A leggyakoribb hibáink a párkapcsolati kommunikációban

Szeretünk valakit, de egyre inkább nyugtalanít, és fájó hiányérzetet hoz a felismerés, hogy együtt nem tapasztalhatjuk meg a bizalmat és az érzelmi biztonságot, amely a kapcsolatunk fejlődéséhez szükséges. A szerelem nem elég, ha nem jár együtt tudatossággal, megfelelő önismerettel, ezen belül érzelmi intelligenciával, kompromisszumkészséggel, szeretetalapú kommunikációval, lemondással, türelemmel, döntéssel és összetartó szeretettel.

Ítélkezés, személyeskedés

A sértő szándékú kritika, verbális agresszió, személyeskedés, a másik érzékeny pontjainak feszegetése persze, hogy feszültséghez, sértődéshez, beforduláshoz, eltávolodáshoz, érzelmi falakhoz vezet. („Unalmas vagy”, „Igénytelen vagy”, „Figyelmetlen vagy.”) Az ítélkezés során hibáztatás történik, amire a megfelelő reakció a védekezés, a düh és a visszatámadás.

Egyoldalú szónoklatok, kioktatás

Végig sem hallgatjuk, meg sem halljuk, túlságosan el vagyunk foglalva saját magunkkal, pedig sokkal többet tanulhatunk és nyerhetünk azokból a pillanatokból, amikor a másikra figyelünk. Mégis állítólag mindössze 12 másodpercig vagyunk képesek arra, hogy meghallgassuk egymás szempontjait, aztán hirtelen késztetést érzünk a közbevágásra, az önkifejezésre. Nem egyoldalú, választ sem váró szónoklatra, dominanciát hangsúlyozó kioktatásra lenne szükség, hanem odaforduló figyelemre, tisztázó beszélgetésekre, őszintén egymásnak szegezett szavakra, egymás végig hallgatására, és arra, hogy együtt, tégláról, téglára bontsuk le „egofalunkat”.

A másik érzéseinek elbagatellizálása

„Ne hisztizz már, nem olyan nagy dolog ez, miért kell annyira felfújni?” Ezekkel a kijelentésekkel a társam idővel teljesen leszoktat arról, hogy visszajelzést adjak érzelmi állapotomról. Nincs érzelmi válasz, nincs értő hallgatás, nem teszi félre a saját szempontjait, nem tekint az én szememmel életünk aspektusaira. Nem ösztönöz arra, hogy nyíljak meg előtte, és ne féljek megmutatni a sebezhetőségemet, merjek beszélni a legmélyebb, legsötétebb vívódásaimról is, mert ő jelen van és figyel rám.

Megoldási javaslatok rákényszerítése a másikra

„Így kellett volna”, „ezt kellett volna tenned”. Ezekkel a kijelentésekkel a társam az alkalmatlanságomat, az autonómiámat, az önállóságomat kérdőjelezi meg. Kirekesztettnek érzem majd magam, és a problémák megoldásának felelősségét teljesen ráhárítom, aki idővel kényelmetlenül fogja érezni magát ebben a szerepében.

Számon kérő, utasítgató, vádaskodó kérdésözön

„Miért nem érkeztél időben a megbeszélésre? Most nem lennél ilyen frusztrált!” Az ilyen kérdések védekezésre, az érzelmek tagadására késztethetnek, szorongást vagy megfelelési kényszert szülnek. A kérdésözönre egyáltalán nem tudunk megfelelő válaszokat adni, sokszor inkább bocsánatot kérünk, csak hogy kimenekülhessünk a helyzetből.

Minden kommunikációs hibára megoldás az empátia. Saját érzelmeim felismerése mellett ugyanilyen fontos a társam érzelmeinek, hangulatának felismerése, „dekódolása”. Az igazi boldogságot hozó adok-kapok egyensúly a párkapcsolatban csak úgy tud kialakulni, ha képes vagyok teljes szívvel, elmével belehelyezkedni a másik világába, és nem sajnálni erre az időt, energiát, tanulást. Az empátia, a támogató együttérzés, az értő hallgatás, a másik lelkiállapota iránti érzékenység a stabil kapcsolatok lényege. Egy empatikus társ képes ráhangolódni a társának rezgéseire, ösztönösen, érzékenyen és hitelesen olvas a szívben, megérti a testtartás, mimika, hangszín, gesztusnyelv üzenetét, hogy mindezek mit árulnak el az ő érzelmi állapotáról. Ez a fajta érzékenység, a helyes ítélkezés felbecsülhetetlen ajándék egy párkapcsolatban. Ahol nincs empátia, ott meg nem értettnek érezzük magunkat, ott lassan bezárkózunk egymás előtt, végül beáll a csend, és a társas magány felé sodródik az egykor eleven, meglepetésekkel teli kapcsolat. Az empátia, az értő figyelem hozza el leginkább az érzelmi biztonságot, amelyre kapcsolatainkban oly sóváran vágyunk. Akire figyelnek, akit végig hallgatnak, akinek szempontjait befogadják, az érzi, hogy ő számít, hogy szerethető, alkalmas, törődnek vele, és tudja, hogy a társa megérti, elfogadja, és jöhet bármi, érzelmileg támogatja.


Cikkajánló: Empátia nélkül nincs meghitt párkapcsolat 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A beszélgetéseknek mindig szabályai vannak. Az egyik legfontosabb: egymás meghallgatása kritika, vádaskodás és félbeszakítás nélkül. Amikor egyikünk beszél, a másik értő figyelemmel, félbeszakítás nélkül hallgatja, majd neki is joga van válaszolni. Az érzésekre figyeljünk, és ne mindig a tartalomra.

Fontos igazság, hogy az empátia gyakorlása kettőnkről szól. Ha valaki nem képes jól kifejezni, vagy egyáltalán nem fejezi ki érzéseit, akkor nehéz vele empatizálni. Ha valaki „nem engedheti meg magának”, hogy elgyengüljön, lebontsa érzelmi falait, gyengeséget, szomorúságot mutasson, akkor nem engedi meg azt sem, hogy együtt érezzenek vele. Túl sokat beszélünk a semmiről, vádaskodunk, rágódunk és gyanúsítgatunk, miközben sokszor semmi másra nem vágyunk, mint egy együttérző szóra, egy erőt adó érintésre, hogy a másik ember a karjaiba zárjon.  Sokszor nincs is szükség szavakra, egy ölelés is elég az empátia kifejezésére, felold és felmelegíti a szívet.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Woman photo created by freepik - www.freepik.com

Coffee photo created by drobotdean - www.freepik.com

Tree photo created by bristekjegor - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk