Változik a világ rendje – És a munkaerőpiac trendje?

Valamennyi kenyérkereső férfit érintő kérdés, hogy a jelenlegi világjárvány hosszú távon miként befolyásolhatja a munkaerőpiaci viszonyokat. Nemcsak Magyarországon, globális szinten. Amit már tudunk: rövid távon otthoni munkavégzésre kényszerül az, akinek ezt a hivatása, munkaköre engedi, előretekintve pedig bizonyos, hogy válsággal kell szembenéznünk, ám nem mindegy, azt milyen munkakörülmények között vészelhetjük át. Ezért is érdekes az alábbi kutatási eredmény.

A DreamJo.bs állásportál adatai a 2019-es évre vonatkozóan azt mutatják, hogy a munkáltatók az elmúlt időszakban leginkább home office lehetőséggel, család- és kutyabarát környezettel, az egészségtudatos életmód támogatásával igyekeztek kedvezni munkavállalóiknak. Egyre nagyobb hangsúlyt kapott az employer branding, a munkáltatói márkaépítés, amely keretében a munkahelyek egymásra licitáltak kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlataikkal, és ez nem csak a fizetésben mutatkozott meg. A munkáltatók keresték a módját a minél kellemesebb munkakörnyezet biztosításának.

A statisztikák szerint Magyarország még mindig az európai átlag alatt van (volt) a rendszeres otthoni munkavégzés arányát tekintve, noha erre itthon is egyre nagyobb igény mutatkozna a munkavállalók részéről. Számos kutatás szerint hatékonyabb, stresszmentesebb, ezáltal kifizetődőbb a távmunka. A világjárvány idején hozott óvintézkedések – ezt már nem a kutatók mondják, hanem mi – ezen a téren is felgyorsíthatják a változásokat. A jövő egyébként is a nyitottságé: az álláskeresők magasra teszik a lécet, nem szeretik a zsákbamacskát, ha nem tetszik nekik egy munkahely, minden korábbinál rugalmasabban váltanak. Éppen ezért fontos, hogy szerződéskötés előtt mindkét fél kiterítse kártyáit.

Cikkajánlók: Miért keresnek többet a nős férfiak?A 10 legstresszesebb szakma a világonNői munka, férfi munkaNe szégyelld a kétkezi munkát! Testi és lelki előnyeiről hallottál már?6 férfitípus, akit vonzónak tartanak a kolléganőik

A DraeamJo.bs szerint a legnagyobb munkaerő-kereslet tavaly is az IT-szektorban mutatkozott, a legnagyobb túljelentkezés pedig a marketing és PR területen meghirdetett pozíciókra, az irodai munkákra és az üzleti menedzser állásokra volt. Aktuális kérdés, hogy a jelenlegi állapotból következő válság közepette ezek a mutatók hogyan módosulnak majd: ki milyen állásokat tud kínálni, s azokat az állás nélkül maradók közül kik milyen végzettséggel és elvárásokkal fogják betölteni. Csak annyi biztos: a világ rendjével együtt a munkaerőpiac trendjei is – még markánsabban – megváltoznak.

SZAVAZÁS: KATTINTS IDE, HA TE IS SZERETNÉL SZAVAZNI AZ ALÁBBI POSZTUNKNÁL!

Neo

*

További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotó: a forrás ismeretlen

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk