Válni akarsz? Fizess!

Óriási probléma szerte a Nyugati világban a válások magas száma. Egy egészen eredeti és meglepő ötlettel igyekszik gátat vetni a házasságok felbomlásának egy indulás előtt álló új üzleti vállalkozás, a SwanLuv. Mi itt a Férfiak Klubjában mindig elismeréssel adózunk annak, amikor jó ügy és vállalkozói szellem találkozik egymással. Kérdés azonban, hogy ez esetben valóban erről van-e szó.

Egy első ránézésre fantasztikusan jó szándékú és elképesztően eredeti ötlet sajátos eszközzel igyekszik rávenni az egymást örökre elhagyni készülőket: fizetniük kell. Méghozzá nem is keveset, akár több millió forintot is. Persze ehhez az kell, hogy még a házasság előtt kölcsönszerződést kössenek a SwanLuv céggel, amelyben akár 10,000 dollár kölcsönt is felvehetnek esküvői előkészületeikre, és az összeget soha nem kell visszafizetniük – ha együtt maradnak. Ha viszont mégis elválnának útjaik, akkor a kamatokkal terhelt teljes összeget meg kell téríteniük.

A Seattle-i cég már gyűjti a jelentkező jegyespárokat és 2016 februárjától el is kezdi kifizetni a megállapított esküvői kölcsönöket. A honlapjukon nyilvánossá tett üzleti elképzelésük értelmében a kezdeti befektetési szakasz után a további kölcsönkifizetéseket azoknak a pároknak a visszafizetéseiből tervezik fedezni, akik mégis elváltak.

Na mármost tekinthetjük úgy a dolgot, hogy a családok állapotáért őszintén aggódó és azok jó sorsát a szívén viselő emberek altruista gyülekezete áll a kezdeményezés mögött. De nézhetjük úgy is, hogy pénzéhes üzletemberek minden hájjal megkent cinikus csoportja a kezdeményező, akik mások nyomorúságából szeretnének hasznot húzni.

Bár mindkét álláspont mellett lehet hatásosan érvelni, mi mégis ez utóbbi felé hajlunk. Először is már az elég abszurd ötlet, hogy valaki kölcsönt vegyen fel az esküvőjére. Már korábban írtunk itt a Férfiak Klubjában arról, hogy amikor szem elől tévesztődik valaminek az igazi tartalma, akkor a forma válik fontossá – ezért kell ma az esküvőknek tökéletesnek lenniük, mert ha nem az, a házasság sem ér semmit. Régen az esküvő volt a házasságért, ma mintha éppen fordítva lenne.

Másodszor pedig, és ez a lényegesebb, ki ne gondolná azt az esküvőjén, hogy az övé nem fog örökké tartani? Mindenki azt hiszi, ezért bátran bele mer vágni egy ilyen kölcsönbe, hiszen úgysem kell majd visszafizetni. (Aki eleve nem hisz abban, hogy örökké fog tartani, az nyilván nem is vesz fel ilyen kölcsönt.)
Egyszóval, úgy érezzük, hogy ez a vállalkozás inkább más emberek balsorsán szeretne megtollasodni – az üzleti érdekük ugyanis az, hogy a párok elváljanak – és nem a családok, a társadalom szomorú állapota fölött érzett aggodalom szülte. Ugyanakkor szeretnénk egy új, talán kevésbé nyilvánvaló szemponttal gazdagítani a róla való gondolkodást. Mert elképzelhető, hogy lesz egy olyan, egyáltalán nem szándékolt hatása is, ami hasznos lehet.

Az alapkérdés az, hogy vajon meg lehet-e pénzzel akadályozni egy válást. Ha ugyanis igen, akkor talán érdemes is megpróbálni. Akik nagyon el akarnak válni egymástól, azokat nincs az az összeg, ami ettől képes lenne eltántorítani. Elképzelhető, hogy lesznek olyanok, akik nem engedhetik majd meg maguknak a válást – és lehet, hogy ezzel járnak jól. Nemzetközi kutatások szerint ugyanis azoknak a házaspároknak a 80%-a, akik eljutottak ugyan a válás elhatározásáig, de mégsem váltak el, öt éven belül a kapcsolatuk jelentős javulásáról számoltak be. Sok megvalósult válás esetében is csak egy kicsivel több kitartásra lett volna szükség és a család egyben marad, a problémák megoldódnak; a tartós boldogtalanság – ismét csak a kutatások alapján – ugyanis rendkívül ritka. Ha a pénzügyi kényszer hatására csak egy család is elnapolja a válást, és aztán szépen rendeződnek a dolgaik, az már nettó nyereség. És ha családok tömegei maradnak egyben pénzügyi okok miatt, akkor egy idő után a SwanLuv csődöt jelenthet, hiszen nem lesz elég befizető a további kölcsönökhöz. A cég gazdasági érdeke egyértelműen a válás, de lehet, hogy „mellékesen” egy-két házasságot valóban megmentenek – és ekkor már lehet amellett érvelni, hogy így megéri.

De szeretnénk még egy szempontot bevezetni így, a cikk vége felé közeledve. Az már régen rossz, ha egy házasság létrejöttében vagy megszűnésében a pénz központi szerepet játszik. A különböző kényszerek helyett az adott szó, az eskü becsületének a visszaállítása mellett kellene nekünk, férfiaknak, lándzsát törnünk. A házasság és a család szakrális közösség, nem pusztán egy gazdasági egység, amelyben a tagok a saját érdekeiket igyekeznek érvényre juttatni. A SwanLuv pedig erre a szintre viszi le az egészet, ez pedig a lehető legrosszabb üzenet.

A kép tehát árnyalt, kíváncsiak lennénk a Ti véleményetekre is.


Neo

Fotók: girl_onthe_les via Foter.com / CC BY-NC-ND marchatot via Foter.com / CC BY-SA scribbletaylor via Foter.com / CC BY-NC

Küldés
Hozzászólások (2)
 • ...

  Sike Sara Bernadett

  2016. január 10 16:30
  Ez egy őrült ötlet. Saját tapasztalatból mondom, hogy van olyan, aki a fejlődés legkisebb szándéka nélkül megy bele a házasságba, ami hosszú távon tarthatatlan. Amikor már 6 fél-lakás volt a nevemen és még egy igazi otthonunk sem volt, majd kisült, hogy kár is az egy gyereknél többről álmodoznom, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy válni kell és szerintem a lehető legördögibb elképzelés ezt milliós pénzekkel megakadályozni. Ami és aki nem tart és tartozik össze, azt sem pénzzel, sem erőszakkal nem lehet összetartani.
 • ...

  Tomi0204

  2016. február 09 19:50
  A cikk végén akad egy tisztázandó dolog. A család nem ugyanaz, mint a házasság. A család lehet szakrális közösség, de a házasság esetében, vagy ha úgy tetszik a kapcsolatban ez attól függ, hol tartanak az eltelt idő tekintetében. Ha az elején, akkor nyilván a pénz kevéssé fontos, mint az érzések. Még a szerelem is, vagyis a világon minden érdekből történik. Ez evidencia, ami levezethető az alapokig... A világban azonban pénz nélkül semmi sincs, úgyhogy bátran kijelentem a házasság egy gazdasági érdekközösség.
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk