Óvatosan, de férfiasan az új felé

„Az emberiség már csak magával törődött, s mivel ez nem volt jó, most szinte magától átalakul a világ. Nem valami végén, hanem valami új kezdetén vagyunk. És bárkivel mernék fogadni, hogy ez az új jobb lesz, mint a régi!”

„Az emberiség már csak magával törődött, s mivel ez nem volt jó, most szinte magától átalakul a világ. Nem valami végén, hanem valami új kezdetén vagyunk. És bárkivel mernék fogadni, hogy ez az új jobb lesz, mint a régi!” Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány erdélyi gyermekmentő szervezet alapítójának gondolatai ezek. Azért idézzük, mert a szolgálatát a világjárvány alatt is fáradhatatlanul végző Csaba testvér is minden létező alkalmat megragad, hogy tartsa embertársaiban – hát még a gyerekekben – a lelket. Romániában egy fokkal nehezebb a helyzet, mint nálunk, de lassan mindkét ország egy kicsit fellélegezhet. És talán most érdemes még jobban ügyelnünk arra, hogy ne rontsuk el ennek a bizonyos újnak a kezdetét, az újrakezdést.

„60 éves vagyok, 30 évesen éltem meg a kommunizmus összeomlását. Azt mondják, forradalom volt, de én azt hiszem, az alma, amikor megérik, leesik a fáról. Lejárt annak a rendszernek az ideje, hát összedőlt, s egy jobb, tisztább, normálisabb világ jött” – vélekedett Csaba testvér, aki, mint mondja, most is valami hasonlót él meg. Arra pedig, hogy a társadalom újranyitása csak akkor bölcs döntés, ha közben továbbra is foggal-körömmel védjük szüleinket, nagyszüleinket, tudósok figyelmeztetnek.

A két gondolatmenet egy irányba mutat, ám abban, hogy ne csak a fejünkben, hanem a valóságban is találkozzanak, nekünk, férfiaknak is nagy felelősségünk van. A karantén után érdemes fokozatosan visszatérnünk régi életünk félbehagyott epizódjaihoz, tevékenységeihez – ám csak azokhoz, amelyek önmagunk és/vagy más(ok) számára értéket teremtenek. Amelyik alma leesett a fáról, azt hagyjuk is a földön, lejárt szavatosságú szokásaink dobozkáját ne bontsuk fel újra. Gondoljuk át, mi volt sallang azon cselekvéseink közül, amelyekről a bezártság leszoktatott, szelektáljunk, és örüljünk, ha magunk mögött sikerül hagynunk rossz beidegződéseket. Hogy tényleg jobb legyen az új, mint a régi volt!

Cikkajánló: Otthon a családdal – Így lesz sikeres csapatmunka!
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

S közben ne feledjük: főleg az idősek és az egészségi problémákkal küzdők továbbra is veszélyben vannak, amíg a koronavírusra a tudomány meg nem alkotja a vakcinát és a gyógymódot. Ne bízzuk el magunkat! A felelős férfiakra, családapákra, a hivatásukban jól teljesítőkre hallgat a környezetük, s bizonyos mértékig a társadalom. Mutassunk abban is helyes utat, hogy a korlátozások utáni lazítások idején megfontoltan kezdjük újra, illetve folytatjuk mindazt, amit érdemes. Őrizzük meg a végéhez közelítő elszigeteltség jóra nevelő hatásait, amelyek révén biztonságosabb, tisztább jövő várhat ránk. Hallgassunk Csaba testvérre és a tudósokra – tudva, hogy mások talán épp ránk fognak hallgatni!

Dr. Szász Adrián

Fotó: Patricio González képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk