Újra Movember! Ingyenes PSA-szűrések lesznek – előzzük meg a prosztatarákot!

Idén 10 éves Magyarországon a Movember prosztatarák elleni prevenciós kampány, amelynek önkéntesei létrehozták az ország legnagyobb férfiegészséggel foglalkozó mozgalmát, a MentsManust! Idén is lesznek ingyenes szűrések, mutatjuk, hol és mikor!

Idén az alábbi helyszíneken lesznek ingyenes szűrések. Az felsorolás bővülhet, friss információ a MenstManust! honlapján érhető el:

11.09. – Decathlon Családi Nap, Székesfehérvár – az AV19 hokicsapattal 

11.10. – Csanádapáca Községi Egészségnap, Művelődési Ház

11.17. – Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika, Budapest

11.24. – Csorvás Önkormányzati Szűrőnap

11.24. – Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika, Budapest

11.27. – Kecskemét, Hírös Agóra Művelődési Központ – Mercedes gyár támogatásával

11.29. – Vöröskereszt Székháza, Budapest – véradással egybekötött szűrőnap

További információkért keressék fel a www.mentsmanust.hu weboldalt, Facebook oldalaikat (MentsManust! és Movember Hungary), illetve partnereik (Semmelweis Egyetem, Vöröskereszt) oldalait.

Idén 10 éves Magyarországon a Movember kampány, amelynek önkéntesei létrehozták az ország legnagyobb férfiegészséggel foglalkozó mozgalmát, a MentsManust! A mozgalom nemcsak novemberben, hanem országos szinten egész évben szervez tájékoztató rendezvényeket, ingyenes szűréseket annak érdekében, hogy a férfiak egészségtudatos életvitel iránti igényét növeljék, valamint felhívják a figyelmet a prevenciós vizsgálatok fontosságára.

Tíz év telt el, mióta az első hivatalos Movember-bajszok bevették Magyarországot és meghonosították hazánkban is a „Ha november, akkor Movember” Mozgalmat. Tíz év alatt a kampány rendkívüli eredményeket ért el mind a magyar férfiak egészséghez való hozzáállásával kapcsolatosan, mind a cégek és az egészségügy példátlan összefogását tekintve. Az elmúlt évek sikerének könyvelhető el, hogy a magyar Movember kampány az ország egyik legismertebb prevenciós kampányává vált. Ezen munkában szakmai partnerek segítségére is számíthat a MentsManust!:  a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája és a Magyar Vöröskereszt is támogatja a MentsManust! mozgalmat.

Megdöbbentő adat, miszerint öt magyar férfi közül csupán három éli meg a 65. születésnapját. A probléma nagyságát a mozgalom 2017-es statisztikai adatai is alátámasztják. Tavaly novemberben a MentsManust! ingyenes PSA-szűrésein országosan több mint 2200 férfi vett részt. 2018-ban 3000 férfi megszűrése a cél.  

Az eddig vizsgált férfiak 22%-ánál magas volt a PSA érték. További vizsgálatok után több mint 10 férfi esetében idejében sikerült felfedezni a prosztatarákot, így – visszajelzéseik alapján – sikerült megmenteni az életüket.

Prosztata Kommandó! Baseball sapkával az egészségért!

A kampány önkéntesei 2017 óta már nem csupán a novemberi prosztatarák elleni prevenciós kampányon keresztül kommunikálnak a magyar férfiakkal, hanem más, férfiakat érintő betegségekre és az egészséges életmódra is felhívják a figyelmet.

A MentsManust! a Semmelweis Egyetem segítségével összeállított egy egészségügyi stábot, amely szakszerűen végez PSA-mérést és ad egészségügyi felvilágosítást férfiak számára.

A MentsManust! ingyenes szűrővizsgálatait támogatói hozzájárulásokból tartja fenn. Különleges alakulatuk, a “Prosztata Kommandó”, az ország bármely pontjára képes kitelepülni szakképzett csapatával – legyen szó céges vizsgálatokról, egészségnapokról vagy egyéb rendezvényekről.

A sapkákat bárki megkaparinthatja a mentsmanust.hu oldalán keresztül és válhat a Kommandó csapattagjává. A befolyt összeget az „Alakulat”, mint minden évben, újabb szűrések szervezésére és az ehhez szükséges eszközök, gépek vásárlására fordítja majd.

Molnár László az első olyan civil, aki felvállalta a betegséggel vívott személyes harcát, és hogy a BKK járatain kihelyezett plakátkampány arca legyen. Bátorsága példaértékű és a szervezők bíznak benne, hogy segítségével új kapukat nyitnak majd meg a hasonló helyzetben lévő férfiak számára, akik tabuként élik meg helyzetüket. Segítségével ösztönözni szeretnének még több férfit a betegséggel való szembenézés és a szűrések, vizsgálatok látogatására.

Azok az intézmények - legyenek akár KKV-k vagy multinacionális cégek, - amelyek egészségügyi programjukba felveszik az urológiai vizsgálatot, a Movemberrel és MentsManus!-sal való együttműködés keretében megkapják a “Férfi Egészséget Támogató Intézmény” minősítést, amelyet külső- és belső kommunikációjukban egyaránt használhatnak.

2018-ban Eger, Székesfehérvár, Dabas és Pécs is aktív részese a Movember kampánynak. Eseményeikről a Movember/MentsManust! Facebook oldalán olvashatunk bővebben.

Az elmúlt tíz évben számos cég és intézmény segítette a MentsManust! munkáját, hogy a férfiegészség fontossága minél szélesebb körben terjedhessen.

Fotók: SarahRichterArt on Pixabay.com

bymeltemce on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk