Virtuális Pár-Percek Mihalec Gáborral

Immár köztudott, hogy a koronavírus okozta járvány, pontosabban az összezártság hatására Kínában megugrott a válások száma, ugyanis az ez idő alatt felhalmozódott feszültséggel sok pár már nem tudott tovább együtt élni. A vírus új, de a jelenség nem, hiszen nyaralás és karácsony után sokkal több pár kér terápiás segítséget, mint az év más időszakaiban. Innen jött az ötlet Mihalec Gábor számára, hogy tegyen valamit a magyar párokért: esténként a Facebook oldalán élő bejelentkezést (előadást, majd beszélgetést) tart Pár-Percek címmel. Hetente kétszer Zelencsuk Tímea táncpedagógus egészíti ki gyakorlati tanácsokkal.

A pszichológus a Facebook oldalán történő, utólag is visszanézhető élő videós bejelentkezéseket elsősorban azoknak a pároknak ajánlja, akik szeretnék a bezártságot nemcsak túlélni, de úgy megélni, hogy közben érzelmileg és párkapcsolatilag még fejlődjenek is. Ezért is időzítette este 9 órára, amikor a gyerekek már elvileg ágyban vannak és a szülők egymásra és önmagukra is tudnak figyelni.

Mihalec Gábor (ahogy a párkapcsolati pszichológusok többsége) előadásaiban, könyveiben rengetegszer hangsúlyozta már: ha tudatosan nem teszünk a kapcsolatunkért, annak minősége előbb-utóbb romlani fog, még az úgymond nyugalmi időszakokban is. Vagyis csak azok a párok tudnak fejlődni, akik tudatosan és folyamatosan foglalkoznak a kapcsolatukkal, időt és figyelmet szánnak egymásra és igyekeznek változtatni azon, ahol, amiben elakadásaik vannak. És ha ez normál helyzetben igaz, fokozottan igaz krízishelyzetben. Hiszen a járvány miatt eleve mindenkiben van egy adag „alapfeszültség”, egy állandó félelem, szorongás az egészségéért, szeretteiért, megélhetéséért. Közben pedig olyan kihívásokkal kell szembenézni, amire a máskor megszokott erőforrások (feltöltődés, kapcsolatok, sport, tanfolyamok) nem állnak rendelkezésre, így mind a fizikai, mind az érzelmi megküzdőképesség folyamatosan csökken. És egy ilyen hosszú összezártság alatt az is természetes, hogy előbb-utóbb előkerülnek a csontvázak a szekrényből, ami egyre nagyobb feszültséget generál a párok tagjai között. Egy ilyen úgynevezett krízishelyzetben tehát még többet meg kell tennünk a kapcsolatok erősítése érdekében, hogy minél jobban csökkenthessük az esetleges károkat.

Az esti élő videókban a pszichológus egy-egy témát (kommunikáció, konfliktuskezelés, szexualitás, időbeosztás, pénzügyek, családi örökségek, stb.) igyekszik módszeresen feldolgozni, sok példával bemutatni, miként lehet ebben a helyzetben is a legjobbat kihozni a kapcsolatukból. Az előadás után lehet kérdezni, Gábor igyekszik személyre szóló támpontokat, megoldásokat, tanácsokat is nyújtani. Elmondása szerint azonban ez nem párterápia, inkább prevenció; a komolyabb elhatalmasodott konfliktusokra továbbra is inkább a személyes konzultációt javasolja, amely ebben az időszakban szintén áthelyeződött az online térbe.

Hetente kétszer, szerdán és szombaton Zelencsuk Tímea párkapcsolat-gazdagító táncpedagógus is bejelentkezik a Pár-percek után, hogy a kapcsolódás gyakorlati részében segítsen. Az érintés művészetébe férjével, Győri Attilával együtt vezetik be a hallgatókat.

Cikkajánló: Minden döntésem és fájdalmam hozzátett valamit ahhoz a férfihoz, aki ma vagyok! – interjú dr. Mihalec Gáborral 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk