A bizalom megtörik, a szeretet soha – így állítható helyre a sérült bizalom

Őszinteség nélkül nem építhető bizalom. Ahol nincs őszinteség, ott a legfontosabb, legértékesebb emberi kapcsolatok, szeretetkapcsolatok vesznek a semmibe...

Őszinteség nélkül nem építhető bizalom. Ahol nincs őszinteség, ott a legfontosabb, legértékesebb emberi kapcsolatok, szeretetkapcsolatok vesznek a semmibe. A megtévesztéssel, hazugsággal, csalással, elkendőzéssel minden kapcsolat megreked, nem fejlődik, a bizalom sérül, majd teljesen eltörik. És ha egyszer eltörik, olykor szinte lehetetlen restaurálni. Egy, őszinteségen alapuló kapcsolatban lehetünk erősek, de időnként nyugodtan kimutathatjuk gyengeségünket, bizonytalanságunkat, tudva, hogy a másiktól feltétlen érzelmi támogatásra számíthatunk. Az őszinteség azt jelenti, hogy a párkapcsolatunkban is van bátorságunk vállalni hibáinkat, félelmeinket, zavaró gondolatainkat, önmagunkat. Tiszteletben tartjuk a másik kéréseit, tekintettel vagyunk egymás igényeire, képesek vagyunk megnyílni, legmélyebb vívódásainkat egymással megosztani.

A bizalom érzelmi biztonságot jelent, arról, hogy ráébredek, valaki ott van mellettem, és neki kitárhatom a szíved, levehetem álarcaimat, lebonthatom falaimat. Kinyilatkoztatja és érezteti: „velem biztonságban vagy”. A bizalom az az érzés, amikor tudom, hogy a másik ember megkérdőjelezhetetlenül és megingathatatlanul jó ember, és minden cselekedete a közös boldogulásunkat, jóllétünket építi. Nem csupán a társam, barátom és szerelmem, hanem minden szerettem és jóakaróm egy személyben. Benne bízhatok, mert tudom, hogy nem veszi el a női díszeimet, sem hitet, sem méltóságot, sem önbecsülést. Inkább szépséggel, kisugárzással, ragyogással tölti meg az életemet.

Ha belegondolunk, sokkal egyszerűbb őszintének lenni, mint terelni, elhallgatni, hazudni. Nem könnyebb, de egyszerűbb. Így nem szükséges taktikázni, kegyes hazugságokon agyalni, az őszinteség nyugalmat, tiszta lelkiismeretet ad, így bátran, nyíltan bele lehet nézni bárki szemébe. Az őszinteség ugyanakkor bátorságot is jelent, nyílt konfrontációt, ami letisztázott helyzeteket teremt. Ha egy kapcsolat azért szakadt meg, mert a bizalom elveszett hűtlenség, vagy hazugság miatt, akkor a fel nem dolgozott bizalomvesztést tovább hurcoljuk az új kapcsolat falai közé, és a bizalmatlanság lassan, alattomosan átitatja majd az új szerelmet. Lehet új kapcsolatot építeni úgy, hogy az előzőn még nem vagyunk túl. De a hordozott sérelmek, az indulatok nagy valószínűséggel ráterhelődnek az újra.

A párkapcsolatban folyamatosan jelenlévő féltékenység származhat a rossz családi mintából eredő kötődési zavarokból, hiszen aki gyermekként állandó bizonytalanságot tapasztalt meg a szüleitől, annak ez az érzelem beépül a zsigereibe. Kialakulhat gyermekként átélt testvérféltékenységből, de visszavezethető a folytonosan emlegetett önbizalomhiányra is, amikor egy önleértékelő ember nem tartja magát elég jónak a másik számára, és a gátlásaiból, félelmeiből adódóan feltételezi a hűtlenséget. A korai anya-gyermek kötődés biztonsága vagy bizonytalansága jelenik meg minden ragaszkodáson alapuló emberi kapcsolatban. Ha hiányt szenvedtél, örökösen várakoznod kellett a figyelemre, ez a frusztráció időnként majd bekopogtat párkapcsolatod ajtaján is. Ha valaki folyamatos kontrollt, ellenőrizgetést tapasztalt meg gyerekként, ha soha nem érezhette a boldog, felszabadult kiteljesedést, és senki nem tisztelte autonóm személyiségét, akkor az ő szemében a szeretet felnőttként is egybemosódik a kontrollal, tévesen így próbálja meg kapcsolatait működtetni. Ha gyerekként a legfontosabb, érzelmileg legközelebb álló emberek elhagyták, vagy eltűntek, majd újra feltűntek az életében, folyton hazudtak, becsapták, vagy soha nem váltották be ígéreteiket, akkor a gyanakvás, a bizalmatlanság ugyanúgy átlengi a felnőttkort, mert gyermekként azt tanulta meg, hogy még a szeretetkapcsolatainkban sem bízhat. A féltékenység, vagy hűtlenség miatt megrekedt kapcsolatban a párok gyakran terelnek, valójában elterelik a figyelmet az igazi problémáról, amelyet nehezükre esik kinyilatkoztatni, megfogalmazni, felvállalni a másik előtt. A bizalom helyreállításában mindkét félnek fontos segítő szerepe van! A csenddel, az elhúzódással csak a saját magunkba vetett bizonytalanság növekszik. Mi az, ami nem működik, és miért nem? Mi az, amin feltétlenül változtatnunk kellene? Ha valaki ki tudja mondani: én nem eldobni akarom, hanem megjavítani, akkor mutatkozik meg igazi, tiszta emberi tartása. Sok esetben csak párterápiás beszélgetések segítenek abban, hogy elinduljanak a gyógyító, bizalmat helyreállító folyamatok.

A sérült bizalom helyreállításában az alábbi lépések segíthetnek.

Fokozott megbízhatóság, kiszámíthatóság. Amikor bizalomvesztés történik, akkor a vétkes fél legyen fokozottan megbízható, legyen nyitott könyv, nyújtson hiteles kiszámíthatóságot az élet legapróbb dolgaiban is. Lépjen ki a tagadásból, ne bagatellizálja el a másik fájdalmát, és ismerje el a tettét, vállaljon teljes felelősséget, csak ez segítheti elő a kapcsolat gyógyulási folyamatát. A bocsánatkérés nem hozza el az azonnali megbocsátást, rengeteg türelemre és szeretetre van szükség. 

Beszélgessünk róla, ameddig szükséges. Milyen hibákat kellene felszámolni ahhoz, hogy elkerüljük a kapcsolatunk gyengülését és az újbóli bizalomvesztést? Mire van szükség a megerősödéséhez? Mi az, ami fájón hiányzik a hétköznapokból? A kölcsönös sértettség csökkentéséért mindent meg kell tenni, hogy új jövőkép épülhessen, és a két egymást szerető ember elkötelezettséget tudjon vállalni egymás iránt, bízva abban, hogy csalás, hazugság nem fog többé megtörténni.

Mindkét fél lássa át a saját részét a kapcsolat megromlásában. Ingadozó érzelmek, hegyek és hullámvölgyek jellemzik a bizalomvesztést követő időszakot. A megbántott félnek joga van szomorúnak, dühösnek, csalódottnak lenni, kérdezni, és megfelelő, őszinte, együttműködő válaszokat várnia. Ne maradjanak titkok, megválaszolatlan kérdések, ez csak újra befeszülést, érzelmi bezárkózást eredményez. Ugyanakkor tükröt kell állítania önmagának, és fel kell tennie a kérdést: vajon miért történt ez? Mivel járult ő hozzá a másik eltávolodásához, „másfelé álmodásához”?

Cikkajánló: Nem azért szeretlek, aki te vagy, hanem azért aki én vagyok melletted

A fogadalom megújítása. A bizalom megtörik, a szeretet soha. Nagyon fontos az elkötelezettség döntésének kinyilvánítása egymás felé, akár házasok vagyunk, akár nem. A bizalom, a türelem, a kommunikáció és a szeretet az, ami táplálja, virágoztatja a kapcsolatokat. Súlyos krízisekből is fel tudunk állni együtt, ha a szeretet valódi, ha egymás mellett a döntést valóban meghoztuk, és végül nincs más út számunkra, mint az, amelyen együtt haladunk.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter párkapcsolati tréner, képzésben mentálhigiénés szakember, író, tanár, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Matthew Fassnacht on Unsplash

Vince Fleming on Unsplash

Elizabeth Tsung on Unsplash

freestocks.org on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk