Őrült, dilis férfiak

Nehéz jó romantikus vígjátékot találni, pláne olyat, amelyik mindkét nemnek tetszik. Amelyikre mindkét nem igent mond, hogy stílszerűek legyünk. Az Őrült, dilis, szerelem című 2011-es mozi lassan minden hónapban felbukkan valamelyik tévécsatorna műsorán, és azt kell mondjuk – ahogy zenéket, lemezeket is lehet állítólag „jóra hallgatni” –, mostanra ezt a filmet jóra néztük. Arra is rájöttünk, mi a titka. Hogy a klisék, fárasztó beszólások, laposabb szálak ellenére miért népszerű.

Annyiféle korú, típusú és viselkedésű férfit vonultat fel ugyanis. Karikírozza egy kicsit az erősebbnek vélt nemet, amelyik így hol gyengébbnek tűnik – mint amilyennek magát vállalni szokta –, hol ellenállhatatlan hódítóként jelenik meg a vásznon, míg máskor egyszerűen csak csalódott vagy épp kitartóan szerelmes. Ötletes, hogy egy-egy karakteren belül is végbemennek ezek a jellemváltozások a vígjátékhoz képest szokatlanul hosszú, mintegy kétórás játékidő alatt. A megcsalt, válni készülő „lúzerből” lesz középkorú macsó, a kockahasú Casanovából szerelmes Don Juan, a feleséget elcsábító izgalmas harmadikból érdektelen sokadik, a hátulgombolósnak tűnő, először szerelmes kisfiú pedig már-már bölcs férfivá érik. A tipikus mellékszereplők sem hiányoznak, például a férj barátja, aki a főhős válásakor nem őt, hanem az exfeleséggel jóban levő nejét „választja” a békesség kedvéért.

Az Őrült, dilis, szerelem főszereplői tehát a férfiak. Ha nevetni tudunk a filmen, akkor magunkon tudunk nevetni, a hölgyszereplők ez esetben inkább asszisztálnak ahhoz, hogy közülünk ki-ki magára ismerjen. És esetleg elgondolkodjon, hol is tart azon ívek bejárásában a saját életében, amelyeket a karakterek épp taposnak. A legnépszerűbb nemzetközi filmes oldalon, az IMDb-n a Crazy, Stupid, Love (az angol cím, melyet ezúttal nem fordítottak félre) 10-ből 7,4 ponton áll, ami közel félmillió szavazatból elég magasnak számít (kerek 8-assal tudott volna minden idők legjobb 250 filmje közé bekerülni). Érdekes volna megtudni, a szavazók hány százaléka lehetett férfi. Az biztos, hogy a film jellege miatt, amelyik jelenetek unalmasak, azokban jobbára mi, férfiak vagyunk unalmasak, és amelyek elcsépeltek, azokat is „mi” dobhattuk volna fel valami eredetivel. Úgyhogy, aki megnézi, az vagy remekül szórakozik majd pár kiemelkedően vicces szituáción, vagy tanulhat a rossz példákból. Vagy mindkettő.

Dr. Szász Adrián

Ajánló: A reménycsempész: változni sohasem késő 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotó: cinema.everyeye.it

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk