Miért nem tud jó döntést hozni a férfi?

Mindenképpen szeretném elkerülni a „nős férfi sirámai” típusú panaszkodást, de azt vettem észre, hogy szinte sosem tudok úgy feloldani egy dilemmát, hogy azzal életem párja elégedett lenne.

Jó döntést tudok hozni, amikor egy jó meg egy rossz megoldás közül kell választani – a legtöbb normális ember, akiben van egy csöppnyi józan ész és erkölcsi érzék, az képes erre. Ilyenkor természetesen teljes az egyetértés közöttünk. A nehézségek akkor kezdődnek, amikor nem egyértelmű a helyzet, mondjuk két rossz vagy éppen két jó megoldás közül kell választani. Azt figyeltem meg, hogy ilyenkor nem tudok olyan döntést hozni, amivel a feleségem elégedett lenne.

Hadd mondjak erre egy példát. Reggel van, a feleségem nincs otthon, és a fiam azt mondja, nem érzi jól magát, köhög, fáj a feje, nem szeretne iskolába menni. Megkérdezem tőle, láza van-e. Az nincs, de higgyem el, hogy beteg. Itt van előttem hát a dilemma, hogy akkor most keményszívű legyek, és küldjem el iskolába, vagy engedékeny legyek, és hagyjam, hadd maradjon otthon, pedig lehet, semmi baja. Az ilyen helyzetekre kialakított családi protokoll szerint, ha nincs láz, menni kell, de ezt magam sem tartom be mindig, hanem inkább mérlegelek. Az egyik ilyen konkrét esetben, ami korábban történt, úgy döntöttem, rendben, maradjon akkor itthon, legyen egy jó napja, még ha szimulál is, ennyi belefér. A feleségem teljesen ki volt akadva, amikor megtudta, hogy a fiunk otthon maradt. Azt mondta, így elmarad a tananyaggal, lemarad a többiektől, nem kell megírnia a dolgozatot, amivel csak azt tanulja meg, a kihívásokkal nem kell szembenézni, hanem simán elsunnyoghat előlük. Hogy fog így fejlődni a karaktere, épülni a személyisége?

Eltelt néhány hónap, és megint előállt ugyanez a helyzet. Betegséget színlelő gyerek, semmi láz, feleség távol otthonról. Tanultam az előző esetből, és kérlelhetetlenül elküldtem a gyereket iskolába. Amikor a feleségem megtudta, nekem támadt. Hogy lehettem ennyire szívtelen? Nem láttam, milyen rosszul van szegény? Hát nincs bennem semmi irgalom, csak a kötelességtudat? Vakon engedelmeskedő gépet akarok nevelni a gyerekből? Nem a világ, ha hiányzik egy napot az iskolából! És így tovább, homlokegyenest az ellenkezőjét mondta mindannak, mint egy hónappal korábban. Feloldhatatlan ellentmondás, hogy ne mondjam, paradoxon.

És egyáltalán nem egyedi: mindig ez történik, amikor így vagy úgy de döntést hozok egy nehéz dilemmában, amelyben nincs egyértelmű jó vagy rossz megoldás. A feleségem, a szerelmem, nőm, életem értelme szinte kivétel nélkül mindig a másik opciót választotta volna. Gondolataimat megosztottam más férjekkel, apákkal, a barátaimmal, csapattársaimmal és kiderült, hogy mindenhol ugyanez a helyzet. A teljesen egyértelmű szituációkat leszámítva az ő életük párja is mindig a másik döntést preferálta volna. De vajon miért? Biztosan nem csak azért, hogy ellenkezzenek, erről százszázalékosan meg vagyok győződve.

Sokat töprengtem a dolgon és végül megvilágosodtam. Egy dilemma éppen azért dilemma, mert nehéz döntésre jutni benne. Az ember mérlegel, töpreng, tájékozódik, feldob egy pénzérmét vagy más tudományos segítséghez folyamodik, és végül meghoz egy döntést. A különbség köztem és a feleségem között az, hogy miután én – szintén nem könnyen – meghozok egy döntést, utána már nem tipródom rajta. Még akkor sem, ha időközben kiderül, hogy a másik választás tényleg jobb lett volna. Nem baj, most ez van, ezt kell szeretni. A feleségem nem ilyen. Ő még nehezebben hoz döntést, mint én. Mondjuk, hosszú ideje szemez egy ruhával az üzletben. Megvegye vagy sem? Kell neki vagy mégsem? Használná vagy csak a szekrényben lógna? Végül mégis megveszi. Elindul hazafelé, és mire haza ér, addigra általában, de otthon már egészen biztosan megbánja. És ugyanez zajlik le benne, amikor én hozok meg egy vagy-vagy döntést: a másik lehetőség azonnal vonzóbb lesz számára. Talán mert elérhetetlen, talán mert eltűnt egy opció, bezárult egy kapu, ami soha többé nem nyílik meg. Azt hiszem, a nők mélyebben, empatikusabban és nagyobb érzelmi intenzitással gondolnak végig egy problémát, mint a férfiak, és kész helyzet elé állítva elsőre a veszteségeket érzékelik. Amiről lemaradnak. Ami már soha nem valósulhat meg. Ha pedig fordítva döntött volna a férfi, akkor annak a negatívumait látnák meg elsőre. Nincs jó megoldás, a férfi per definitionem nem tud olyan döntést hozni, ami élete párjának tetszene. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez a valódi dilemmákra vonatkozik, nem az egyértelmű helyzetekre, amikor valaki kifejezetten akar valamit.

Cikkajánló: Hogyan fejezik ki a férfiak az érzelmeiket, vannak erre „eszközeik”?
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Tehát nem arról van szó, hogy a nő kákán is csomót keres, a férfinak ezt nem szabad elfelejtenie, a nőknek pedig cserébe meg kell(ene) tanulnia kezelni a primer érzelmi reakcióikat. A férfiak könnyebben elfogadják a kialakult helyzeteket, míg a nők hajlamosabbak eltépelődni a „Mi lett volna ha…” kezdetű kérdéseken. Nem vagyunk egyformák, de nincs is ezzel semmi baj. Így szép az élet. Csak ne értsük félre egymást.

Neo

Fotók: ChrisAusBayern on Pixabay.com

tookapic on Pixabay.com

Hattcina on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    P72

    2019. január 25 19:02
    Kedves Szerző! Elismerésem, hogy sikerült ezt a nehéz párkapcsolati problémát nem csak megfelelően kezelned, hanem meg is értened! :)
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk