Női munka, férfi munka

Nagy a szakemberhiány Magyarországon, ezt mindenki a saját bőrén tapasztalhatja. A bádogosok, hegesztők, asztalosok, szakácsok, felszolgálók, informatikusok idén többet kerestek, mint tavaly és jövőre jobban keresnek majd, mint idén.

Azt gondolhatnánk, hogy a racionalitás a legjobban fizető szakmák felé tereli a pályakezdőket illetve a pályát változtatókat, nemtől függetlenül. Ám ez nem így van.

Konfuciustól származtatják azt a bölcsességet, hogy „Válassz olyan munkát, amit szeretsz és egy napot sem kell dolgoznod az életedben.” És bár egyre többen vannak, akik ezt komolyan veszik, a gazdasági realitások sokakat pályamódosításra késztetnek. De akár pályamódosításról van szó, akár elsődleges szakmaválasztásról, érdemes megnézni, melyek voltak azok a hiányszakmák, amelyek a legnépszerűbbek voltak a nők illetve a férfiak körében az elmúlt évben. A Tőzsdefórum cikke a TanfolyamOKJ.hu tanfolyamszervező portál adatai alapján megállapítja, hogy a nők körében 2017-ben az óvodai dajka, illetve a pedagógiai és családsegítő munkatárs voltak messze a legnépszerűbb tanfolyamok, melyeket nagy lemaradással követett a kutyakiképző, a cukrász, fogászati asszisztens, szociális gondozó, fotográfus, habilitációs kutyakiképző, grafikus valamint családi napközivezető. 
Ugyanennek a portálnak a felmérése szerint a férfiak között legnépszerűbb tanfolyamok pedig a következőek voltak: targoncavezető, C programozó, informatikai alkalmazásfejlesztő, fotográfus, java programozó, villanyszerelő, gumiabroncs-javító és kerék kiegyensúlyozó, hűtő-, légtechnikai rendszerszerelő és hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő, informatikai rendszergazda, hegesztő.

Gondolom, olvasóink többsége észrevette, hogy a két nem legpreferáltabb tanfolyamai között mindössze egyetlen átfedés volt: a fotográfus, továbbá feltűnt az is, hogy a nők inkább emberekkel, míg a férfiak inkább eszközökkel szeretnek foglalkozni. (A fotográfia mindkettőt egyesíti magában: izgalmas eszközökkel fotózunk érző embereket.)

Kíváncsiak vagyunk, mit gondoltok, mivel magyarázható ez a különbség. Azzal, hogy a szülők, a társadalom másképp neveli a fiúkat és másképp a lányokat, és ezek a sztereotípiák más-más irányokban indítják el őket? Vagy inkább arról lenne szó, hogy a szakmaválasztásnak is biológiai gyökerei vannak?

Neo

Fotók: Free-Photos on Pixabay.com

12019 on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk