A szeretet türelmes

Akkor valódi és igaz a kapcsolódásunk, amikor megértjük, soha senki másért nem tennénk meg ennyi mindent, nem invesztálnánk ennyi energiát, viselnénk el ennyi jellemformáló konfliktust, hullámvölgyet, hogy együtt jobb legyen. És mindig jönnek újabb élethelyzetek, életciklus-változások, melyek hatással lesznek ránk, melyeken dolgozni kell, melyeken esetenként együtt is kell dolgoznunk.

Az elköteleződéssel a megérkezés érzése csak a kezdet. Nem egy stagnáló, megrekedő állapotba érkezünk, hanem elkezdődik közös izgalmas, önismereti utunk, és muszáj szívvel-lélekkel kimondani a következő szavakat: készen állok, hajlandó vagyok, kíváncsi vagyok, türelmes vagyok, kompromisszumképes vagyok. A „boldogan éltek, míg meg nem haltak” után tévhit, hogy minden szépen kiszámítható és konfliktusmentes. Még csak ezután jönnek az összecsiszolódás buktatói, a közeledések, távolodások, mosolyszünetek, hatalmi harcok, ideiglenes elfordulások, nagy kibékülések, kirobbanó boldogság, diszharmónia, a jó és rossz körforgása, ezek mind a kapcsolat dinamikáját adják. Addig tart majd a kapcsolatunk, ameddig fejlődünk benne, ameddig együtt tartunk valahonnan valahova. A fejlődéshez, a lelki gazdagodáshoz, a növekedéshez, egymás emeléséhez idő, az összecsiszolódás rengeteg elrettentő pillanatához pedig döntés és szeretet kell. A szeretet pedig türelmes.

A fejlődés része a felismerés és az ebből fakadó megnyugvás, hogy belátjuk, be merjük ismerni, vannak nehézségeink. De egyúttal ki is tudjuk mondani: igen, vannak nehéz időszakaink, mégis van belőle kiút, mert mindketten így akarjuk. És ez így van jól, ez a szeretetkapcsolatok normális rendje.

A kapcsolatoknak végig kell lépdelniük a fejlődés fokain, és meg kell harcolnunk a kríziseinket, létrehoznunk egy szeretetburkot, egy szoros intimitást, egy biztonságos védvonalat, amin nem támadhat rés. Egymás rajongói és nem riválisai vagyunk, együtt örülünk minden sikernek, mérföldkőnek, nem tekintjük a másikat versenytársnak, nem akarjuk legyőzni, az igazunkat hajtogatni, minden áron dominálni. Mert aki igazi társ, az mindig veled együtt akar odaérni. A kapcsolatunknak saját szokásokat adunk, mikrokultúrát teremtünk, melyben az állandóság, a biztonságérzet és szenvedély egyensúlya adják a nyugalmat. Megtanulunk kommunikálni, a konfliktusokat jól kezelni, vágyainkról nyíltan, félelmek nélkül beszélgetünk. Kialakul egy igazi, realitásokon nyugvó elmélyülés, végleges összetartozás, egy szövetség.

A szeretet türelmes. A társ az az ember, aki valóban jelen van mellettem, és tiszta lélekkel, kompromisszumkészséggel, néha lemondással, háttérben maradással, és rengeteg türelemmel csiszolódik bele abba a szerelembe, és engedi is önmagát igazivá tenni. Egy kapcsolat megéréséhez, elmélyüléséhez idő kell, csak így fejlődhet hosszabb távon erős kötelékké. Manapság sokszor a legfontosabb dolgok nem érdemelnek időt és türelmet, így a szeretetkapcsolatok sem. Rögtön azt a párkapcsolati érettséget és érzelmi biztonságot keressük, amely csak idővel fejlődhet ki. Alig ismerjük még egymást, de instant módon, mohón vágyjuk a feltétlen összetartozás állapotát, mely csak idővel érkezhet meg. A legkisebb, leghalványabb vonzalom esetén már párkapcsolatot kezdünk, eszünk ágában sincs a legjobbat kihozni a másikból, vagy energiát, figyelmet áldozni rá, azonnal a tökéletest akarjuk, legyen okos, legyen vonzó, legyen jó szerető, legyen egzisztenciálisan is rendben, legyen vele minden szép, mint a romantikus filmeken. Ha esetleg kiderül róla, hogy esendő földi halandó, feldolgozni való múlttal, vagy kibeszéletlen, múltbeli sérelmekkel, vívódásokkal, ejtenünk kell, nincs idő mások lelkét gyógyítgatni. Összekeverjük a szeretetet más érzésekkel. Pedig a vonzódás, a ragaszkodás nem elköteleződés, a csók semmit nem pecsétel, az érintés nem fogadalom, a vágy nem szerelem. Szabadidőpartnert keresünk, mert hol stresszes, hol monoton életünkben kell valaki, aki felvidít, aki szürke napjainkat kalandossá varázsolja. Nem köteleződünk el, nem nyitunk szívet, nem adjuk át egészen önmagunkat. A tisztelet, a lelki kapcsolódás, a kötődés, a társszerelem kialakulásához idő kell – és ez az, amit sokszor nem várunk ki. Ahhoz, hogy az érzések kifejlődjenek bennünk, és valódi, érett érzelmekké alakuljanak, ami ezután a teljes párkapcsolati hozzáállásunkat meghatározza, ahhoz időre, odaforduló figyelemre, szeretetre és türelemre van szükség.

Cikkajánló: A bizalom megtörik, a szeretet soha – így állítható helyre a sérült bizalom

Senki nem születik igazi társnak, csak valaki mellett válik azzá. Tudunk-e együtt emelkedni? Segíteni fogjuk egymás jellemfejlődését? Jó hatással vagyunk egymásra? Felfelé vagy lefelé húzzuk egymást? Támogatni fogjuk egymást céljaink, terveink elérésében? Kell hozzá döntés, kitartás és türelem. Pontosan látjuk a másik hibáit és gyengeségeit. Maradéktalanul, illúziók nélkül fogadjuk el egymást, de nem szakítjuk meg az utat, nem teszünk kerülőket, nincsenek menekülőútvonalaink. A rózsaszín ködbe bugyolált szerelem két-három év után megszelídül, átalakul, a kötődés érzése válik meghatározóvá, és bár a kapcsolatunk szoros és meghitt marad, mégsem marad ugyanolyan: szerelmünk észrevétlenül lecsendesül. Senki nem tökéletes, mégis egymás szemében tökéletessé válhatunk, türelemmel és kompromisszumkészséggel kezeljük és elfogadjuk egymás hiányosságait, hibáit, esendő emberként szeretjük és tiszteljük egymást. Illúzióinkat jelképesen elégetve, valódi önmagáért értékeljük, aki társként mellettünk áll.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter párkapcsolati tréner, képzésben mentálhigiénés szakember, író, tanár, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Jeremy Bishop on Unsplash

Allef Vinicius on Unsplash

Gabriel Benois on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk