezen lehet azt mondani, hogy megbirkózott volna a gondolattal. De nem csak ő fél a haláltól, hanem minden ember. (Valójában nem is halál, hanem a nem-lét lehetősége az, ami a rettegést okozza.) Ez az egzisztenciális szorongás alapja.

Az ember agyának valamelyik szegletében mindig jelen van az elmúlás gondolata, legfeljebb nem vesz róla tudomást. Ernest Becker, a világhírű amerikai egzisztencialista filozófus és pszichológus szerint a haláltól való folyamatos és tudatos félelemben lehetetlen élni. Ugyanakkor legalább ennyire destruktív, ha az ember egyáltalán nem vesz tudomást végességéről. Minden ember egyik legfontosabb feladata a kettő között az egyensúlyt megtalálni. Sajnos nincs rá bármikor és bárkinél alkalmazható recept, ezt az utat mindenkinek magának kell kijárni.

Folytatjuk.

Neo

Fotók: Julian Paul on Unsplash

jesse ramirez on Unsplash

Aron Visuals on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk