Üveges szekrény és sarokíróasztal egyszerűen – Praktikus férfiak: Ilyés Zoltán (1. rész)

Aki kíváncsi, hogyan készíthet saját kezűleg egyszerűen íróasztalt az egyik szoba sarkába, vagy a konyhába egy olyan üveges szekrényt, amelyben elférnek a pohárkészletek, esetleg babaszobába pelenkázóasztalt és fali dekorációkat, valamint miképpen kell megtervezni és felszerelni egy tolóajtót, ha az megfelelőbb lenne a hagyományosnál, hasznos leírást olvashat ezekről két részben. A „barkácstitkokat” ezúttal a debreceni Ilyés-család osztotta meg velünk a kérésemre. Részben a praktikusság miatt, részben pedig az alkotás öröméért készítették el a felsoroltakat, de ami a legfontosabb volt számukra, az az otthoni fészek közös kialakítása, az, hogy egymásért tegyenek, cselekedjenek ki-ki a maga feladatát végezve, vagy éppen együtt teremtve – vállvetve a közös célért.

Ilyés Zoltán szoftvermérnök. Hazatérve a munkából szívesen barkácsol. Feleségével, Ágnessel egyszer azon gondolkodtak, milyen jól mutatnának a pohárkészletek egy üveges szekrényben a konyhában. Egyedi, méretre szabott darabot szerettek volna. Bútorvásárlás és -készíttetés helyett inkább azt választották, hogy otthon vágnak neki a „projektnek”. Egyrészt úgy vélték, nem biztos, hogy találnak akkora szekrényt, amekkorát szeretnének, illetve nem is igazán akartak időt pazarolni a keresésre, másrészt erős struktúrájú, masszív bútorra vágytak, nem utolsó sorban pedig szeretnek közösen, de egyenként is kreatív feladatokat végezni, alkotni, főleg ha az otthonuk csinosításáról van szó.

Üveges szekrény a pohárkészleteknek

Az összmunka 40 százalékát a tervezés teszi ki, ezzel számolni kell minden esetben! Pontosan kell kalkulálni a munka előtt, kivitelezés közben is. „A fal – ami elé a szekrényt szántuk – 120 cm széles. Úgy terveztük, hogy a szekrény és a fal szélei között 15-15 cm-t szabad helyet hagyunk, így a bútor szélessége 90 cm lett. Lábakkal együtt 120 cm magasat, és 25 cm mélyet akartunk. A méretek kikalkulálásában sokat számított, mennyi, mekkora és milyen poharat szerettünk volna tartani a szekrényben, egymás mellett, előtt és alatt” – részletezte Zoltán.

Kiválasztották a mintázatot, majd a fenti méreteknek megfelelően vágattak hét bútorlapot (szekrény két oldala, háta, teteje, alja és a két ajtaja), valamint öt üveglapot (három pohártartó polc, két ajtóüveg).

Az ajtólapok közepe kérésre ki volt maratva egy szakemberrel úgy, hogy a belülre néző oldalon könnyen be lehessen illeszteni az üveget, amelyet Zoltán körbe szilikonragasztóval – ez kívülről nem látszik – rögzített a fához.

Derékszögű kicsi, vékony, keskeny fémvasalatokra és azokat a lapokhoz rögzítő 3x16-os facsavarokra volt szüksége ahhoz, hogy a bútorlapokat egymáshoz fogja belül: a szekrény alján kell álljon a jobb, bal és a hátlap is úgy, hogy az utóbbit a két szélső közrefogja.

A készülő szekrény aljához a bal és jobb bútorlapot két-két vasalattal rögzítette, a hátoldalát pedig legalább hárommal. Ugyanígy kell eljárni, amikor a tetejét illesztjük mindhárom részhez. Függőlegesen a két szélső lapot a hátoldallal három-három vasalattal fogta össze.

A vasalatok ugyan látszanak, de az az előnyük a fatiplikkel szemben, hogy így könnyen szét lehet majd szerelni a szekrényt csupán egy csavarhúzó segítségével.

Fontos: A bútorlapok 18 mm vastagok voltak – ezt szem előtt kell tartani, ugyanis ettől is függ az, mennyit veszít majd a szekrény a mélységéből.

Olyan bútorlábakat vásároltak, amelyeknek a magasságát külön-külön be lehet állítani, így ha nem egyenes a padló, akkor jól jöhet ez a kis segítség. A lábakat amúgy alulról rögzítették a szekrény aljához szintén 3x16-os facsavarokkal.

A három üveglapot diszkrét átlátszó műanyag polctartók fogják, jobb és bal oldalon két-két darab, hátul pedig „emeletenként” három. Azért kellett ott is megtartani a polcokat, mert szélesek, félő volt, hogy a súly miatt középen eltörik az üveg, így viszont stabilabb.

„Kérjük a műhelyben, hogy ne csak az üvegeknek, hanem a kivetőpántoknak is marják ki a helyét, ha rácsukódó ajtót szeretnénk, mely eltakarja a bútor vázát” – tanácsolta Zoltán. A közécsukódókat egyszerű zsanérokkal is fel lehet fogni szintén 3x16-os facsavarok segítségével.

Ezután már csak két pofás fogantyú kellett, és készen is voltak!

Cikkajánló: Napkollektoros gyümölcsaszaló házilag – Praktikus férfiak: Nagy Csaba

Egyszerű és nagyszerű íróasztal a sarokban

Szükségük volt egy íróasztalra az egyik szoba sarkába, azonban mivel tudták, nem találnak olyat, amely odaillene, ezért inkább saját kezűleg szereltek össze egyet. Zoltán először is vágatott egy derékszögű trapéz alakú, famintázatú, 18 mm vastagságú bútorlapot.

Az íróasztal tetejét bal oldalon egy-egy függőlegesen felállított téglalap alakú bútorlappal fogta össze alulról két-két vasalat segítségével. Ezúttal is 3x16-os facsavarokat használt. Jobb oldalát a képen látható bútorhoz rögzítette.

Azért, hogy még több hely maradjon az íróasztal tetején, egy háromszög alakú bútorlap került a fölé, melyre a monitort „ültették”. Ha valaki hasonlóan szeretné elkészíteni az íróasztalát, az egyszerűség kedvéért ez utóbbi kis háromszöget a falra is foghatja vasalatokkal.

A következő részben a tolóajtó felszereléséről lesz szó, valamint bekukkantunk a babaszobába is, ahol Zoltán tavaly pelenkázóasztalt készített, míg Ágnes színes fali dekorációkat, melyeket múlt évben született gyermekük, Zoé mind a mai napig nem tud megunni.

Ladányi Norbert

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk