Nem fogja kitalálni, mi a „jóindulatú szexizmus”!

Az udvariasság.

Én személy szerint a való életben még sosem találkoztam azzal, hogy valaki rendreutasított volna, amiért egy nőt előre engedek az ajtóban, segítek feltenni egy anyukának a babakocsit a buszra vagy átadom a helyemet a villamoson egy hölgynek. Pedig van egy hangos kisebbség, akik szerint én rosszat, sőt nagyon rosszat teszek, mert ezzel a viselkedésemmel azt sugallom, hogy a nők segítségre, gyámolításra szoruló lények, akik nem képesek kiállni magukért, megoldani a saját problémájukat. Állítólag ezzel a viselkedésemmel én azt fejezem ki, hogy a nők nem valók vezetőnek majd más felelősségteljes pozíciókba, mert lám, még egy ajtót sem képesek kinyitni egyedül. (Csak meg ne tudja ezt a főnököm, aki nő, és előre szoktam engedni az ajtóban!)

Röviden összefoglalva a „jóindulatú szexista” atyai viselkedésével gyámság alá helyezi a nőket, akik így visszasorolódnak a gyerek kategóriába, függőségbe kerülnek a férfitól, megszűnnek önállóan gondolkodni és nem lesznek képesek kibontakoztatni a képességeiket. (Mindezt csak azért, mert átadom a helyem a buszon.)

Egy nemrég elvégzett kutatásban ugyanakkor arra voltak kíváncsiak, hogy miként vélekednek az ilyen viselkedésről maguk a nők – és nem azok az ideológusok, akik azt mondják magukról, hogy őket képviselik. Egy amerikai és egy holland kutató – Pelin Gül az Iowa Állami Egyetemről, illetve Tom R. Kupfer, az amszetrdami Vrije Egyetemről – azt vizsgálták, hogy miként vélekednek a nők a „jóindulatú szexista” tetteket – föladja egy nőre a kabátot, kinyitja előtte az ajtót, stb. – elkövető férfiakról. Nos, talán nem okozok nagy meglepetést a Férfik Klubja olvasóinak, ha elárulom, hogy vonzónak találták őket. Sokkal vonzóbbnak, mint azokat a férfiakat, akik nem voltak udvariasak jóindulatúlag szexisták. A kutatók azt is megkérdezték a hétszáz, 18 és 70 év közötti válaszadótól, hogy miért találják őket vonzóbbnak. A feleletekből kiderült, azért, mert sokkal hajlamosabbnak gondolják az ilyen férfiakat az elköteleződésre, az anyagi és fizikai biztonság megteremtésére. És a nők szemében ez ma ugyanúgy vonzó, mint volt ezer, ötezer vagy tízezer évvel ezelőtt. Az a férfi, aki udvarias, nagyobb valószínűséggel lesz jó apa és odaadó társ. Az antropológusok szerint ez pedig azért fontos egy nőnek, mert megnöveli a „reprodukciós sikerét” (egy következő cikkben majd ezzel a kifejezéssel is foglalkozunk). A férfi reprodukciós stratégiája elég egyszerű: néhány sejt kibocsájtásán kívül nem igényel mást. A nőé viszont nagyon megterhelő és komplex: a várandósság ideje alatt és a gyerek első 2-3 évében a környezete segítségére szorul. Nagy érték, ha a gyerek apja ilyenkor az erőforrásait nem más nők becserkészésére fordítja, hanem hajlandó a család szolgálatába állítani. Az erre való hajlandóságot jelzi egy férfi udvariassága a nők szemében. Ezért tartják vonzónak a „jóindulatú szexizmust” a nők. És mi nem vitatjuk, hogy a legjobban maguk a nők tudják, mi a jó nekik. Nem a Férfiak tartják tehát gyámoltalannak a nőket, hanem azok az ideológusok, akik szerint ha kinyitják előttük az ajtót, elveszítik az ambícióikat.

Neo

Cikkajánló: Lehet-e egynél többet szeretni? 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotók: Designed by Freepik

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk