18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Mikor születtél?

Népszerű tévhitek - 4 - Házasságban ellaposodik a szex

Ha valaki csak a nőtlen haverjainak a dicsekvését hallgatta mostanában, az valószínűleg ugyanúgy meg van győződve róla, mint a társadalom túlnyomó többsége, hogy a szingli életmódot folytató férfiaknak és nőknek sokkal gyakoribb és kielégítőbb a szexuális élete, mint házasságban élőké. Pedig mi sem áll messzebb a valóságtól.

Néhány évvel ezelőtt néhány lelkes fiatal készített egy nem reprezentatív felmérést arról, hogy miként kerül a szexualitás ábrázolásra a hazai kereskedelmi televíziókban. Az eredmény eléggé meglepte őket. Egyhetes megfigyelésük alatt rengeteg szexuális jelenetet láttak a legváltozatosabb partnerekkel és konstellációban, csupán egyetlen felállás volt, ami következetesen hiányzott: a szex házastársak között. Ezek a csatornák csaknem kizárólag amerikai filmeket és sorozatokat forgalmaznak, úgyhogy ha hihetünk Hollywoodnak, akkor a házasság után megszűnik a szex. Vagy ez a téma akkora tabu, hogy illetlenség róla beszélni. Vagy egyszerűen csak nem érdekes. Akárhogyan is, ha az ember a mai tömegmédiára hagyatkozik, akkor az a benyomása támad, hogy a szingli életmódot folytató férfiak és nők sokkal gyakoribb és kielégítőbb szexuális éltet élnek, mint a házasemberek. És a magyarázat is megvan erre: miután megházasodik az ember a szex rutinszerűvé és unalmassá válik, és mivel már nem olyan izgalmas, a gyakorisága is csökken. Még a boldog házasságban élő emberek közül is sokan úgy hiszik, hogy ez így van.

Pedig nagyon nem.

Természetesen vannak olyan szinglik, akiknek élénkebb és kielégítőbb a szexuális életük, mint egy házasságban valaha is lett volna – ők azonban a törpe kisebbség. A valóság ugyanis az, hogy az egyedülállók túlnyomó többségénél a szex véletlenszerű, ritka, ha nem egyenesen a nulla felé tendál. A témával kapcsolatos egyik legátfogóbb, reprezentatív kutatást az Egyesült Államokban 2010-ben, az Indiana Egyetem Sexual Health Promotion központja valósította meg. Az eredményekből kiderült például, hogy a 25-59 éves korcsoportba tartozó szinglik 5%-ának van része heti 2-3 szexuális együttlétben, míg a házasembereknél ez az arány 25%, azaz ötszöröse az egyedülállókénak. Továbbá a szinglik 61%-a mondta, hogy egy éven belül nem volt semmilyen szexuális kapcsolata, míg a házasságban élőknek mindössze 18%-a állította ugyanezt.
Ezek után nem meglepő az sem, hogy a házasságban élők lényegesen kielégítőbbnek tartották a szexuális életüket, mint a szingli életmódot folytatók. Az angliai Warwich Egyetemen 16.000 emberen 2004-ben elvégzett kutatás szerint a kielégítő szex hihetetlen mértékben növeli az ember boldogság-érzetét. Úgy számolták, hogy ha havi egy szexuális együttlétről heti egyre növelik a gyakoriságot, akkor az annak felelne meg, mintha egy átlag amerikai munkavállalónak hirtelen évi 50,000 dollárral emelnék meg a fizetését. (Egy magyar munkavállalónak plusz 1 millió forint havonta :).)

Egy másik, szintén az Egyesült Királyságban, a belfasti Queens University-n 10 éven keresztül végzett kutatás pedig úgy találta, hogy a hosszan házasságban élő férfiak akár 5 évvel is tovább élnek, mint nem házas kollégáik. Ez részben azért van, mert a rendszeres szexuális élet miatt folyamatosan magas szinten vannak a boldogsághormonjaik, mint pl. az oxitocin, ami nyugalmat és elégedettségérzést kelt, csökkenti a vérnyomást, és óv a szív- és érrendszeri megbetegedésektől. A kutatók eredményei szerint azok, akik hetente háromszor vagy többször éltek nemi életet, 50%-kal csökkentették az infarktus vagy a stroke veszélyét.

Arra – a reméljük ezek után már mindenkit érdeklő – kérdésre, hogy a házasembereknek miért lehet ennyivel jobb a szexuális életük, egy következő postban foglalkozunk. :)

Neo

Fotók: mariadelajuana via Foter.com / CC BY.Verikoko. via Foter.com / CC BY-NC-SA

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk