A hűséget könnyűvé és örömmel viselhetővé kell tenni

A hűség döntése az én csendes, belső ünnepségem, amelyben nem is a társamnak, hanem önmagamnak fogadom meg, hogy vele megelégszem.

A döntés meghozatalához egyszemélyes jelenlét szükségeltetik, a fogadalmat egyedül teszem, így önmagamnak tett ígéretemhez, a döntésemhez, maradok hűséges, ha hozzá hű leszek. A kimondott szavak csupán a szertartást varázsolják széppé, döntés nélkül a hűségeskü ott marad értelmetlenül, erejét veszítve, beteljesítés nélkül.

„tedd könnyüvé énnekem ezt a nehéz hűséget”

A hűséget könnyűvé és örömmel viselhetővé kell tenni. Ne legyen mellkasunkra telepedő teher, ami nem juttat szabad levegőhöz. Ne kössön gúzsba, ne korlátozzon, és ne legyen „talpig nehéz”, így kéri Rejtelmek című versében József Attila Flórát. A hűséggel az álmaimat nem adom fel, és az életet a maga teljességében élem.

Együtt emelkedünk, fejlődünk, kreatív energiáink szárnyalnak, vele úgy tudok elköteleződni, hogy könnyedén és örömmel tudom összeegyeztetni saját magamat, vágyaimat, céljaimat, és kapcsolatunk működtetését. Nincs hiányérzetem, hogy keresgélni, folyton vibrálni kell, keresni, várni valami újat, a jelenleginél jobb, szexibb, ideálisabb verziót. Nem kell máshol a szomjamat csillapítani, sem lankadó önbizalmamat külső kapcsolatokban „izmosítani”. A hűtlenség nem fogható génelméletre, hormonok tombolására, bármilyen lelkesen hirdetik a párkapcsolati szabadság lelkes szószólói. Mert ahogyan a hűség döntés, ugyanúgy a hűtlenség is az, és hivatkozhatunk csalfa természetre, családi halmozottságra, hormonok tombolására, túl sok italra, kémiára, génelméletre. De mindez csak magyarázkodás. Az igazság az, hogy belemegyünk, mert így akarjuk. Valami fontos hiányzik ilyenkor a meglévő kapcsolatból valami alapvető, mint a kocsiból az üzemanyag, vagy egy beteg, legyengült testből a vitaminok, amelyek megújítanák a fáradt sejteket. Valami, ami feltöltené színekkel és élettel ezt a legyengült, energiáit vesztett szerelmet.

Olvasd tovább a cikket a felhívásunk után! Idén már csak három alkalommal, de három különleges témával várja a férfiakat és nőket BEDŐ IMRE Férfiak Klubja-alapító, bestselleríró és keresett előadó az Ötvösműhely nevű méltán sikeres előadás-sorozaton! (Alkamanként külön kell regisztrálni és támogatni!) Kattints a képre a részletekért:

Csak akkor tud beférkőzni egy harmadik két ember kapcsolatába, ha azon rés, hasadék támad!

A rés mindig valamilyen hiányállapot: szőnyeg alá söpört problémák, éretlen konfliktuskezelés, elfojtott sérelmek. Mindig kényelmesebb máshol, más karjaiban keresni a vágyott figyelem, az elismerés, a szenvedély, a szex morzsáit, mint a társad tükrébe belenézni, leülni, beszélni és beszéltetni. A megcsaló gyenge jellem, tele bizalmatlansággal, önértékelési problémákkal, konfliktuskerüléssel és félelmekkel, hogy ő maga, és amit nyújtani tud, nem elég. Ha nem így lenne, akkor nem a vészkijáratot választaná, hanem belépne a bejárati ajtón, nyíltan felvállalva negatív érzéseit, elégedettlenségét, meg nem értettségét, vágyait. Beszélne és beszéltetné a társát. A félrelépés szó valamiféle véletlen, tudattalan, ideiglenes eltévelyedést sugall, mintha valaki tévedésből térne le eddigi útjáról, és nem is tehet róla, nem figyelt, így alakult, más irányba tévedt, félrelépett. Pedig aki félrelép, nagyon is tudatában van a döntésének, azért lép félre, mert az eddigi úton már nem akar járni, nem jó neki. Egy megcsaló számára a meglévő kapcsolat nem döntés, hanem egy bármikor feladható lehetőség.

A férfit elcsábítani, a nőt meghódítani majd mindig fűszere marad a kapcsolatnak

A hűség maradjon könnyű, megnyugtató, érzelmi biztonságot hozó, és örömmel viselhető. Tegyük könnyűvé őszinte beszélgetésekkel, érett konfliktuskezeléssel, minőségi idővel, figyelemmel, intimitással, érzelmi biztonsággal és ezer bajon át való ragaszkodással. Ne az legyen a cél, hogy az első idők intenzitását visszahozzuk a kapcsolatunkba, mert bármennyire szeretnénk, ez nem lehetséges. A rózsaszín ködbe bugyolált szerelem két-három év után átalakul, a kötődés érzése válik meghatározóvá, és bár a kapcsolat szoros marad, mégsem marad ugyanolyan. Minden jól működő kapcsolat egyik titka, hogy elfogadjuk a tényt, az folyamatosan változik és fejlődik.

Ha minden a rutinról szól, akkor nagyon nehéz vonzónak, vágyottnak maradni a társunk szemében. Nehéz folytonosan megújulni, új oldalunkat mutatni, mégis ez is fontos ahhoz, hogy ébren tartsuk a szenvedélyt, a szeretetteljes kötődést. Tudnunk kell kissé elérhetetlennek lenni, izgalmasnak maradni, legyen saját életterünk, örömöt hozó, lelkesítő munkánk, privát tevékenységeink, melyek során feltöltődünk. Tanuljunk meg újra vágyakozni egymás iránt. Teremtsünk hiányérzetet, járjunk időnként saját utunkon, és hozzon megelégedettséget privát kis birodalmunk, hogy aztán feltöltődve térhessünk haza egymáshoz. A vágy féktelen, spontán és kiszámíthatatlan, nem ismeri a rutint, a komfortzónát, az ismétléseket, a monotóniát. A vágy legnagyobb ellensége éppen az, amire egy tartós kapcsolatban megnyugvást hoz: a stabilitás. A tartós párkapcsolat megbízhatóságot és közelséget jelent, de a vágy nem bírja a kontrollt, kedveli az újdonságot, az ismeretlen, járatlan utakat, és bizonyos távolságot igényel. Minél inkább benne vagyunk a kapcsolat komfortzónájában, annál inkább ügyelünk az önállóságra, a bevált mozdulatokra, vagyis vigyázunk, hogy benne maradjunk a komfortzónában.

Cikkajánló: Az egymásra fordított idő a szeretet igazi mértéke

A csábítás játékát tehát akkor se hagyjuk abba, ha végre „elejthetett” a vadász, mert pontosan az ő öröme, a sikerélménye tartja fenn az izgalmat és a vágyat közöttünk nap, mint nap. A férfit elcsábítani, a nőt meghódítani majd mindig fűszere marad a kapcsolatnak. Nem az a cél, hogy állandóan a kezdeti szimbiózis, a szenvedélyszerelem állapotában lebegjünk, mert ez lehetetlen. Hanem, hogy minden életciklus-változásban, életszakaszban, krízisben megtaláljuk az egymáshoz vezető utat. A tűz, a szenvedély szelídül, a kötelékünk dinamikája átalakul, de ha mindketten úgy akarjuk, áthozható, átemelhető a párkapcsolati szakaszokon.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: Scott Broome on Unsplash

Nathan Dumlao on Unsplash

Brooke Cagle on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk