A férfi legbecsesebb alkotása a család, és ehhez valóban fel kell nőnie érzelmileg

Az érési folyamathoz kellenek fájdalmak az életben, hogy el tudja sajátítani a megbocsátás képességét, kudarcok, hogy újra és újra erőre kapjon, és fel tudjon állni, és kellenek szerelmek, szívleckék, melyekből megtanul szeretni, rajongani, és tisztelni a nőt. Kiből lesz a jó társ? Aki bármit képes megtenni a szeretett nőért, és amennyiben ez a nő férfiként bánik vele, ezt ő messzemenően értékelni fogja.

A nőnek férfira van szüksége. Persze, hogy védekezésből magára ölti a sebezhetetlen amazon nő szerepét, de a szíve mélyén tudja, ha olyan férfi áll mellette, aki valóban támasz, akkor a félelem, ez az ösztönös, megriadt védekezés eltűnik belőle.

Megváltozik a kapcsolat, ha belép a pár életébe egy harmadik szereplő, a gyermek. A gyermek újabb szerepkörökkel gazdagít, semmiképpen nem az a célja, hogy elvegyen tőlünk bármit is, sokkal inkább szerepgazdagodást ad ajándékba. A legnehezebb talán, hogy időben megtaláljuk egymás felé a visszautat, visszatérjünk a férfi-nő kapcsolatba, hogy újra lássuk egymásban a nőt és a férfit, a társat.

A várandós időszak befelé fordulása, majd az anyaság gyermek felé fordulása természetes és helyénvaló folyamat. A gyermek érkezésével a férfi is tanulja az apaságot, és nincs más dolga, mint „engedni” a feleségét anyának lenni, elmerülni ebben az új megtapasztalásban, és hagyni, hogy helyette, más lépjen első helyre a nő szívében. Mindeközben nem szűnik meg vágyni a fizikai érintést, ölelést, szexualitást. Ez nem könnyű folyamat, különösen akkor, ha a férfi még érzelmileg éretlen, aki szintén arra vágyik, hogy szerelmének ő legyen az első és egyetlen. A férfinak fel kell nőnie és tovább engedni önmagát az apaszerepbe. De ehhez el kell fogadnia, hogy élete mérföldkőhöz érkezett, fel kell vállalnia élete soron következő fontos ciklusát: a felelősségteljes gondoskodást a családról. Mindez fizikai és érzelmi terhet is jelent. Ha nem kap ebben érzelmi támogatást, megbecsülést a mellette élő nőtől, hogy társként és szeretőként is mellette áll, akkor a kapcsolaton rés támad, kifelé fordulhat a kapcsolatból, menekülést remélve munkamániában, függőségekben, vagy a figyelem, az elismerés, a szenvedély, a szex morzsáit keresve más nők karjaiban.

A nő mindennapjaiban a fokozott, ösztönös támaszigény lép első helyre, jobban vágyja az érzelmi és fizikai komfortot, mint valaha, szeretné, ha a férfi szavakkal, gyengédséggel, figyelemmel, tettekkel erősítené biztonságérzetét. Fokozott igénye van a támaszra, több jelenlétet, figyelmet, és több empátiát is vár el a mellette álló férfitól. Ösztönösen fizikai, érzelmi biztonságra törekszik, és a férfi emiatt érezheti azt, hogy korlátozva van, „kritizálják”, „piszkálják”, hirtelen felerősödnek a vele szemben támasztott elvárások. Természetes, hogy mindketten megrémülnek a konfliktusok hosszú távú fennmaradása miatt, mégis nagyon fontos, hogy merjék felvállalni szorongásaikat. A viták feloldása csak őszinte beszélgetésekkel, egymás szempontjainak megértésével, és ami a legfontosabb szeretettel érhető el.

Az eddigi nő-férfi kapcsolati szerepet egy időre átveszi az anya-apa viszony. Ízlelgetjük ezt az új szerepet, könnyen átváltunk az apa-anya megszólításra. Ez intő jelzés lehet arra, hogy a párkapcsolat elcsúszott az idők folyamán. Nem tudatosodik bennünk, hogy az apa-anya szerep a kapcsolatunktól elválasztott szerepet tölt be, a szülői szerepet. Az idő múlásával észre sem vesszük, hogy az állandó, megszokott apa-anya megszólítással valójában szülői funkciónkat erősítjük, és lassan eltűnik párkapcsolati szerepünk, az intimitás, az egymásra nőként és férfiként tekintés hangsúlyossága. Miért szólítjuk így egymást? Tiszteletből? Elismerésből? De ha mindig csupán szülők vagyunk egymás szemében, mikor vesszük észre a társat, a szeretőt, a férfit, a nőt? Létezünk Mi, a párkapcsolati intim szerepünkben, és csak azután jön a szülői funkció. Vagyunk Mi, és van a gyerek. A mi harmonikus, és kiegyensúlyozott, érzelmi biztonságot nyújtó szövetségünkben nevelődik, fejlődik egy egészséges lelkületű, boldog gyermek.

CikkajánlóLegyek én körötted valami szelíd és nem bántó emlék
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A baba már az anyaméhben felismeri az apa hangját és érintését. Az apa gyakori simogatása, közelsége, hangjának tónusa, a rendszeres kontaktus felvétel a babával, fontos mindkettőjük számára. A baba érzékeli az érintést, reagál is rá, például közvetlenül az apa keze alá „bújik”. Azt is megkülönbözteti, ha az apa közvetlenül hozzá beszél. Császármetszések után a babát az apuka kezébe adják, általános tapasztalat, hogy az újszülött felismeri a hangját, nyugodt, szemlélődő, nem sír. Az apa szerepe már a csecsemőkorú gyermek életében is fontos. A kötődés az apával, egy kicsivel később, de ugyanúgy kialakul, mint az anyával.

Az apa máshogyan kommunikál, és máshogyan játszik a gyerekkel, izgalmasan, kiszámíthatatlanul, birkózva, küzdve tanít győzelemre, vereségre, empátiára, kreativitásra, és arra, hogyan védje meg magát. Az apai játék felbecsülhetetlen fontosságú, kalandos, veszélyes, „apás”, mégis messzemenően biztonságos. Megmutatja, milyen az anya által teremtett, zárt, vattapuha biztonságon túli világ.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: People photo created by senivpetro - www.freepik.com

People photo created by senivpetro - www.freepik.com

Love photo created by prostooleh - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk