Világot adott a világtalanoknak és követhető példát nekünk

Bennünk, férfiakban rengeteg olyan pozitív tulajdonság, érték van, amelyet ha megmutatunk, felszínre hozunk – ki így, ki úgy – csodálatos világokat teremthetünk. A kedvesség, a szeretet, a törődés, az empátia, a gondoskodás, a kitartás, az építő energiáink – és még sorolhatnám –, illetve a vágy, hogy latba vetve minden erőnket és kiválóságainkat hátra hagyjunk – tudatosan, vagy sem – egy értékes örökséget, mind bennünk van. Aki felszínre hozza, olyan maradandót, becsülendő, hálás tetteket vihet véghez, mint Bodor Tibor. De ki is volt ez a nagyszerű férfi, és mit hozott létre, amelyért nők, férfiak, illetve minden korosztály tagja, élt és élő, valamint megszületendő ember hálás volt és lesz?

Van, aki az előbb említett gondoskodást, empátiát, törődést női tulajdonságnak tartja. Már volt róla szó: Minden tulajdonság, érték képviselhető férfiak és nők által egyaránt. Ami lényeges különbség, az a háttértartalom, amivel ezeket a fogalmakat feltöltjük. Mással tölti fel a férfi, és mással a nő.

De kár is most ezen vitatkozni. Hadd meséljek el Nektek egy rövid és inspiráló történetet. Létezett egy férfi, aki közel 9000 órát olvasott fel azért, hogy örömet okozzon embertársainak. Hajnalban kelt, hogy a színházi próbák előtt néhány órát ezzel töltsön. Az volt a célja, hogy az irodalmon keresztül megmutassa a világot azoknak, akik ezt a szemükkel nem láthatják. Úgy hívták, Bodor Tibor. 1921-ben született és 2000-ben hunyt el. Színész, szinkronszínész és tanár volt.

Az irodalom világába a hangján át vezet az út

A hangoskönyvek révén sokan átélhették – többek között – Odüsszeusz izgalmas kalandjait, és megannyi más olyan fantasztikus élményt, amelyet a világ- és magyar irodalom zseniális művei nyújtanak eposzoktól Jókai Mór regényein át Rejtő Jenő munkásságáig. Mindezt a csodálatos hangján keresztül (a közönség, de még a szakma is az egyik legszebb hangú színésznek tartotta). Az volt a szándéka, hogy egy teljes évnyi hanganyagot készítsen. Annyira eltökélt volt, hogy amikor teljesítette saját vállalását, még azután sem hagyta abba, kitartóan folytatta.

Bodor Tibor a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége Hangos könyvtárának egyik legaktívabb felolvasója volt; ameddig egészségi állapota engedte, nem hagyta abba, órákat fordított erre a hálás feladatra. Hallgatói szeretettel emlegetik, vissza-visszaemlékeznek azokra a csodás napokra, amikor személyesen hallgathatták őt, s a fülükben még most is cseng a kanálcsörgés, amikor a színész meg-megkevergette a kávéját egy újabb fejezet felolvasása előtt.

Öröksége maradandó ajándék

Rengeteg látássérült a világirodalom javarészét Bodor Tibor hangján keresztül ismerte meg. Évtizedeken keresztül dolgozott azért, hogy a vakoknak és gyengénlátóknak örömöt szerezhessen. A könyvek felolvasása mellett rendszeresen szavalt, vagy éppen zsűritag volt a látássérültek szavalóversenyén. Pályafutása során 394 könyvet olvasott fel.

Most arra kérem az olvasókat, hogy gondoljanak a kedvenc könyvükre, vagy szerzőjükre, akinek a legújabb művét el szeretnék olvasni. Milyen érzés kerítene benneteket a hatalmába, ha nem tudnátok megtenni? Könyvet olvasni élmény, feltöltődés, átélhetünk olyan kalandokat, élethelyzeteket a főhőssel, amelyeket – meglehet – a valóságban nem tudnánk, olyan ismereteket szerezhetünk, amelyeknek azelőtt nem voltunk a birtokában, olyan érzelmi húrokat pengethetnek meg a költők, írók szavai, mondatai, amelyek elvarázsolnak bennünket, olyan világok tárulnak fel előttünk, amelyek újra és újra csodálattal töltenek el. Bodor Tibor ezzel ajándékozta meg mindazokat, akik korábban nem élhették át a felsoroltakat. Világokat adott, nagyszerű élményeket – ez az öröksége.

Jótékonysági est a hangoskönyvekért

„Ezt a munkát szeretnénk folytatni, azzal, hogy modern és kortárs műveket olvasunk fel a hangoskönyvtárnak” – fogalmazta meg misszióját a Bodor Tibor Kulturális Egyesület, a K.V. Art Design és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége az általuk szervezett jótékonysági est kapcsán, mely január 11-én 18 órától lesz, és amelyre szeretettel várnak mindenkit, aki szeretné támogatni, hogy a látássérültek is élvezhessék az irodalom csodáit. A belépés díjtalan. IDE kattintva további részleteket lehet megtudni az eseményről (bővebb program, jelentkezés stb.)

A jelenlévők részt vehetnek a K.V. Art Design tapintható és látható kiállításán, valamint ékszer bemutatóján, amelyen a Merilyn Modell Stúdió modelljei vak és gyengénlátó hölgyekkel együtt prezentálják az ékszereket. Az est jó hangulatáról zenészek és énekesek fognak gondoskodni. Ez az este is az összefogásról szól, ahogyan a látók és a látássérültek együtt dolgoznak egy közös célért.

„Folytassuk együtt Bodor Tibor küldetését!” – ösztönöznek a szervezők.

Bodor Tibor világot adott a világtalanoknak és követhető példát nekünk.

Fotók: Anher via Pixabay.com

kellepics via Pixabay.com

Fotó Bodor Tiborról: iszdb.hu

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2018. január 07 11:16
    A Biblia azt mondja: "Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága." (Jn 8,12) Ezt Jézus Krisztus mondta magáról. Szomorúan tapasztaljuk, hogy ezen a világon milyen sötétség uralkodik. Gyakran sötét erők irányítják az eseményeket, sötét szándékok húzódnak meg szépnek látszó törekvések mögött, sötétben tapogatnak tömegek - néha meglepően nagy önbizalommal -, és sokan élnek tudatlanságban Isten dolgait illetően. Aki őszinte, az magát is rajta kapja, hogy olykor milyen sötét indulatok és gondolatok mozdulnak meg benne, s néha olyan sötét cselekedeteken is tetten érjük magunkat, amelyeket nem szeretnénk világosságra hozni (Jn 3,19-21). Jézusról azt írja a Biblia, hogy vele „az igazi világosság" jött el a világba. Az, ami leleplezi a sötét dolgokat, aminél lehet helyesen tájékozódni, ráadásul Jézus nem azt mondta, hogy van nála világosság, hanem hogy ő maga a világosság, tehát belőle árnyékmentes fény árad. A hegyi beszédben azonban elhangzott egy másik állítása is. A benne hívőkről ezt mondta: „Ti vagytok a világ világossága." (Mt 5,14) Ez nem ellentmondás a Bibliában, hanem örömhír a számunkra. Jézus a világ világossága, de aki hisz benne, vagyis szoros lelki közösségben él vele, annak az életére kiárad Jézus világossága, s mint másodlagos fényforrás, tükrözi azt a világban. Jézus pontosan ezt tette tanítványai küldetésévé. Aki enged az ő hívásának, az kilép a sötétségből, megtanul világosságban járni, elkezd világítani másoknak is. Isten országát képviseli ebben a világban, s mutatja az utat a világ világosságához: Jézushoz. Teszi ezt nemcsak szavakkal, hanem megszentelt, tiszta életével is. Az ilyenekről írja Pál apostol: „romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban" (Fil 2,15). Világít-e így az életünk mások számára?
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk