A nő és az elvárások

Egy férfi legyen férfias, erős, markáns és határozott, de ne túlságosan, mert akkor már agresszív, és dominálni próbál, velünk pedig ne legyen erőszakos senki fia, sem verbálisan, sem fizikailag. Legyen érzékeny lelkű és romantikus, de várjunk csak, ne legyen túlságosan galamblelkű, legyen képes megvédeni önmagát, és erős, kidolgozott bicepszének védelmező ölelésében tűzön-vízen át óvjon minket, az imádott nőt mindhalálig. Legyen előzékeny és lovagias, de tudja, hol a határ, nehogy szexistának titulálják. Legyen öntudatos jellem, karakán és markáns, de az ég szerelmére, ne legyen macsó, érzéketlen, szívtelen tapló, mert hosszú távon érzelmileg kiéhezetté válunk mellette.

A macsó a nő valódi emocionális igényeit úgyis mindig figyelmen kívül hagyja, nem kell az ilyen nekünk. Ezért megszelídítjük, megpuhítjuk, kitépjük a szárnyait, és amikor nyertünk egy kedves, gondoskodó, kívánságainkat leső férfit, lehet, hogy ilyen formájában már nem is igazán érdekes. Legyen inkább kissé kiszámíthatatlan, kifürkészhetetlen, legyen meg benne az a mindenkori vibráló, izgalmat hozó bizonytalanság, és a mindenható, nyers, rosszfiús keménység. Legyen rosszfiú, de ne törje össze a szívünket.

Elvárások

Legyen művelt, olvasott és intelligens, mert az intelligencia szexi, de ne legyen fennhéjazó, okoskodó, és tudálékosan arrogáns, attól lúdbőrözik a hátunk, de nem a gyönyörűségtől. Találja ki, mi jár a fejünkben, és mi okoz nálunk tartós befordulást, amikor azt mondjuk, semmi bajunk nincsen, de tekintetünk szemmel ver, és villámokat szór. Értse meg hirtelen hangulatingadozásainkat, még akkor is, amikor azon kívül, hogy a hajvasaló szétégette az ujjunkat, mi magunk sem tudjuk, mi bajunk van. És azt is értse meg, kell az a cipő, mert az élet túl rövid, majd szorítunk annak helyet az ágy alatt.

Építsen karriert, legyen sikeres, ambiciózus, tartós pénzügyi biztonságot nyújtó, munkájában célratörő, de ne váljon dicsvágyó, folyton sikerszomjas akarnokká, aki folyton háttérbe szorítja a családot a munkával szemben. Képezze magát, de inkább ne iratkozzon be arra az esti tanfolyamra, mert az tőlünk, a családtól veszi el az értékes minőségi időt. Mindig mutassa ki, hogy odavan és megőrül értünk, de ne legyen túlságosan szexcentrikus, értse meg, mikor van csupán meghitt bújásra, szeretetteljes simogatásra, bátorító ölelésre szükségünk.

A fenti kissé szarkasztikus lista a végtelenségig bővíthető. Nem a kommunikáció hiánya, nem a pénzügyi problémák, és nem az eltérő szexigény jelenti tehát a legnagyobb problémát. A csendes, lopakodó kapcsolatgyilkost úgy hívják elvárások.

A párkapcsolati adok-kapok érzékeny egyensúlyának megtanulása igazi művészet, egy követendő viselkedésminta, melyet pozitív értelemben vett alázattal, és odafigyeléssel kell ápolni, szintet tartani. Mégis, van néhány nagyon is fontos dolog, amit igenis szégyenérzet és magyarázkodás nélkül mindenki bizalommal elvárhat a partnerétől. Lelkiismeret-furdalás nélkül közölheti, hogy ez alanyi jogon jár, de oda-vissza működik: amit elvárunk, azt kell nyújtanunk! És ha mindkét fél arra törekszik, hogy ezt a néhány dolgot odaforduló figyelemmel és szeretettel megadja, akkor talán mindenki tudni fogja, mi egy boldog párkapcsolat titka.

Tisztelet, gondoskodás, együttérzés…

Idő. Minden kapcsolat alapja az együtt töltött minőségi idő. A minőségi idő lényege az együttlét és az egymásra fordított osztatlan, szeretetteljes figyelem. Mindezt elraktározzuk, kellemes, bizsergető élményként újra előhívjuk, és a folytonos gyakorlásra törekszünk.

Tisztelet. Aki tisztel, elismeri az erősségeidből fakadó erényeket, és elnéző a gyengeségeiddel. Nem figuráz ki, nem tesz nevetségessé. Nem hánytorgat fel régmúlt sérelmeket, utadat észrevétlenül segíti, pozitív megerősítése, dicsérő szavai ösztönöznek, új erőt adnak.

Intimitás. Az intimitás nem ugyanaz, mint a szex. Az intimitás azt jelenti, hogy átengedem a társamat a bizalmatlanságom burkán, és egészen közel engedem, hogy megismerje és megtanulja a sebezhető énemet. Hogy „megtanuljon és elsajátítson” engem, ismerje minden arcomat, hangulatomat, rezdülésemet.

Figyelem. Elvárhatod a társadtól, hogy figyelemmel és érdeklődéssel forduljon a dolgaid felé. A munkád, emberi kapcsolataid, rémálmaid, rossz napod, élményeid és érzéseid felé tárja ki a szívét, legyen a te örömöd ugyanúgy az ő öröme, és fordítva. Szeresse a személyiséged is, sikereid töltsék el büszkeséggel, véleményeid, gondolataid, érzéseid felé forduljon érdeklődő figyelemmel.

Gondoskodás. Nem drága ajándékokat vagy luxusutazást jelent, hanem minden olyan törekvést, ami a társam boldogságát, jólétét, érzelmi biztonságát, bizalmát erősíti. A gondoskodás, a társam igényeinek figyelembevétele nem okoz lelki terhet, nem kerül sok energiába, és nem igényel sok előkészületet. A gondoskodó nagylelkűség a szeretett személyről az egyik legszebb ösztönös tevékenység.

Tapintatosság. Egy figyelmes partner tudja, mikor, mit mondjon, vagy maradjon csöndben. Világosan és érthetően kommunikál, de ez soha nem durva, bántó, vagy sértő. Képes a dolgokat a másik szemszögéből megvizsgálni, és ily módon döntést hozni. Egy társ nem dédelgetni való plüssállat, hanem önálló akarattal felruházott (szeretni való) hús-vér emberi lény.

Együttérzés. Ha fáj valami, akkor tudjam, az ő karjaiba menekülhetek. Ott kisírhatom magam, kiadhatom a fájdalmamat. A puha védelemben menedékre találok, szavai simogatnak és nyugtatnak majd. Nem kell, hogy faggasson, vagy olvasson a gondolataimban, és nincs szükség „az ugye megmondtam” kezdetű, fölösleges megnyilvánulásokra sem. Ölelő karok kellenek és együtt érző szavak, semmi más.

Cikkajánló: Az érték unalmas?

A szeretet feltétel nélküli kimutatása. Nem tesz szeretetkoldussá, nem pipettán adagolja a gyöngédséget és a szerelmet. Az érzelmi biztonság és bizalom nyugalmat ad. Az otthonunk erődítmény lesz, puha-meleg fészek, ahová jó hazamenni.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: spirit111 via Pixabay.com

FunkyFocus via Pixabay.com

StockSnap via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2017. szeptember 23 11:08
    Addig, amíg az emberek, a férfiak szeme nem nyílik fel arra, hogy meglássák, miben vannak, addig nem tudnak szembeszállni a varázslónőkkel. Nem tudják megharcolni ezt a csatát. Azt látjuk, hogy ahol a varázslás működik, ott a férfi szellemileg tönkremegy!
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk