Válaszúthoz érkeztünk – megjelent a Jövőnk a gyermek című tanulmánykötet

Az Összefogás a Gyermek- és Családbarát Magyarországért Szakértői Műhely közel háromszáz tagjának hároméves munkájából született Jövőnk a gyermek című, Fekete Gyula író emlékének ajánlott tanulmánykötet egyetlen kérdésre keresi a választ: megállítható-e a magyarság fogyása? A válasz négyszáz (A4-es!) oldal: számtalan, a legkülönbözőbb szakterületről érkező rövid-, közép- és hosszú távú javaslat.

A könyvnek három évnél hosszabb előélete is van, hiszen előzménye a Műhely vezetőjének és egyben a könyv társszerkesztőjének, dr. Benda Józsefnek A szakadék szélén című 2015-ben megjelent drámai hangvételű, a nemzetfogyás krízispontjára figyelmeztető könyve. E könyv megjelenését követte egy alkotó közösség megszervezése, mely éveken át dolgozott a demográfiai helyzet sokféle szemszögből történő feltárásán, majd pedig a lehetséges megoldások kidolgozásával különböző modelleket állítottak fel. Ahogy Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke írja ajánlásában: „Aki a kötetet kezébe veszi vagy akár belelapoz, rácsodálkozhat arra, hogy a népességfogyás megállítását milyen sokféleképpen – makrogazdasági, államháztartási, társadalom és egyéni biztosítási, foglalkoztatáspolitikai, lakáspolitikai, településpolitikai, migrációs politikai oldalról – lehet megközelíteni, mint ahogy e kötetben történik.”

A könyv hat fejezete közül az első a „szembesítés”: bemutatja a múltbeli helyzetképet, a demográfiai válság kialakulásának tényezőit, kitérve az csecsemőgondozástól a bölcsődei helyzeten és az egészséges kisgyermek fejlődésén át a generációkon átívelő hatásokra és magyar nemzet lelkiállapotára (a családállításhoz hasonlítható „nemzetállítási” módszerrel).

A második fejezet a megoldások irányát vázolja fel, kiemelve az időtényező fontosságát és utolsó lehetőségként említve a 35-45 éves korosztályt.

A következő három fejezet a gyorsan elvégzendő feladatok (Nemzeti Népesedési Stratégia, HISZÜK - Hivatásos Szülők életpálya-modell, Család- és Közösség Fejlesztő Intézet, Demográfiai Intézet), majd a középtávon (adóösztönzők, nemzeti lakásprogram, szülőkötvény, társadalombiztosítási kötvény) és hosszú távon ható javaslatok (gazdasági értéklánc újragondolása, nyugdíjrendszer, a társadalombiztosítási rendszer hosszú távú finanszírozása) ismertetéséről szól.

Az utolsó fejezet a megoldások áttekintését tartalmazza (nemzetstratégiai megfontolások, lakásproblémák, a gyermeknevelés elismerése a társadalombiztosítási rendszerben), valamint külön fejezetet szentel a beavatkozási lehetőségek legerősebbikéről, a HISZÜK modellről, amely Bagdy Emőke szavaival: a legéletképesebb mentőövnek ígérkezik a gyermekvállalási kedv növeléséhez és a családi nevelés, optimális szocializáció melletti állásfoglalás megerősítéséhez.” (További részletek a www.plusz1baba.hu oldalon olvashatók, jelentkezés a HISZÜK programba pedig ITT lehetséges.)

Cikkajánló: A demográfiai válság megoldása a férfiak kezében van!
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A különböző szempontú válaszok közös origója a kötet címében is idézett „gyermek” vállalása, mint a fennmaradáshoz szükséges feladat, vagyis egy keresztény szellemiségű, ma már hitvallás értékűnek felfogható hozzáállás, amely szerint a demográfiai problémák egyetlen kulcsa a család fizikai, lelki és szociális egészsége, a gazdasági oldal ehhez képest másodlagos. Prof. Em. dr. Bagdy Emőke szavaival: „nemzetünk megmaradása döntő mértékben az anyai-apai-szülői, családi »szociális uterus« épségének függvénye.” Ezzel kapcsolatban – előrejelezve a hozzáállás fogadtatását – dr. Benda József így fogalmaz: „Hatalmas ellenérdekeltségre számíthatunk mind itthon, mind külföldön, hiszen az uralkodó profitorientált társadalmi működési folyamatok helyett egy család- és szeretetorientált társadalmi működés irányába kell elindulnunk.”

Ajánlom ezt az egyáltalán nem könnyed, szakértői, mégis laikusként is érthető tanulmánykötetet mindenkinek, aki érintettnek érzi magát a magyar demográfiai helyzet megoldásában, érdeklik a kötetben megjelenő népesedési javaslatok és értékként osztják az előbb említett közös origót. A könyv megrendelhető: ITT.

Antal-Ferencz Ildikó

Fotó: Rod Long on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk