Miért keresnek többet a nős férfiak?

A Minden sikeres férfi mögött áll egy nő… és az a felesége című cikkünkben azt a témát boncolgattuk, miért keresnek többet az azonos társadalmi háttérrel rendelkező férfiak közül a nősek, mint a nőtlenek. Mivel magyar kutatás ebben a témában nem született, amerikai kutatások eredményeit ismertettük és arra kértünk Titeket, mondjátok el, szerintetek miért van ez így.

Nagyon érdekes hozzászólások érkeztek, melyekben több mindent is megfogalmaztatok, amire a kutatók maguk is jutottak. A hozzászólások ismeretében fontos leszögezni, hogy a kutatók a házasságot kivéve teljesen azonos szociokulturális háttérrel rendelkező, azonos korú és végzettségű férfiakat vizsgáltak. Egy 8 általánossal, illetve egy egyetemi diplomával rendelkező munkavállalót nem is lenne értelme összehasonlítani. (Érdekes megemlíteni, hogy a kutatásokból az is kiderült, minél alacsonyabb végzettséggel rendelkezik a férfi, annál inkább hat rá a „házassági prémium”, azaz annál valószínűbb, hogy jobban keres, ha nős, mint ha nőtlen. Tehát nem csupán valami „értelmiségi huncutságról” van szó). És természetesen az azonos kulturális háttérrel rendelkezők között is vannak kivételek, a vizsgált megfigyelés nem vonatkozik kivétel nélkül mindenkire – de a többségre igen.

Ha még nem olvastad a Minden sikeres férfi mögött áll egy nő… és az a felesége című előző cikkünket, IDE kattintva megteheted!

Most pedig nézzük meg, erre a Miért?-re W. Bradford Wilcox, a University of Virginia professzora és kutatócsoportja milyen választ adott, amit egyebek mellett a The Washington Postban közzétettek.

Első helyen azt említik, hogy a házasság maradt a férfivá válás utolsó rituáléja a modern társadalomban. A házasságra lépő férfinak megváltozik az identitása, megnövekszik a felelősségérzete, új értelmet talál az életének, máshová sorolja be magát a társadalomban. Kevesebbet jár kocsmázni és többet jár templomba. Az ismeretségi köre is átformálódik, megszaporodnak a hozzá hasonló életállapotban lévő barátai. És mindez az identitásváltozás azt is eredményezi, hogy komolyabban veszi magát mint kenyérkeresőt, tehát már nem mindegy, mennyit visz haza.

És éppen ezért a házas férfiak motiváltabbak, hogy a legmagasabb fizetséget harcolják ki maguknak a munkájukért. A megnövekedett felelősségérzet a férfiak munkahelyi teljesítményében is meglátszik. A nős férfiak több túlórát vállalnak és előnyben részesítik a jobban fizető munkahelyeket, míg a nőtlenek fontosabbnak tartják a személyes kiteljesedés lehetőségét. A házasemberek taktikusabban járnak el munkahelyváltás esetén is: sokkal kevésbé hajlamosak kilépni egy munkahelyről, amíg nincs meg, hogy hova mennek, míg nőtlen társaik hajlamosabbak előbb felmondani, és csak azután belekezdeni az új munka keresésébe. Ugyanez a taktikus megközelítés lehet az oka annak is, hogy egy nős férfinak kisebb az esélye arra, hogy kirúgják, mint nőtlen társának.

Noha ezzel kapcsolatban kevesebb kutatási eredmény elérhető, Wilcox professzor és kutatócsoportja úgy sejti, hogy a nős férfiak feleségük tanácsaiból és támogatásából is profitálnak. (Ennek a szélsőséges esete a közmondásos házsártos feleség, aki azzal nyaggatja a férjét, hogy miért nem keres már többet.) Egy érdekes kutatás arra az eredményre jutott, hogy a magasabb végzettségű nők férjei jobban keresnek (a tanultabb nők jobb tanácsokat adnak életük párjának) ami úgy is igaznak bizonyult, hogy figyelembe vették a férjek saját végzettségét.

És végül, de nem utolsósorban úgy tűnik, mégis igaznak bizonyul az a konspiráció-elmélet, amire az első cikk bevezetőjében utaltunk, miszerint a munkaadók valóban jobban kedvelik a nős férfiakat, a nős és gyereket is nevelő férfiakat pedig még jobban. Hogy létezik-e egy egész világot behálózó HR-összeesküvés, nem tudjuk, de tény, hogy a családapákat sokan, sokhelyütt megbízhatóbb és felelősségteljesebb embereknek gondolják, ezért a munkaadók hamarabb mernek rájuk bízni nagyobb felelősséget, amivel több pénz is jár.

Összefoglalásképpen, aki tehát jobban szeretne keresni, annak feltétlenül előnyös, ha megnősül. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy több pénze is lesz magára. :)

Neo

Fotók: osipovva via Foter.com / CC BY

zbigphotography (1M+ views) via Foter.com/ CC BY-NC-ND

aletuzzi via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk