A legnagyobb erény

Föl mered tenni magadnak a legkínosabb kérdéseket? Önmagadról és a vágyaidról? És vajon szembe mersz-e nézni a válaszokkal? Mert, ha már a kérdés megvan, biztosan megérkezik a válasz is. Ami épp annyira lesz sokkoló, mint amilyen kínos a kérdés.

Milyen tulajdonságok jutnak először eszünkbe, ha egy ember erényeire gondolunk? Kedvesség, figyelmesség, szeretet, gondoskodás, jó szívűség. Minden bizonnyal ezek szerepelnének első helyen. Valószínűleg azért, mert sokak életéből ezek hiányoznak. Egy kedves, figyelmes, szerető, gondoskodó és jó szívű társ. És így okkal fogalmazódik meg egy ilyen társ vágya. De nem ez a helyes kívánság, és amíg nem ismered magad elég mélyen ahhoz, hogy a helyes kívánság megérjen benned, addig ezeket sem kaphatod meg. Mert ezek egy mélyebb személyiségtípus tulajdonságai, amivel talán még szembe sem mersz nézni. Hiszen, hogyan is ismernéd föl, ha nem tudod, hogy kit keresel?

Kezdj el kérdéseket föltenni magadnak és a végén el fogsz jutni ahhoz, ami még hiányzik belőled. Ez pedig az első lépés lesz, hogy a szívből jövő, értékes vágyaidat felismerd!

Milyen embernek kell lenned ahhoz, hogy egy társadalomban, amely mogorvaságra és elzárkózásra nevel, kedves legyél? Milyen embernek, hogy figyelj családodra, társaidra, mikor ők nem figyelnek rád, hogy szeress, és azt kimutasd, hogy az elégedettség és a hála épp oly fontos legyen az életedben, mint a panaszkodás és elégedetlenség? És milyen embernek kellene lenned, hogy jószívű légy, miközben a világ tele van kizsákmányolással, jogtalanul megszerzett haszonnal? Vajon egy nap hány példát látsz arra, hogyan tesszük magunkévá azt, ami nem a miénk? Ne gondolj nagy dolgokra, elég egy negyed csomag papír az irodából vagy pár pluszban beírt munkaóra, néhány liter benzin a céges autóból, esetleg az áruházban elmajszolt pék süti. Ugye milyen apróság? De attól még lopás.

És ez még mindig csak a felszín, ha az emberi személyiség összetettségét nézzük. Mélyebb és sokkal kínosabb kérdéseket kell föltennünk magunknak ahhoz, hogy mélyebben is érthessünk, és valódi vágyakat kívánhassunk.

Milyen embernek kellene lenned, hogy ne csald meg, miközben nem szereted? És mi kellene ahhoz, hogy elhagyd, mikor nem rossz a kapcsolatod, de tudod, hogy ennél jobb is lehetne? És milyen emberré kellene válnod ahhoz, hogy családot tudatosan, felelősségteljesen és ne pótlásként vagy pánikként alapíts? Hogy hallgass a megérzéseidre, hogy eldobd a biztonságot és stabilitást? Hogy vállald a megélhetési gondok lehetőségét, az emberek sajnálkozó pillantását és a magányosan töltött estéket, a kiszolgáltatottságot, a félelmet?

És mi kell ahhoz, hogy végre átéld a hiányt? Hogy ne töltsd a lelkedben tátongó űrt olcsó kapcsolatokkal, vásárlással, falánksággal, munkamániával? Mi hiányzik belőled ahhoz, hogy önmagad mélyére nézz meglátva minden rossz tulajdonságodat, kicsinyességedet, törékenységedet? És mi kell ahhoz, hogy igazán mélyről és tiszta szívből kívánhass?

Megvan a válasz?

Igen, a legnagyobb erény. A BÁTORSÁG.

Mert mindenhez bátorság kell. Bátorság kell a kedvességhez, a tisztességhez, a félelmeidhez, a hiányhoz, a vágyaidhoz.

Bátorság kell még ahhoz is, hogy bátorságot kívánj és ahhoz is, hogy ha megkaptad, használd.

Belicza Bea újságíró

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: Fried Dough via Foter.com / CC BY

GDJ via Pixabay.com

PeteLinforth via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk